Dietetycy nieustannie powtarzają, że kluczem jest spożywanie pokarmów, które pomagają szybko i na długo czuć się najedzonym, a jednocześnie pozostają częścią zróżnicowanej diety. No i nie obejdzie się bez większej aktywności fizycznej. Podstawą utraty wagi jest bowiem utrzymanie stanu zwanego deficytem kalorycznym. Chodzi o to, aby codziennie spalić więcej kalorii niż zjedliśmy, ale w sposób, który jest bezpieczny dla organizmu. Jeżeli chcemy schudnąć musimy jeść produkty bogate w składniki odżywcze, w tym przede wszystkim w białko i błonnik.
- Nawyki żywieniowe i inne zachowania związane ze stylem życia mogą wpływać na powodzenie prosto brzmiącej strategii „jedz mniej i ćwicz więcej" w zapobieganiu długoterminowemu przybieraniu na wadze. (...) Kilka zachowań związanych ze stylem życia może wpływać na to, czy dana osoba może utrzymać równowagę energetyczną w dłuższej perspektywie. Na przykład spożywanie słodzonych cukrem napojów, słodyczy i przetworzonej żywności może to utrudniać, podczas gdy spożywanie produktów pełnoziarnistych, owoców i warzyw może to ułatwiać - zauważają naukowcy w artykule opublikowanym w czasopiśmie NEJM po badaniach dotyczących wpływu diety i stylu życia na długotrwały przyrost masy ciała.
To tylko jedno z wielu badań zajmujących się nadwagą i otyłością i próbujących ocenić, jakie strategie pomagają w kontrolowaniu wagi, a jakie nie. Wydaje się, że gdy próbuje się zrzucić zbędne kilogramy najlepszym rozwiązaniem jest ograniczenie smażonych potraw, artykułów spożywczych pełnych cukru, mięs o wysokiej zawartości tłuszczu i przetworzonej żywności, a skoncentrowanie się na takich pokarmach jak warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, orzechy i chude źródła białka.
Gdy staramy się skomponować najlepszą dla nas dietę na czas odchudzania się, nie zapominajmy o takich produktach jak:
Źródła: NEJM,