Truskawka zawiera białko, węglowodany, w tym sacharozę, glukozę, fruktozę oraz błonnik, a także wapń, magnez, fosfor i potas. To także bogactwo witamin, w tym witaminy C oraz witamin z grupy B, przede wszystkim B6, a także witamin A, E, K. Truskawki zawierają ponadto przeciwutleniacze oraz związki roślinne zwane flawonoidami. Przeciwutleniacze chronią komórki przed wolnymi rodnikami (uszkodzenia komórek to jeden z czynników rozwoju raka), a flawonoidy służą poprawie funkcji poznawczych i zachowaniu pamięci. Oznacza to, że truskawki są pełne zdrowia i jak najbardziej warto włączyć je do naszej diety.
Dzięki bogatym wartościom odżywczym i obecności cennych bioaktywnych związków roślinnych (flawonoidy, antocyjany, związki fenolowe, terpeny) truskawki mogą zmniejszać stany zapalne, działać kardioprotekcyjnie, czyli chronić serce, przeciwdziałać rozwojowi miażdżycy, otyłości, cukrzycy oraz pomagać przy chorobach neurodegeneracyjnych. Wspierają odporność i pomagają zwalczać infekcje grzybicze lub bakteryjne.
- Unikalna kombinacja składników odżywczych, fitochemikaliów i błonnika, występujących w truskawkach, wydaje się działać synergistycznie, zapewniając kilka korzyści zdrowotnych. Uważa się, że polifenole i witaminy w truskawkach są głównymi składnikami odpowiedzialnymi za ich działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, a pojedyncza porcja dostarcza ponad 1 mg polifenoli - informuje serwis drugs.com
Truskawki uważana są za owoce, które sprzyjają uczuleniom. Zdarzają się osoby uczulone na truskawki, chociaż alergia na te owoce nie jest tak powszechna, jak inne alergie pokarmowe. Czynnikiem alergizującym jest znajdujące się w truskawkach białko (Fra a 1.02), na które nasz układ odpornościowy może nadmiernie reagować. Alergen truskawki Fra a 1 (a konkretnie Fra a 1.02) jest homologiem alergenu pyłkowego brzozy głównej, dlatego u osób z alergią na pyłki brzozy może wystąpić nadwrażliwość krzyżowa (alergia krzyżowa). Nie wiadomo dokładnie, jak wielu ludzi ma uczulenie na truskawki, chociaż można znaleźć informacje, że około 3-4 proc. dzieci do drugiego roku życia oraz o 0,5-1 proc. dorosłych.
Objawy:
Podaje się, że osoby zażywające leki z poniższej listy, powinny zachować umiar, jeśli chodzi o spożywanie truskawek:
- Istnieją pewne obawy, że spożywanie truskawek w większych ilościach może wydłużyć czas krwawienia i zwiększyć ryzyko powstawania siniaków i krwawień u niektórych osób z zaburzeniami krzepnięcia. Jeśli masz skazę krwotoczną, ostrożnie używaj truskawek - informuje serwis WebMD. Radzi się też nie przesadzać z truskawkami, jeżeli szykujemy się do operacji chirurgicznej.
Źródła: USDA Departament Rolnictwa USA, drugs.com, webmd.com