Cholesterol to lipid, który w naszym organizmie odpowiada m.in. za produkcję hormonów, czy budowę błon komórkowych, a także za przyswajanie witaminy D. Jego obecność jest więc niezbędna do utrzymania homeostazy. Warto jednak podkreślić, że zbyt duże ilości tego lipidu kumulujące się w naszym ciele, mogą prowadzić do poważnych chorób. Jak obniżyć cholesterol?
Ponad siedemdziesiąt procent cholesterolu jest produkowane w naszym organizmie, resztę dostarczamy wraz z pożywieniem. Cholesterol rozprowadzany jest po naszym ciele wraz z krwią. Nie rozpuszcza się w niej, więc aby mógł dotrzeć do wszystkich komórek, łączy się z białkami transportującymi - lipoproteinami.
Istnieje podział na "dobry" oraz "zły" cholesterol. "Dobry policjant", to tzw. HDL, czyli cholesterol o dużej gęstości. "Zły" - LDL, czyli cholesterol o małej gęstości. Skąd to rozróżnienie? Otóż LDL zamyka światło naczyń krwionośnych poprzez odkładanie się na ich ścianach. To może prowadzić do rozwoju miażdżycy oraz innych chorób układu krążenia, a w efekcie stanowić realne zagrożenie dla życia.
Aby sprawdzić poziom cholesterolu w organizmie, należy wykonać badania krwi. Jak podaje serwis diag.pl "badanie stężeń cholesterolu całkowitego przeprowadzane jest w próbce krwi żylnej pacjenta, która najczęściej pobierana jest z naczynia zlokalizowanego w dole łokciowym". Co więcej, aby nie zafałszować wyniku, nie należy przed samym badaniem zmieniać swojej codziennej rutyny.
Przyjmuje się, że wynik <190 mg/dl całkowitego cholesterolu we krwi jest dopuszczalny, przy czym rozróżnia się także osobne normy dla tego "dobrego" i "złego". Każdy pacjent powinien skonsultować swoje wyniki z lekarzem, który na podstawie wywiadu medycznego będzie w stanie określić, czy wynik jest prawidłowy.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Zbyt wysoki cholesterol to dla nas sygnał, że należy nieco zmienić swoje codzienne nawyki. Prawidłowe funkcjonowanie organizmu zależy bowiem od wielu czynników. Jednym z nich jest dostarczanie składników mineralnych, witamin oraz mikro i makro elementów, które odżywiają nasze ciało i dostarczają mu niezbędnej energii. To wszystko możemy osiągnąć dzięki odpowiedniej diecie, a dobrze zbilansowane posiłki mogą również być niezwykle pomocne w obniżaniu zbyt wysokiego cholesterolu.
Jakie produkty włączyć do swojego jadłospisu? Warto wybierać pełnoziarniste pieczywo, makaron, czy kasze, a także zdrowe źródła tłuszczów: orzechy, ryby morskie, awokado, czy oliwę z oliwek. Warto także sięgać po chude mięso i przetwory mleczne. Dieta obniżająca cholesterol powinna być także bogata w świeże owoce i warzywa.
Z czego zrezygnować? Staraj się unikać wysoko przetworzonej żywności, a z kuchennej szafki wyrzuć dania instant. Nie najlepsze będą także słodycze, czy gazowane napoje, które zawierają w sobie znaczne ilości cukru. Dietę na obniżenie cholesterolu możesz wesprzeć aktywnością fizyczną. Spacery, ruch na świeżym powietrzu i lekkie ćwiczenia będą twoim sprzymierzeńcem.