Miażdżyca tętnic to stan zapalny powiązany z gromadzącymi się w naczyniach krwionośnych tzw. blaszkami miażdżycowymi, czyli złogami "złego" cholesterolu (LDL) i innych związków. Taka płytka miażdżycowa potrafi skutecznie zakłócić normalny przepływ krwi, a w efekcie doprowadzić do choroby serca, w tym zawału lub też udaru mózgu. Złogi cholesterolowe mogą się pojawić w różnych miejscach, choć najczęściej zatykają tętnice wieńcowe i szyjne, które zaopatrują mózg w krew oraz tętnice doprowadzające krew do kończyn dolnych. Za nagromadzenie się blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych odpowiada wysoki cholesterol (to przede wszystkim wina tak zwanego "złego" cholesterolu), miażdżycy sprzyjają też takie choroby, jak cukrzyca typu 2 i otyłość. Dobra wiadomość jest taka, że odpowiednią dietą możemy zahamować ten proces, a nawet, do pewnego stopnia, go odwrócić.
Pomocna jest dieta bogata produkty mające właściwości przeciwzapalne i zawierająca związki zwane przeciwutleniaczami. Pełno ich w warzywach, owocach, orzechach i nasionach, a także w rybach i zdrowych tłuszczach, takich jak oliwa z oliwek. Dbałość o zdrowie naczyń krwionośnych wiąże się też z ograniczaniem spożycia cukru i zastąpieniem rafinowanych zbóż, takich jak chleb z białej mąki czy biały makaron, produktami pełnoziarnistymi. Trzeba pamiętać o unikaniu tłuszczów trans oraz o zminimalizowaniu tłuszczów nasyconych w diecie i zastąpieniu ich zdrowymi źródłami kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
Owoc granatu uważa się za jeden z najbardziej korzystnych dla zdrowia serca. Dzięki obecności przeciwutleniaczy zapobiega twardnieniu i zwężaniu naczyń krwionośnych. Pomaga też obniżyć ciśnienie krwi. Sok z tych owoców będzie bogaty w polifenole, które zmniejszają stany zapalne i stymulują krążenie, a także w witaminy i mikroelementy.
Zawiera witaminy C i E, żelaz, magnez i potas, pierwiastek, którego organizm potrzebuje do usuwania nadmiaru sodu z organizmu i normowania ciśnienia. Pomidory są ponadto bogatym źródłem likopenu, przeciwutleniacza, który wzmocnia tętnice, obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko chorób serca.
Można pomieszać zielone warzywa z owocami, takimi jak jabłka czy owoce cytrusowe i naturalnymi słodzikami, takimi jak miód, albo wybrać soki wielowarzywne, na przykład ze szpinaku lub jarmuż, które dostarczą nam wapnia, żelaza i flawonoidów, mających właściwości łagodzące stany zapalne.
Umiarkowane ilości czarnej kawy powiązano ze zdrowiem serca. Naukowcy znaleźli dowody, że ludzie, którzy piją od 3 do 5 filiżanek kawy dziennie mają niższe ryzyko chorób serca, udaru mózgu i niewydolności serca. Za ten efekt odpowiada kofeina, związek o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Pamiętajmy tylko, że kluczem jest umiar.
Herbata jest bogata w fitoskładniki, roślinne substancje chemiczne zwane flawonoidami, które zmniejszają stany zapalne i zapobiegają uszkodzeniom w naczyniach krwionośnych. Czarna i zielona herbata dostarczają też umiarkowanych ilości kofeiny. Badanie potwierdzają, że zielona herbata ma zbawienny wpływ cały układ sercowo-naczyniowy dzięki substancjom aktywnym, które skutecznie obniżają poziom "złego" (czyli LDL) cholesterolu we krwi i podnoszą "dobrego" (HDL).
- Nasze badanie wskazuje na ochronny wpływ picia herbaty na chorobę niedokrwienną serca. Badania epidemiologiczne wykazały zmniejszone ryzyko choroby niedokrwiennej serca u osób spożywających duże ilości flawonoidów. Ochronne działanie flawonoidów, w szczególności podgrupy flawonoli, przypisuje się działaniu antyoksydacyjnemu. Wykazano na przykład, że kwercetyna hamuje oksydacyjną modyfikację lipoprotein o małej gęstości (...). Około połowa spożycia flawonolu w populacjach zachodnich pochodzi z czarnej herbaty - napisali holenderscy naukowcy w artykule opublikowanym w JAMA Network.
Źródła: JAMA Network