Co pić, aby poprawić morfologię krwi? Dodaj do diety ten napój uwielbiany przez babcie

Czy dieta może poprawić nasze wyniki podczas badania krwi? Postarajmy się wybierać takie potrawy i napoje, które są dobrym źródłem żelaza, witaminy C i kwasu foliowego.

Zgodnie z zaleceniami powinniśmy badać krew minimum raz do roku, aby ocenić stan naszego zdrowia i wykryć ewentualne schorzenia. Chodzi tutaj o tak zwaną morfologię krwi obwodowej. Jest to podstawowe badanie, które polega na ilościowej i jakościowej ocenie elementów morfotycznych krwi, czyli erytrocytów (krwinki czerwone), leukocytów (krwinki białe) oraz trombocytów (krwinki płytkowe lub płytki krwi). To podczas tego badania wykrywa się niedokrwistości różnego typu, w tym najczęściej anemię z niedoboru żelaza. Morfologia krwi może też wskazać na toczące się w ciele stany zapalne i infekcje, zaburzenia odporności oraz choroby krwi i układu krwiotwórczego.

Gdy wyniki badań krwi wskazują, że mamy anemię z niedoboru żelaza, powinniśmy zadbać o dietę, która  uzupełni niedobory tego pierwiastka w organizmie. Problem bowiem w tym, że niski poziom żelaza odpowiada za stan zwany niedokrwistością. Oznacza to, że nie mamy wystarczającej liczby zdrowych czerwonych krwinek, czyli erytrocytów. Czerwone krwinki zawierają bogate w żelazo białko zwane hemoglobiną, które odpowiada za transport tlenu do tkanek. Żelazo jest więc niezbędne w procesie powstawania hemoglobiny.

Według ekspertów niedobór żelaza jest jedną z najczęstszych przyczyn niskiego poziomu hemoglobiny.  Wyróżnia się dwa rodzaje żelaza pozyskiwanego z posiłków: żelazo hemowe i niehemowe. Żelazo niehemowe pochodzi z żywności pochodzenia roślinnego lub wzbogacanej w żelazo. Żelazo hemowe natomiast znajduje się w żywności pochodzenia zwierzęcego. Organizm nie wchłania żelaza niehemowego równie łatwo jak żelazo hemowe. Istnieją jednak pewne strategie, które pomagają w lepszym wchłanianiu żelaza. Jedną z nich jest picie napojów o wyższej zawartości witaminy C.

Zobacz wideo Czy sok z buraka zapobiega białaczce? [NaZdrowie]

Jakie napoje pić, by poprawić morfologię krwi?

Do posiłków zawierających żelazo warto włączać napoje dużą zawartością witaminy C. Możemy sięgnąć po soki z owoców cytrusowych, czyli pomarańczy, grejpfrutów lub z dodatkiem cytryny czy limonki. Kiwi to kolejny owoc pełen witaminy C, a także owoce jagodowe (porzeczki, poziomki, maliny, truskawki, czarne jagody, jeżyny), wspaniale nadające się do stworzenia pysznego koktajlu.

Jednym z najlepszych owoców zawierających i żelazo i witaminę C, a więc pomocnych w przypadku niedokrwistości, jest arbuz. Pełen witaminy C jest też granat. Sok z granatów to znakomite źródło wapnia i żelaza, a także białka, węglowodanów oraz błonnika.

Drugim ważnym związkiem, niezbędnym do produkcji czerwonych krwinek, jest kwas foliowy. To witamina z grupy B, którą znajdziemy, między innymi, w zielonych warzywach liściastych, kiełkach, suszonej fasoli, orzeszkach ziemnych, bananach, brokułach, wątrobie. Jednym ze źródeł żelaza, kwasu foliowego, a także potasu i błonnika, jest czerwony burak. Najlepsze efekty ma przynosić w postaci soku z surowego warzywa (gotowanie zmniejsza nieco jego wartość odżywczą).

Jak zrobić sok z buraka?

Aby zrobić sok z buraka czerwonego potrzebujemy sokowirówki oraz świeżych warzyw. Myjemy je i obieramy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do naszego urządzenia i wyciskamy. Dla polepszenia smaku możemy dodać soku z marchewki, selera, jabłka, pomarańczy, albo świeży imbir. Soku z buraka nie powinniśmy dosładzać, ponieważ to warzywo same w sobie jest dość słodkie. Drugi sposób to kiszony sok z buraka, który robimy podobnie jak kiszone ogórki. Do pokrojonych w plasterki buraków dodajemy wodę, czosnek, zioła (kminek) i odstawiamy na kilka dni w ciemne miejsce.

Więcej o: