Zbyt wysoki cholesterol po świętach? Czy zjedzone jajka wpływają niekorzystnie na wyniki?

Wielkanocne potrawy to w dużej mierze tłuszcz i cukier. Tradycyjne dania wyglądają jednak tak pysznie, że ciężko odmówić sobie choćby małej przekąski. Warto pamiętać, że dieta ma wpływ na zdrowie. Dlatego jeśli borykamy się ze zbyt wysokim cholesterolem, nie możemy zapominać o dobrych nawykach.
Zobacz wideo Jajko to samo zdrowie! Co zatem z cholesterolem i salmonellą?

Zarówno Wielkanoc jak i Boże Narodzenie to czas rodzinnych spotkań. Zgodnie z polską tradycją stoły powinny być suto zastawione. Wiele klasycznych potraw to wysokokaloryczne posiłki a w składzie znajdziemy dużo cukru i tłuszczu. Spożywanie tego typu posiłków wpływa niekorzystnie na zdrowie. 

Wysoki cholesterol po świętach? Zrób badania i zadbaj o zdrowie

Hipercholesterolemia, czyli zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi to w dużej mierze wynik złych nawyków. Zaniedbania w diecie prowadzą do chorób sercowo-naczyniowych, a te z kolei, nieleczone do śmierci. Specjaliści przeprowadzili badania, z których jasno wynika, że okres poświąteczny pogarsza wyniki wielu pacjentów. Nie chodzi o wyłącznie o brak aktywności, ale o rodzaj i ilość spożywanych posiłków. 

Z artykułu naukowego opublikowanego w National Library of Medicine wynika, że wśród badanych osób w wieku od 20 do 100 lat w okresie poświątecznym zauważono wzrost poziomu cholesterolu całkowitego o 15 procent, względem pozostałych miesięcy. Cholesterol LDL, czyli tzw. zły odpowiednik wzrósł po świętach aż o 20 procent.

Naukowcy przeanalizowali także związek pomiędzy spożyciem jaj a chorobami sercowo-naczyniowymi. Z badań udostępnionych przez British Medical Journal wynika, że wśród osób spożywających średnio jedno jajko dziennie nie zaobserwowano wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej.

Wyniki z trzech grup oraz z uaktualnionej metaanalizy pokazują, że umiarkowane spożycie jaj (do jednego jaja dziennie) nie jest związane z ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych ogółem i wiąże się z potencjalnie niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych w populacjach azjatyckich

- podsumowują naukowcy. Specjaliści podkreślają, że wyniki są oparte na ponad 30-letniej obserwacji. Analizy grupowe objęły 83 349 kobiet z NHS, 90 214 kobiet z NHS II, czyli brytyjskiego odpowiednika Narodowego Funduszu Zdrowia. Badaniom zostali poddani także mężczyźni w liczbie 42 055 osób.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jak obniżyć cholesterol po Wielkanocy?

Tuż po świętach warto wykonać badania krwi, aby sprawdzić poziom cholesterolu, zwłaszcza jeśli borykamy się z problemami zdrowotnymi. Zbyt wysoki cholesterol po świętach to sygnał, aby natychmiast zrezygnować z dojadania potraw pozostałych po Wielkanocy. 

Jednak najlepszym rozwiązaniem będzie ruch. Aktywność fizyczna wpłynie pozytywnie nie tylko na zdrowie, ale również na wyniki. Poza tym mamy kilka innych cennych wskazówek, dzięki którym poziom cholesterolu będzie w normie.

  1. Zrezygnuj z potraw takich jak czerwone mięso, produkty mleczne, czy masło.
  2. Nie spożywaj dań bogatych w tłuszcze trans, (wypieki, krakersy, ciastka etc.).
  3. Wprowadź do codziennej diety potrawy pełne kwasów tłuszczowych omega-3.
  4. Ogranicz spożycie cukru i soli.
  5. Wyeliminuj żywność wysokoprzetworzoną. 
Więcej o: