Syrop z młodych pędów sosny. Jak zrobić legendarne lekarstwo na kaszel?

Syrop z młodych pędów sosny (syrop majowy, syrop pini) przygotowuje się naprawdę prosto, a sekretem jest wykorzystanie dobrego surowca. Pędy zbieramy w czystej okolicy, w słoneczny dzień, a za produkcję zabieramy się zaraz po zbiorach.

Aby zrobić syrop z pędów sosny będziemy potrzebowali: kilogram świeżo zebranych pędów, kilogram cukru oraz sporej wielkości słój i gazę do przecedzania gotowego produktu. Do samych zbiorów przydają się rękawiczki, ponieważ drzewa są pokryte lepiącą się do rąk żywicą.

  • Przy ich zbieraniu obowiązuje ważna zasada: staramy się zrywać te świeżo wyrośnięte pędy, które znajdują się z boku, a nie na głównym pędzie. Nie ogałacamy też mocno jednego drzewka lecz staramy się zachować umiar. Chodzi o to, aby go zanadto nie osłabiać. Ponadto poszukajmy drzew rosnących z dala od ruchliwych dróg czy zakładów przemysłowych. Nasz syrop ma być bowiem ekologiczny.
  • Zbierane pędy powinny być miękkie, niezdrewniałe, najlepiej o długości 7-15 cm. Zobaczymy je na drzewach w maju. W czerwcu natomiast pojawią się świeże zielone jeszcze szyszki. Je także można wykorzystać do zrobienia syropu.
  • Teraz rozkładamy zebrane pędy na macie czy arkuszu papieru i wystawiamy na słońce na około 1-2 godziny. W tym czasie robaczki, które znalazły się na pędach, powinny odejść. Nie myjemy pędów, możemy je tylko oczyścić z łusek, jeżeli mamy ochotę.
  • Teraz wkładamy do słoja, naprzemiennie, warstwę pędów i cukru. Każdą solidnie ugniatamy. Radzi się też, aby pędy wcześniej lekko rozbić tłuczkiem lub pociąć na plasterki, wtedy szybciej puszczą soki. Na wierzch koniecznie wsypmy porządną warstwę cukru, tak aby przykryła wszystkie pędy, co zapobiegnie ich pleśnieniu.
  • Teraz trzeba szczelnie zamknąć słoik i zostawić w ciepłym i słonecznym miejscu na kilka tygodni. Co jakiś czas wstrząsamy słojem, aby cukier i tworzący się syrop równomiernie oblepiły pędy. Można też odwracać słoik dnem do góry co parę dni. W tym czasie też często zaglądamy do słoika i staramy się ugniatać i mieszać zawartość.
  • Te wszystkie zabiegi mają spowodować wydzielenie się płynu, który po kilku tygodniach zlewamy, cedzimy przez gazę, przelewamy do czystych buteleczek i mocno zakręcamy. Syrop przechowujemy z dala od światła. Można go też zapasteryzować. Jeśli nie planujemy podawania syropu dzieciom, możemy wlać na wierzch łyżkę spirytusu, co zapobiegnie zepsuciu.
Zobacz wideo Syrop z cebuli łagodzi każdy rodzaj kaszlu

Jakie właściwości ma syrop z pędów sosny?

To znakomite domowe lekarstwo na przeziębienie i kaszel, które w razie potrzeby pijemy po łyżeczce trzy razy dziennie. W młodych pędach sosny znajdują się witamina C, składniki mineralne, związki flawonowe, gorycze oraz garbniki, a także wspaniale pachnące olejki eteryczne.

Syrop z pędów ma działanie przeciwkaszlowe, rozluźnia zalegający w gardle śluz, co ułatwia odkrztuszanie, wykazuje właściwości przeciwbakteryjne (odkażające) oraz pobudza trawienie. Syrop z młodych pędów sosny pijemy, gdy dopadnie nas przeziębienie, grypa, zapalenia gardła i chrypka, kaszel oraz katar, zapalenie oskrzeli.

Więcej o: