Ocenia się, że nawet co trzecia osoba ma problemy przy oddawaniu stolca. Główna przyczyna to dominujący współcześnie styl życia: brak ruchu i dieta nieprzyjazna układowi pokarmowemu. Konsekwencji cały pakiet: od bólu głowy i kiepskiego samopoczucia począwszy, poprzez objawy skórne, alergie i problemy z odpornością, na zapaleniu hemoroidów i poważniejszych chorobach jelit skończywszy. Nic w tym dziwnego, gdy uświadomisz sobie, że niepotrzebne, a nawet szkodliwe substancje, przeznaczone do usunięcia, zalegają wiele dni, psują się, wchłaniają itd. Więc: wyrzuć to z siebie!
Trzeba pamiętać, że to, co znajduje się w jelicie grubym i jest już przeznaczone do wydalenia, to odpady procesu trawienia, Wszystko wartościowe, czyli białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy, minerały, a nawet wodę, organizm zabiera na kolejnych etapach obróbki i wchłaniania w układzie pokarmowym. Im dłużej śluzówka jelita ma kontakt z resztkami, tym więcej ich wchłania się do krwi, praca jelit jest zakłócona, zmienia się flora bakteryjna. Skutki? Nie tylko dyskomfort związany z zaleganiem mas kałowych, choćby ból brzucha, ale także wzdęcia i cuchnące gazy, wypryski na skórze (organizm szuka alternatywnego sposobu pozbycia się śmieci), a nawet nieprzyjemny zapach z ust. Układ pokarmowy to system naczyń połączonych. Coś nie działa niżej, to wyżej też zaczyna się psuć, a gazy szukają ujścia. Brzydko pachnie pot, oddech jest nieświeży. Osoby z zaparciami nieraz zgłaszają, że czują się ogólnie ociężałe, ale też osłabione, nienaturalnie zmęczone, boli je głowa.
Dobrostan jelit ma znaczący wpływ na nasz układ immunologiczny. Zaczynają się więc problemy z odpornością, rośnie ryzyko wielu chorób ogólnoustrojowych, nasilają objawy alergii.
Długie i intensywne parcie na stolec skutkuje zapaleniem hemoroidów. Z czasem ściana przeciążonego jelita traci elastyczność, w jego błonie śluzowej rozwija się stan zapalny, którego konsekwencją mogą być nadżerki śluzówki, a w przyszłości nawet nowotwór.
Nie wolno zapominać, że zaparcie może być skutkiem przeszkody, która nie pozwala prawidłowo ukształtowanemu stolcowi wydostawać się na zewnątrz. To właśnie mogą być nieprawidłowe hemoroidy, ale także endometrioza, zmiana nowotworowa. Zatem - pamiętaj, że przewlekłe, nawracające, bądź wyjątkowo uciążliwe zaparcia wymagają konsultacji lekarskiej i niejednokrotnie pogłębionej diagnostyki. Jeśli problemy z wypróżnianiem, cokolwiek niepokojącego związanego z oddawaniem kału, trwają ponad 3 tygodnie, dłużej nie możesz zwlekać. Pojawienie się w kupie domieszki krwi (niby "normalne", skoro masz zatwardzenie) traktuj jako sygnał alarmowy.
Zdrowy człowiek, u którego nie występują problemy z wypróżnianiem się, oddaje stolec minimum trzy razy w tygodniu. Idealnie, jeśli robisz kupę codziennie. Regularne wypróżnianie to jednak jeszcze nie dowód,że wypróżnianie jest prawidłowe. Ważna jest również objętość, waga, barwa oraz konsystencja stolca.
Zaparcia mogą być jednym z objawów, który pojawia się w przebiegu takich chorób jak endometrioza, cukrzyca, przepuklina, niedoczynność tarczycy oraz hemoroidy. Problemy z zaleganiem treści kałowej w jelicie grubym mogą być spowodowane także przyjmowaniem różnych rodzajów leków. To kolejny powód, by o problemie rozmawiać z lekarzem pierwszego kontaktu. Ten w razie potrzeby pokieruje cię do odpowiedniego specjalisty, najczęściej gastroenterologa.
Oczywiście każdemu czasem coś tam zalegnie w jelitach. Najczęściej to skutek diety, ale nie tylko. Doraźnie można się oczywiście samodzielnie ratować. Całkiem skutecznie. Niemal wszyscy słyszeli o mocy olejku rycynowego. Faktycznie, zazwyczaj działa, chociaż trudno uznać go za przyjaciela jelit. Wypróżnienie po olejku to przede wszystkim skutek podrażnienia i przekrwienia jelita grubego oraz narządów miednicy. Proponujemy coś bardziej przyjaznego:
Wszystkie te metody mogą okazać się nieskuteczne, jeśli regularnie zaniedbujesz swoje jelita, a te już się poważnie rozleniwiły. Wówczas pomoże lekarz, chociaż terapia nieraz wymaga czasu i cierpliwości. Zapobiegawczo najprostszy przepis to ruch i dobra dieta. Aktywność fizyczna jest bowiem jednym z ważniejszych czynników prawidłowej pracy jelit. Pomaga też zapewnienie w diecie obfitości warzyw i owoców, otrębów czy kasz oraz wypijanie sporych ilości czystej wody mineralnej, niegazowanej (nawet 2 litry).
Co jeść na co dzień, żeby lepiej trawić i sprawniej się wypróżniać:
Nic nie pomaga? Czasem lepiej ratować się preparatami dostępnymi bez recepty, niż pozwolić szkodliwym odpadom przemiany materii zatruwać organizm. Dawkowanie i czas stosowania lepiej jednak uzgodnić z lekarzem, gdyż nieprawidłowo stosowane leki przeczyszczające mogą w krótkim czasie jeszcze nasilić problem.