Co jeść, aby pozbyć się brzucha w miesiąc? Dania, które polecają dietetycy

Pozbycie się nadmiaru tkanki tluszczowej z brzucha wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Wiadomo, że tłuszcz trzewny sprzyja chorobom, w tym cukrzycy typu 2 czy schorzeniom serca. Pamiętajmy też, że nie mamy wpływu na to, gdzie chudniemy. Aby stracić brzuch musimy pozbyć się też nadmiaru tkanki tluszczowej na całym ciele.

Pozbycie się niewielkiej nadwagi w miesiąc jest możliwe, choć wymaga pewnego wysiłku z naszej strony. Zdrowe chudnięcie oznacza, że tracimy nadmiarową masę tłuszczową stopniowo, po kilka kilogramów na miesiąc, stosując dobrze zbilansowaną dietę, która dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych mu składników, kontrolując przy tym ilość zjadanych kalorii. Nie ma diety odchudzającej, która by specjalnie "celowała" w tłuszcz brzuszny, gdy chudniemy to w zasadzie wszędzie, w tym w talii. Jakie pokarmy wybierać, gdy naszym celem jest zrzucenie brzucha w miesiąc?

Jakie artykuły spożywcze pomogą nam schudnąć na brzuchu?

Na czele listy znajdują się:

  • kefir i jogurt, które są nie tylko niskokaloryczne, ale też zawierają probiotyki, czyli korzystne dla jelit składniki, wzbogacające florę bakteryjną jelit
  • zielona herbata, zawierająca m.in. katechiny, rodzaj przeciwutleniaczy mających korzystny wpływ na proces odchudzania. Ponadto w zielonej herbacie znajduje się kofeina, o której wiadomo, że przyspiesza metabolizm.
  • jajka - dostarczają białka, które jest ważne dla budowy mięśni (im więcej tkanki mięśniowej, tym szybszy metabolizm)
  • karczochy to wśród warzyw jedno z najlepszych źródeł błonnika pokarmowego, są przy tym niskokaloryczne. Znakomitym źródłem błonnika są ponadto: brukselka i rośliny strączkowe, takie jak soczewica i groszek. Na wiosnę mamy też szparagi.
  • awokado - mimo sporej dawki kalorii warto sięgać po awokado jako źródło zdrowego tłuszczu. Do tego awokado to bomba witaminowa, źródło magnezu i innych minerałów, a także fitosteroli (sterole roślinne poprawiające profil lipidowy organizmu).
  • ciecierzyca, na przykład hummus, zawiera białko, błonnik i bardzo mało kalorii
  • jagody, maliny, jabłka to niskokaloryczne źródła witamin i błonnika
  • produkty pełnoziarniste
  • orzechy i nasiona, zwłaszcza orzeszki ziemne

- Spożywanie pokarmów spalających tłuszcz i zdrowych dla jelit to tylko jeden element układanki. Aby skutecznie schudnąć, w tym stracić brzuch, potrzebujemy ponadto dużo ruchu i odpowiedniej ilości snu oraz obniżenia poziomu stresu - przypominają dietetycy z EatingWell.

Pomysły na dania, które pomagają schudnąć

Szukając wsparcia podczas odchudzania się możemy sięgnąć po porady i jadłospisy opracowane przez dietetyków, dostępne bezpłatnie na platformie Diety NFZ. Znajdziemy tam plany żywieniowe, które powstały w oparciu o dietę DASH. Ponadto w sieci znajdziemy wiele pomysłów na dania, które pomogą nam schudnąć. Ważne, aby zwrócić uwagę na ich skład: im więcej naturalnych, nieprzetworzonych składników, tym lepiej. 

Przykłady niskokalorycznych, ale sycących potraw:

  • dania na bazie szpinaku, jarmużu i innych zielonych warzyw
  • dania z selera, w tym sałatki czy koktajle
  • owsianka bez kalorycznych dodatków (takich jak cukier czy syropy)
  • twarożek z dodatkami w postaci owoców czy warzyw (na przykład rzodkiewek)
  • jajka pod różnymi postaciami
  • ryby, w tym flądra
  • krewetki
  • sałatki z zielonych warzyw liściastych
  • grilowany kurczak bez skóry

- Zacznij posiłek od talerza zupy, a może się okazać, że zjesz potem mniej. Nie ma znaczenia, czy zupa jest zwykła czy puree, o ile jest oparta na bulionie. Chcesz, aby zupa zawierała od 100 do 150 kalorii na porcję? Więc pomiń dodatki, takie jak śmietana i masło - piszą eksperci z serwisu WebMD.

Zobacz wideo Pożeracze tłuszczu, czyli jesz i chudniesz

Źródła: WebMD.com, diety.nfz.gov.pl, healthline.com, eatingwell.com

Więcej o: