Weź jedną szklankę świeżych młodych liści pokrzywy, dwie szklanki wody i zagotuj, a następnie pozostaw do zaparzenia na 5-10 minut. Po tym czasie przecedź napar przez sitko, dodaj trochę miodu, jeśli lubisz i wypij. Tak możesz zrobić herbatkę z pokrzywy, napój o wielu właściwościach zdrowotnych. Oczywiście można też wybrać suszone liście pokrzywy (łyżeczkę na szklankę wody), co ma tę zaletę, że są dostępne przez cały rok, a nie tylko wiosną czy latem. Do celów spożywczych wybieramy młodą pokrzywę, zanim ta zakwitnie. Zwróćmy uwagę na miejsce, gdzie rośnie. Musi to być z dala od dróg czy zbudowań lub zakładów przemysłowych.
Ze świeżych pędów pokrzywy można też zrobić sok wyciskając młodą roślinę w sokowirówce czy też rozdrabniając w blenderze. Pokrzywa jest rośliną jadalną, a wśród krążących w sieci przepisów znajdziemy i sałatkę, i zupę, a nawet chleb z dodatkiem liści.
Jako roślina lecznicza pokrzywa zwyczajna ma długą historię. Znana jest od starożytności, już w średniowiecznej Europie stosowano ją jako środek moczopędny, a także do leczenia bólu stawów, egzemy, artretyzmu, dny moczanowej i anemii. Jej nazwa naukowa brzmi Urtica dioica. Słowo "urtica" pochodzi od łacińskiego słowa uro, które oznacza „palić", co oczywiście ma związek z ogólnie znanymi właściwościami liści. Kłująco-parzące włoski potrafią boleśnie podrażnić skórę.
Liście i korzeń pokrzywy są pełne wartościowych związków, takich jak:
- Prowadzone badania chemiczne wykazały obecność związków biologicznie czynnych w zielu, korzeniach oraz liściach pokrzywy zwyczajnej. Zawarte w niej składniki mogą stanowić źródło brakujących w organizmie substancji niezbędnych do prawidłowej przemiany materii, tj. witamin lub biopierwiastków - piszą naukowcy z Instytutu Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich w Poznaniu oraz z Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu na łamach czasopisma " Postępy Fitoterapii" w artykule poświęconym właściwościom leczniczym pokrzywy.
Pokrzywa może być pomocna w następujących stanach:
Pokrzywa wspiera pracę układu pokarmowego, usprawnia metabolizm i warto ją pić przed posiłkami. Jest niskokaloryczna, ale bogata w składniki odżywcze i znakomicie uzupełni naszą dietę. Liść pokrzywy zapobiega również zatrzymywaniu wody w organizmie.
Czy pokrzywa przyspiesza odchudzanie? Nie mamy na to dowodów z badań z udziałem ludzi, można tylko opierać się na doświadczeniach na zwierzętach. Naukowcy z University of Maryland w USA odkryli, że myszy karmione przez kilkanaście tygodni wysokotłuszczową dietą wolniej przybierały na wadze, gdy podawano im ekstrakt z pokrzyw (w porównaniu ze zwierzętami, którym nie spożywały pokrzyw). Sugerują, że roślina aktywuje w komórkach białko zwane FIAF (fasting duced adipose factor), które przyspiesza przemianę tłuszczów w energię oraz - prawdopodobnie - zmniejsza wchłanianie zbyt dużej ilości tłuszczu. FIAF - czynnik tkankowy indukowany głodem - jest białkiem syntetyzowanym w tkance tłuszczowej, w mniejszych ilościach w wątrobie i w łożysku. - Stanowi nowy sygnał endokrynologiczny zaangażowany w regulację metabolizmu, zwłaszcza na czczo - wyjaśniają naukowcy.
Źródła: CzytelniaMedyczna.pl, ncbi.nlm.nih.gov