- Nie ma czegoś takiego jak specjalna dieta przeznaczona wyłącznie dla osób z cukrzycą typu 2. Nie ma dwóch takich samych osób z cukrzycą, tak więc nie ma jednego uniwersalnego sposobu odżywiania dla wszystkich chorych na cukrzycę - piszą eksperci w serwisie diabetes.org.uk.
Istotne jest, aby dokonywać zdrowszych wyborów, co oznacza zastępowanie mało odżywczych potraw takimi, które dostarczą nam możliwie najwięcej białka, węglowodanów złożonych, dobrych tłuszczy, błonnika, witamin i minerałów. Wybierz zdrowsze węglowodany, czyli takie które znajdują się w produktach pełnoziarnistych (chleb z mąki z pełnego przemiału, brązowy ryż, kasza gryczana i owsianka, owoce, warzywa, rośliny strączkowe). Ogranicz natomiast te produkty, które mają mnóstwo węglowodanów, ale niewiele błonnika (biały chleb, biały ryż, wysoko przetworzone płatki zbożowe). Najlepiej jest unikać produktów wysokoprzetworzonych (pakowane fabrycznie gotowe potrawy, dodatki typu ketchup, majonez, ciasta i ciasteczka itp.), soli, potraw dosładzanych cukrem, a także czerwonego i przetworzonego mięsa. Zamiast tego jedzmy więcej owoców i warzyw i wybierajmy zdrowsze tłuszcze (np. oliwa z oliwek, awokado, nierafinowane oleje roślinne, takie jak olej rzepakowy, słonecznikowy, lniany, orzechy, tłuste ryby).
Pamiętajmy, że to węglowodany podnoszą poziom cukru we krwi. - To, jak szybko węglowodany podnoszą poziom cukru we krwi, zależy od tego, jakie jest to jedzenie i co z nim jesz. Na przykład picie soku owocowego podnosi poziom cukru we krwi szybciej niż jedzenie całych owoców. Spożywanie węglowodanów z pokarmami zawierającymi białko, tłuszcz lub błonnik spowalnia wzrost poziomu cukru we krwi - przypominają eksperci z Centers for Disease Control and Prevention (CDC).
Naukowcy z Uniwersytetu Edith Cowan (ECU) w Perth w Australii przyjrzeli się pod tym kątem ziemniakom, które do tej pory cieszyły się nie najlepszą sławą. Uważano, że odpowiadają za skoki cukru we krwi. Wyniki badań uświadomiły ekspertom, że stoi za tym nie tyle ziemniak jako taki, ile sposób, w jaki to warzywo jest przyrządzane i z jakimi produktami spożywane.
- Kiedy oddzieliliśmy gotowane ziemniaki od puree ziemniaczanego, frytek lub chipsów, okazało się, że gotowane ziemniaki nie wiązały się już z wyższym ryzykiem cukrzycy: miały zerowy efekt - napisali w podsumowaniu. Nie służą nam frytki i puree ziemniaczane, prawdopodobnie dlatego, że zwykle robi się je z tłuszczem, masłem i innymi dodatkami.
Oto kilka przykładów dań obiadowych, które poleca się diabetykom:
Źródła: cdc.gov, diabetes.org.uk, diety.nfz.gov.pl