Co jeść na obiad, aby mieć niski cukier? Lista produktów, która może cię zaskoczyć

Ogólnie rzecz biorąc, posiłki o wysokiej zawartości białka, złożonych węglowodanów, błonnika i o niskiej zawartości tłuszczu pomagają zminimalizować wahania między wysokim i niskim poziomem cukru we krwi. Po jakie produkty spożywcze sięgać?

Konieczność kontrolowania poziomu cukru we krwi oznacza, że musimy zwracać uwagę na to, co spożywamy, w jakich ilościach i o jakiej porze. Mimo iż nie ma jednej uniwersalnej diety cukrzycowej (każdy choruje nieco inaczej i nieco inaczej reaguje na składniki w pożywieniu) zalecenia co do składu posiłków są w zasadzie takie same: należy unikać nadmiaru węglowodanów prostych, pokarmów bogatych w tłuszcze nasycone lub cukier, jeść regularnie, kilka razy dziennie o stałych porach oraz nie przesadzać z wielkością porcji. Pory posiłków układamy tak, aby jeść co 3-4 godziny (zamiast tylko trzech dużych posiłków dziennie). Ostatni powinniśmy zjadać nie później niż na trzy godziny przed pójściem spać. Trzeba uważać z alkoholem, który może gwałtownie podnieść stężenie cukru we krwi, szczególnie, gdy jest mieszany z produktem zawierającym cukry proste (na przykład soki owocowe czy cola).

Można zatem zjeść mały posiłek zaraz po przebudzeniu, zdrową przekąskę rano i po południu, lekki lunch i kolację, a następnie (ewentualnie) małą zdrową przekąskę przed snem. Ważne jest aby nasze posiłki zawierały białko, rozpuszczalny błonnik oraz produkty o niskim indeksie glikemicznym (co oznacza, że zawarte w nich węglowodany są przyswajane dłużej, dlatego nie grożą gwałtownym skokiem cukru we krwi). Można również łączyć produkty o niskim i wysokim indeksie glikemicznym, aby posiłek został zrównoważony.

Co jeść na obiad, aby uniknąć gwałtownych skoków cukru we krwi

Zbilansowana dieta polega na różnorodności i wybieraniu produktów z każdej z głównych grup żywności. Te grupy żywności to: owoce i warzywa, pokarmy bogate w skrobię, pokarmy białkowe (takie jak fasola, rośliny strączkowe, orzechy, jajka, mięso i ryby, nabiał) oleje i inne tłuszcze. Jedz wystarczającą ilość białka w każdym posiłku, ponieważ pomaga to ustabilizować poziom cukru we krwi. Aby zaplanować posiłki, które pomogą nam w kontrolowaniu glikemii, możemy się posłużyć narzędziami, które proponują eksperci Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego (ADA). Jeden z nich to liczenie węglowodanów (sprawdzamy ilość spożywanych węglowodanów i ustalamy limit dla każdego posiłku), drugi to metoda talerzowa.

- Na początek potrzebujesz talerza, który nie jest zbyt duży. Rozmiar naszego talerza zwykle określa wielkość porcji, więc chcesz zacząć od talerza o rozsądnej wielkości - zalecamy talerz mający około 22 cm średnicy - radzą dietetycy ADA.

- Teraz, gdy masz już odpowiedni talerz, nadszedł czas, aby go wypełnić! Wyobraź sobie dwie linie narysowane na twoim talerzu, dzielące go na trzy sekcje: wypełnij połowę talerza warzywami nieskrobiowymi, jedną czwartą chudym pokarmem białkowym, jedną czwartą - pokarmami zawierającymi węglowodany - proponują eksperci z ADA.

Przykłady warzyw nieskrobiowych:

  • szparagi
  • brokuły
  • kalafior
  • brukselka
  • kapusta
  • marchew
  • seler
  • ogórek
  • bakłażan
  • liściaste warzywa, takie jak jarmuż, kapusta włoska, botwina
  • fasola szparagowa, groszek cukrowy
  • papryka
  • zielona sałata, szpinak, rukola, cykoria i inne mieszanki sałat
  • cukinia
  • żółta dynia
  • pomidor

Źródła białka:

  • kurczak, indyk i jajka
  • ryby takie jak łosoś, dorsz, tuńczyk, tilapia, miecznik
  • skorupiaki, takie jak krewetki, przegrzebki, małże, homary
  • chude kawałki wołowiny, takie jak karkówka, polędwica
  • chude kawałki wieprzowiny, takie jak kotlet z polędwicy
  • chude wędliny
  • ser i twaróg

Roślinne źródła białka:

  • fasola, soczewica, hummus, falafel
  • orzechy i masła orzechowe
  • tofu i tempeh
  • roślinne zamienniki mięsa

Przykłady produktów zawierających węglowodany:

  • pełne ziarna, takie jak brązowy ryż, bulgur, owies (płatki owsiane), polenta, prażona kukurydza, komosa ryżowa i produkty pełnoziarniste (chleb, makaron, tortilla)
  • warzywa bogate w skrobię, takie jak dynia, zielony groszek, ziemniaki, słodkie ziemniaki
  • fasola i rośliny strączkowe
  • świeże i suszone owoce
  • produkty mleczne, takie jak mleko, jogurt i substytuty mleka (np. mleko sojowe)
Zobacz wideo Cukrzyca: problem narodowy, a wiemy o niej tak niewiele. Poznaj najważniejsze fakty (nie mity)

Jakie produkty powinniśmy ograniczać?

Pokarmy, które odpowiadają za gwałtowne skoki cukru we krwi to między innymi:

  • biały chleb, biały ryż i makaron z białej mąki
  • tłuszcze trans
  • smakowe jogurty (czyli z dodatkiem cukru i sztucznych barwników)
  • słodzone, wysokoprzetworzone płatki śniadaniowe
  • miód, nektar z agawy i syrop klonowy
  • precle, krakersy lub chipsy i inne gotowe przekąski
  • frytki i inne smażone w głębokim tłuszczu potrawy
  • soki owocowe z dodatkiem substancji słodzących
  • słodzone napoje gazowane (cola itp.)
  • wszelkiego rodzaju ciasta, ciasteczka z tłustymi i słodkimi kremami itp.

Źródła: diabetesfoodhub.org,

Więcej o: