Czy imbir podnosi ciśnienie? Może mieć korzystny wpływ na tę grupę ludzi

Imbir ma wiele właściwości prozdrowotnych. Wokół tej rośliny powstało także wiele niesprawdzonych teorii. Dlatego, jeśli zastanawiacie się, czy imbir podnosi ciśnienie, to informujemy, że postanowiliśmy przeanalizować to zagadnienie pod kątem naukowym.
Zobacz wideo Ta choroba nie boli, ale bywa skutecznym zabójcą. Co możesz zrobić?

Imbir ma wiele prozdrowotnych właściwości. Stosując ten korzeń w codziennej diecie, wspomagamy organizm w walce z przeziębieniem, czy niestrawnością. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z potencjalnego niebezpieczeństwa spożywania rośliny w nadmiarze. 

Czy imbir podnosi ciśnienie? Prawdy i mity

W sieci pojawiły się pojedyncze informacje świadczące o tym, że imbir wpływa niekorzystnie na ciśnienie tętnicze. W artykułach można przeczytać, że spożycie orientalnej przyprawy nie jest zalecane osobom z nadciśnieniem. Postanowiliśmy dotrzeć do naukowych treści, które potwierdzą lub obalą tę tezę. 

Na portalu Narodowych Instytutów Zdrowia możemy znaleźć wiele publikacji naukowych opartych na profesjonalnych badaniach. Przykładem jest artykuł autorstwa sześciu badaczy z Iranu. Wyniki prac wykazały, że suplementacja imbirem obniża ciśnienie krwi.

Kiedy badania podzielono na kategorie na podstawie średniego wieku uczestników, dawki imbiru i czasu trwania zabiegu, skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi było istotnie obniżone tylko w podzbiorze badań ze średnim wiekiem ≤ 50 lat, okresem obserwacji ≤ 8 tygodni i dawkami imbiru ≥3 g/dzień. Nasze odkrycia wykazały, że suplementacja imbirem ma korzystny wpływ na ciśnienie krwi

- piszą w abstrakcie autorzy przeprowadzonych badań. 

Ponadto przeanalizowaliśmy dane Narodowego Centrum Edukacji Narodowej. Z zaleceń dietetycznych dotyczących nadciśnienia tętniczego wynika, które produkty należy wykluczyć z diety. Jednym ze wskazań jest zmniejszenie zużycia soli na rzecz stosowania świeżych lub suszonych ziół takich jak imbir, estragon, tymianek, czy bazylia.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Imbir a ciśnienie krwi. Komu może zaszkodzić orientalna przyprawa?

Skoro wiemy już, że spożycie imbiru jest bezpieczne dla pacjentów borykających się z nadciśnieniem tętniczym, warto zwrócić uwagę na to, kto powinien ograniczać jego spożycie. Otóż przeciwwskazaniem do używania tej konkretnej przyprawy zarówno w formie korzenia, jak i sproszkowanej wersji jest kamica żółciowa.

Nie zaleca się również włączania imbiru do codziennej diety kobietom w ciąży, którym dokuczają wymioty oraz dzieciom poniżej 6. roku życia. W związku z tym, że przyprawa ta wykazuje działanie obniżające ciśnienie, lekarze przestrzegają, aby pacjenci cierpiący na zbyt niskie ciśnienie krwi i przyjmujący specjalne preparaty regulujące to schorzenie, unikali spożywania imbiru.

Więcej o: