Jak pozbyć się wzdęć po jedzeniu? Wystarczy, że wypijesz ten napar

Nadmierne wzdęcia po jedzeniu są zwykle oznaką, że zjedliśmy coś, co dla naszego organizmu jest trudne do strawienia. Możemy sobie wówczas pomóc sięgając choćby po herbatki ziołowe.

Skąd te wzdęcia?

Wzdęcia oznaczają, że w naszym układzie pokarmowym doszło do nagromadzenia gazów. Skąd się biorą? Po pierwsze, podczas jedzenia połykamy nieco powietrza, szczególnie gdy jemy łapczywie, dużymi kęsami, a także gdy mówimy przy jedzeniu. Dzieje się tak nawet wtedy, gdy połykamy ślinę. To połknięte powietrze gromadzi się w jelitach i musi być w końcu jakoś wydalone. Nie da się po prostu "wchłonąć" tego gazu w jelitach, tak jak to się dzieje ze składnikami pokarmowymi. Pęcherzyki powietrza przesuwają się więc wraz z kałem i w końcu muszą zostać wydalone. Jest to jak najbardziej naturalny proces. 

Do tego w jelitach gromadzą się gazy będące produktem ubocznym procesu trawienia i fermentacji, w które to procesy zaangażowane są bakterie. Te gazy to wodór, metan, dwutlenek węgla, a za brzydki zapach odpowiadają związki siarki. Organizm pozbywa się ich drogą naturalną, czyli przez odbyt (zwykle nawet tego nie zauważamy). Połknięte powietrze wydostaje się z przewodu pokarmowego także wtedy, gdy nam się odbija.

Nadmiar gazów może być efektem diety, w której znajdują się pokarmy szczególnie sprzyjające wzdęciom, takie jak kapusta, brukselka, cebula, rośliny strączkowe (fasola, bób, groch, soczewica), zboża, w tym pszenica i owies, produkty mleczne, drożdże. Niekiedy wzdęcia wskazują na problemy ze zdrowiem (zaparcia, nietolerancja laktozy, celiakia, zespół jelita drażliwego, gastropareza, czyli powolne opróżnianie żołądka do jelita cienkiego i inne), bywają też efektem stresu. Wzdęcia, które nie ustępują, mogą być oznaką czegoś poważniejszego, takiego jak rak jajnika. Wiążą się ponadto z piciem napojów gazowanych czy piwa, a także z używaniem słodzików (takich jak sorbitol czy mannitol) i z przyjmowaniem suplementów z dużą zawartością błonnika.

Zobacz wideo Wzdęcia i zgaga po przejedzeniu? Poczuj szybko ulgę (naturalnie)

Jak pozbyć się wzdęć po jedzeniu?

Wzdęcia po jedzeniu jednak zwykle nie są powodem do niepokoju. Aby ich uniknąć trzeba przestrzegać kilku zasad. A zatem spróbujmy nie przesadzać z ilością spożywanego błonnika, zrezygnujmy z napojów gazowanych i piwa, a przede wszystkim jedzmy i pijmy wolniej, w spokoju i unikajmy mówienia podczas spożywania posiłku. Zjadane porcje nie mogą być zbyt obfite, szczególnie gdy są to dania ciężkostrawne i zawierają wzdymające potrawy. Ponadto wzdęciom przeciwdziała ruch fizyczny, najlepiej więc jest wybrać się na niewielki nawet spacer tuż po jedzeniu. Zwykle też pomocne okazują się być ciepłe okłady i lekki masaż brzucha. A zamiast kawy wypijmy szklankę wody oraz unikajmy gumy do żucia.

Napary, które pomagają przy wzdęciach

W przypadku zwykłych wzdęć, wynikających z przejedzenia i ciężkostrawnej diety, pomocne bywa wypicie po obiedzie herbatki ziołowej. Wśród polecanych są herbatka z kopru włoskiego oraz herbatka imbirowa (imbir można też po prostu żuć). Jeśli nie masz pod ręką kopru włoskiego spróbuj zrobić sobie herbatkę z rumianku, melisy, korzenia arcydzięgla i mięty pieprzowej (ale unikaj mięty, jeśli cierpisz na refluks).

Koper włoski, kminek, a także rumianek działają rozkurczowo, zatem mogą nam pomóc pozbyć się uczucia rozpierania, charakterystycznego dla wzdęć. Imbir natomiast jest tradycyjnym lekarstwem na problemy trawienne, jest wiatropędny, pomaga więc zredukować nadmiar gazów w przewodzie pokarmowym. Herbata z mniszka lekarskiego natomiast pomoże zmniejszyć zatrzymywanie wody w organizmie.

Więcej o: