Siemię lniane, to niewielkie brązowe ziarenka, które mają szerokie zastosowanie lecznicze. Cenione także przez specjalistów, mogą wyć wykorzystywane w różnej formie. Wszystko za sprawą aktywnych biologicznie składników o działaniu prozdrowotnym.
Ziarna siemienia lnianego są źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, błonnika, błonnika pokarmowego oraz witamin takich jak B1, B2, B3, B5, B6, C i E oraz kwasu foliowego. Ponadto w jego składzie znajduje się magnez, wapń, fosfor, miedź oraz cynk. Tak bogate zestawienie sprawia, że niepozorne ziarenka dostarczają wielu właściwości odżywczych.
Choć siemię lniane można zmielić i dodać do owsianki, jogurtu, czy innej potrawy, to jednak warto wypróbować zupełnie inną formę podania. Przykładem jest pasta z dodatkiem ziół, która idealnie smakuje ze świeżym pieczywem czy grzankami. Wykonanie śniadaniowej przekąski nie zajmuje zbyt wiele czasu, a efekt zadowoli najbardziej wybrednych koneserów porannych posiłków.
Pasta kanapkowa głównie kojarzy się z jajkami lub rybą. Czasem jednak szukamy nowych smaków, albo chcemy zjeść coś zdrowego i nietypowego. Krem z siemienia lnianego z dodatkiem pomidorów i ziół jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim stanowi wartościowy posiłek.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Pastę z siemienia lnianego można podawać zarówno z chlebem jak i dietetycznym pieczywem lub grzankami. Idealnie sprawdzi się również w formie wegańskiej przystawki. Na kanapkę warto położyć także ulubione warzywo, które nada całości pyszny charakter.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Mimo upływu lat i znacznego postępu w medycynie, lekarze nie rezygnują z dobrodziejstwa naturalnych składników o prozdrowotnych właściwościach. Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu oraz z Katedry i Kliniki Endokrynologii, Diabetologii i Leczenia Izotopami wspomnianej uczelni opublikowali artykuł, z którego jasno wynika, że siemię lniane w diecie wegańskiej może zastąpić tran.
Ziarenka siemienia to także źródło błonnika pokarmowego oraz kwasów tłuszczowych omega-3 oraz lignanów wykazujących właściwości antyoksydacyjne. Ich zastosowanie jest bardzo szerokie i wspomaga w leczeniu takich schorzeń jak: