Jakie napoje mogą okazać się pomocne, gdy cierpimy na nadciśnienie? Wśród polecanych znajdują się:
W 2017 roku amerykańscy naukowcy przyjrzeli się wynikom 34 badań dotyczących wpływu kawy na układ sercowo-naczyniowy. Doszli do wniosku, że umiarkowane spożycie kawy jest bezpieczne, a być może nawet korzystne zarówno dla osób zdrowych osób, jak i tych z wysokim ciśnieniem krwi. Kluczem jest umiarkowanie. Zgodnie z danymi publikowanymi przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA), picie do 400 miligramów (mg) kofeiny dziennie (czyli do 4-5 filiżanek) - nie wiąże się z żadnymi negatywnymi skutkami zdrowotnymi u większości ludzi. Wyjątkiem są osoby z nadwrażliwością na kofeinę.
Kolejne badania, tym razem epidemiologiczne, przeprowadzone w Japonii i opublikowane w czasopiśmie "Journal of the American Heart Association" sugerują, że osoby z poważnym nadciśnieniem powinny zachować umiar, jeśli chodzi o picie kawy. Za bezpieczną dawkę dla kogoś z ciężkim nadciśnieniem uznano jedną filiżankę kawy lub kubek zielonej herbaty dziennie.
Zdecydowanie nie służy nam alkohol, nawet pity w umiarkowanych ilościach (jeden drink dziennie w przypadku kobiet i dwa drinki w przypadku mężczyzn) wpływa źle na ciśnienie krwi. Eksperci dodają, że wpływ alkoholu na ciśnienie krwi jest jednak złożony. Chodzi też o to, że osoby pijące alkohol mogą zapomnieć o przyjmowaniu leków lub zażywać je bardzo nieregularnie, ponadto alkohol może zaburzać działanie medykamentów. Uważa się, że wpływ alkoholu na ciśnienie krwi zależy od ilości spożywanego alkoholu i czasu, jaki upłynął od jego wypicia.
Chodzi przede wszystkim o dodatek cukru, który może znacznie zwiększyć ryzyko chorób serca i rozwoju nadciśnienia.
Problem z tego typu napojami jest taki, że zawierają zwykle więcej kofeiny niż filiżanka kawy. A dodatku, jeżeli w ciągu dnia pijemy i napój energetyczny, i kawę czy herbatę, to w sumie spożywamy całkiem sporo kofeiny, nawet jeśli pozornie zachowujemy umiar. Dlatego napoje energetyczne są raczej odradzane osobom z nadciśnieniem.
Źródła: Biomolekules, healthline.com, sciencedirect.com, eatthis.com