Nietypowa pasta do kanapek. Nie zgadniesz, co jest jej głównym składnikiem. Zapomnij o nudnym śniadaniu i zadbaj o zdrowie

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dlatego dbając o zdrowie, warto sięgnąć po produkty, które nie tylko nasycą, ale przede wszystkim dostarczą wartościowych składników odżywczych. Pomocna może być nietypowa, ale wyjątkowo pyszna pasta z siemienia lnianego.
Zobacz wideo Siemię lniane to samo zdrowie. Przekonaj się, dlaczego

Siemię lniane, to niewielkie brązowe ziarenka, które mają szerokie zastosowanie lecznicze. Cenione także przez specjalistów, mogą wyć wykorzystywane w różnej formie. Wszystko za sprawą aktywnych biologicznie składników o działaniu prozdrowotnym. 

Pasta z siemienia lnianego. Zdrowy dodatek do kanapek

Ziarna siemienia lnianego są źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, błonnika, błonnika pokarmowego oraz witamin takich jak B1, B2, B3, B5, B6, C i E oraz kwasu foliowego. Ponadto w jego składzie znajduje się magnez, wapń, fosfor, miedź oraz cynk. Tak bogate zestawienie sprawia, że niepozorne ziarenka dostarczają wielu właściwości odżywczych.

Choć siemię lniane można zmielić i dodać do owsianki, jogurtu, czy innej potrawy, to jednak warto wypróbować zupełnie inną formę podania. Przykładem jest pasta z dodatkiem ziół, która idealnie smakuje ze świeżym pieczywem czy grzankami. Wykonanie śniadaniowej przekąski nie zajmuje zbyt wiele czasu, a efekt zadowoli najbardziej wybrednych koneserów porannych posiłków.

Płaski brzuch (zdjęcie ilustracyjne) Jak schudnąć z brzucha do lata? Lista najlepszych produktów

Przepis na pastę z siemienia lnianego. Dodaj pomidory i zioła

Pasta kanapkowa głównie kojarzy się z jajkami lub rybą. Czasem jednak szukamy nowych smaków, albo chcemy zjeść coś zdrowego i nietypowego. Krem z siemienia lnianego z dodatkiem pomidorów i ziół jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim stanowi wartościowy posiłek. 

Składniki:

  • szklanka siemienia lnianego w ziarnach,
  • 2 łyżki ziaren słonecznika,
  • 2 ogórki kiszone,
  • cebula,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • czarny pieprz świeżo zmielony,
  • oregano,
  • szklanka gorącej wody.

Sposób przygotowania:

  1. Siemię lniane wymieszać z ziarnami słonecznika. Uprażyć na suchej patelni, a następnie zmielić w młynku.
  2. Przełożyć do miseczki i zalać wrzątkiem. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut.
  3. W tym czasie posiekać drobno ogórki kiszone.
  4. Cebulę zetrzeć na drobnych oczkach kuchennej tarki.
  5. Połączyć wszystkie składniki, dodać koncentrat. Wycisnąć ząbki czosnku. Wsypać przyprawy i wymieszać.

Pastę z siemienia lnianego można podawać zarówno z chlebem jak i dietetycznym pieczywem lub grzankami. Idealnie sprawdzi się również w formie wegańskiej przystawki. Na kanapkę warto położyć także ulubione warzywo, które nada całości pyszny charakter.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Cukrzyca Złe nawyki i brak edukacji powodem częstego występowania cukrzycy u Polaków?

Na co wpływa siemię lniane?

Mimo upływu lat i znacznego postępu w medycynie, lekarze nie rezygnują z dobrodziejstwa naturalnych składników o prozdrowotnych właściwościach. Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu oraz z Katedry i Kliniki Endokrynologii, Diabetologii i Leczenia Izotopami wspomnianej uczelni opublikowali artykuł, z którego jasno wynika, że siemię lniane w diecie wegańskiej może zastąpić tran. 

Ziarenka siemienia to także źródło błonnika pokarmowego oraz kwasów tłuszczowych omega-3 oraz lignanów wykazujących właściwości antyoksydacyjne. Ich zastosowanie jest bardzo szerokie i wspomaga w leczeniu takich schorzeń jak:

  • zaparcia,
  • nieżyt żołądka,
  • nieżyt jelit,
  • wysoki poziom cholesterolu,
  • wysoki poziom glukozy we krwi,
  • nadciśnienie tętnicze.
Więcej o: