Śniadanie a dieta odchudzająca. Czego się wystrzegać, aby nie zepsuć efektów

Śniadanie jest dla niektórych osób najważniejszym posiłkiem dnia. Warto zatem zadbać, aby nie tylko syciło i dodawało energii, ale także, aby nie zrujnowało naszych planów, gdy staramy się utrzymać smukłą sylwetkę. Jakich śniadaniowych błędów unikać?

Śniadanie to posiłek, który kończy całonocny post, a zatem staje się dostarczycielem składników odżywczych na pierwszą połowę dnia. Oznacza to, że nie jest bez znaczenia, co wówczas zjemy. Wiele osób uważa śniadanie za swój najważniejszy posiłek dnia, ale to też zależy od naszych indywidualnych upodobań. Ważna pozostaje regularność posiłków oraz jakość diety. Wybierajmy zatem pożywne dania, które dostarczą nam odpowiednie ilości białka, węglowodanów, w tym błonnika oraz zdrowych tłuszczy, czyli nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mogą to być, dla przykładu, takie produkty spożywcze jak: owsianka, jogurt grecki z jagodami, twarożek, awokado, jajka, orzechy, do tego niesłodzona kawa lub czarna herbata.

Ogólna zasada brzmi: "jedz różnorodne pokarmy, bogate w składniki odżywcze, zwracaj uwagę na swoje ciało i sygnały głodu". Warto wystrzegać się pewnych niezdrowych nawyków i potraw, aby jeść smacznie i do syta, a jednak nie dodawać sobie kilogramów. Oto kilka najczęściej popełnianych "śniadaniowych" błędów, które mogą zrujnować nasze starania o zrzucenie nadmiarowych kilogramów.

Jedzenie w pośpiechu

To śniadania są tym posiłkiem, który często zjadamy w biegu. A to niestety, nie sprzyja umiarkowaniu. Niektórzy eksperci zwracają uwagę na fakt, że gdy jemy szybko i nieuważnie, nasz mózg jest niejako "oszukiwany" - nie rejestruje na czas, że już zjedliśmy wystarczająco dużo. Stąd problemy z wielkością zjadanych porcji albo ochota na kaloryczne przekąski.

- Jeśli możesz zwolnić i delektować się każdym kęsem śniadania, może to sprawić, że będziesz bardziej świadomy tego, czy naprawdę jesteś głodny, czy nie – a to pomoże ci uniknąć przejadania się - piszą eksperci w serwisie WebMed.

Zobacz wideo Bardzo tuczące przysmaki lata. Wiesz, ile to ma kalorii?

Niedostateczna ilość białka

Tym, co może nas nasycić, dając uczucie pełności na dłużej, jest białko. Czując, że zjedliśmy dosyć, nie tracimy ochotę na podjadanie między posiłkami, w dodatku pokarm białkowy zmniejsza apetyt na cukier. Śniadanie na bazie białka pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi i dostarcza organizmowi paliwa na pierwszą połowę dnia. Ponadto to właśnie białko buduje mięśnie, którymi równoważymy ubytek masy tłuszczowej ciała. To ważne także z punktu widzenia metabolizmu, większa masa mięśniowa to także większe spalanie kalorii i większe efekty diety odchudzającej. Ważne przy tym, aby wybierać chudsze źródła białka, takie jak jajka, indyk, twarożek, jogurt itp.

Całkowita rezygnacja z węglowodanów

Dietetycy uważają, że całkowite pomijanie węglowodanów w posiłku nie jest najlepszym rozwiązaniem. - Nie wyrzucaj ich ze swojego talerza całkowicie. Po prostu wybierz mądrze. Tak zwane złożone węglowodany to źródło energii na cały dzień - radzą eksperci WebMed. Dobrym źródłem węglowodanów będą płatki owsiane, świeże owoce, pełnoziarniste płatki zbożowe lub chleb typu graham.

Nadmiar potraw z białej mąki

Biała mąka powstaje w procesie oczyszczania i mielenia ziarna, podczas którego usuwa się i odrzuca warstwę zewnętrzną nasion, czyli tę, w której znajduje się błonnik. Z tego powodu pieczywo wypiekane z białej mąki jest szybko trawione, a pozyskane w ten sposób węglowodany błyskawicznie wchłaniane. Powoduje to szybki wzrost poziomu cukru we krwi. Pamiętajmy zatem, że biały chleb, bułki i inne rodzaje białego pieczywa, należą zwykle do wysokoprzetworzonych i wysokokalorycznych produktów spożywczych.

Dosładzane napoje

Walce z nadwagą nie przysłużą się też śniadania, w której główną rolę grają słodkie, pełne cukru potrawy,  oraz kawa z kalorycznymi dodatkami (takimi jak cukier, syropy itp.). Uwaga - dotyczy to także gotowych, przetworzonych płatków śniadaniowych, musli, granoli. Nawet jogurt może nam dodać niepotrzebnych kalorii, jeżeli będzie to słodki jogurt owocowy z supermarketu. Rada brzmi: czytajmy etykiety na kupowanych, gotowych do spożycia produktach spożywczych.

Śniadanie typu fast food

Jeśli nie jadasz śniadań w domu, zwróć uwagę na to, co zamawiasz w barze szybkiej obsługi. Staraj się omijać posiłki pełne tłuszczów nasyconych, białej mąki i cukru. Gdy chcemy się odchudzić, nie wybierajmy na śniadanie słodkich bułeczek, gofrów, naleśników obficie polewanych syropem. Jeśli lubimy takie śniadania, ograniczmy albo wielkość porcji, albo wybierajmy słodkie bułeczki itp. tylko od czasu do czasu.

Źródła: MedicalNewsToday, WebMed.com

Więcej o: