Prawidłowy poziom cukru dwie godziny po posiłku. Co robić gdy wynosi ponad 200?

Gdy trawimy pokarm poziom glukozy we krwi gwałtownie wzrasta. W odpowiedzi na to trzustka uwalnia insulinę, aby umożliwić proces przenikania cukru do komórek mięśni i innych tkanek. W ciągu dwóch godzin po posiłku poziom insuliny i glukozy we krwi powinien wrócić do normy. Jeśli jednak tak się nie dzieje i stężenie glukozy jest nadal wysokie, może to oznaczać stan przedcukrzycowy lub cukrzycę.

Dla większości zdrowych osób normalny poziom cukru we krwi dwie godziny po jedzeniu nie powinien przekraczać poziomu 140 mg/dl (7,8 mmol/l). Jeżeli utrzymuje się pomiędzy 140 a 199 mg/dl (7,8-11,0) mmol/l) mówimy o nieprawidłowej tolerancji glukozy IGT). Wskazania równe lub wyższe niż 200 mg/dl (11,1 mmol/l lub więcej) są podstawą do rozpoznania cukrzycy.

Dla dorosłych osób chorujących na cukrzycę, glikemia po dwóch godzinach po posiłku nie powinna być wyższa niż 180 mg/dl. Zależy to od rodzaju cukrzycy i zaawansowania choroby oraz wdrożonego leczenia. Docelowy poziom cukru we krwi po jedzeniu będzie się więc różnił, w zależności od wieku i tego, czy dana osoba choruje na cukrzycę, czy przyjmuje insulinę, czy też nie. Inne będą też wskazania, jeśli jesteśmy w ciąży. Na co dzień poziom glukozy we krwi mierzy się zwykle za pomocą urządzenia zwanego glukometrem. 

Cele terapeutyczne związane z poposiłkowym poziomem glukozy we krwi (wg ADA - Amerykańskie Stowarzyszenie Diabetyków):

  • dzieci i młodzież poniżej 18 roku życia z cukrzycą - poniżej 200 mg/dl godzinę po jedzeniu i poniżej 180 mg/dl dwie godziny po jedzeniu
  • dorośli bez cukrzycy, kobiety nie będące w ciąży - 90-140 mg/dl dwie godziny po jedzeniu
  • dorośli z cukrzycą, w tym kobiety nie będące w ciąży - poniżej 180 mg/dl dwie godziny po jedzeniu
  • dorośli z cukrzycą przyjmujący insulinę doposiłkową - poniżej 180 mg/dl dwie godziny po jedzeniu
  • dorośli z cukrzycą nieprzyjmujący insuliny doposiłkowej - poniżej 140 mg/dl dwie godziny po jedzeniu
  • kobiety z cukrzycą ciążową - poniżej 140 mg/dl godzinę po jedzeniu i 120 mg/dl dwie godziny po jedzeniu
  • kobiety w ciąży z istniejącą cukrzycą typu 1 lub 2 - poniżej 110-140 mg/dl godzinę po jedzeniu i poniżej 100-120 mg/dl dwie godziny po jedzeniu

Dlaczego poziom cukru we krwi ma znaczenie?

Osoba z cukrzycą musi dbać o utrzymywanie prawidłowego poziomu cukru we krwi, aby zapobiec hiperglikemii, czyli wysokiemu poziomowi cukru we krwi. Niekontrolowana hiperglikemia uszkadza naczynia krwionośne i inne komórki w organizmie, prowadząc do poważnych schorzeń. Przewlekła hiperglikemia grozi rozwojem chorób serca i mózgu, niewydolnością nerek, a także utratą wzroku oraz innymi zaburzeniami, w tym neuropatią cukrzycową.

Dlatego diabetyk powinien rutynowo sprawdzać poziom cukru we krwi i w zależności od wyniku wprowadzać niezbędne modyfikacje w diecie lub w dawkach leków, w zależności od zaleceń lekarza. Celem jest przywrócenie kontroli nad glikemią. W tym przypadku poziom stężenia glukozy we krwi musi być badany codziennie.

Regularne monitorowanie poziomu cukru we krwi u zdrowych osób bez cukrzycy nie jest konieczne, wystarczy że wykonają tego typu badanie raz na 3 lata. Do badania bierze się wówczas krew pobraną z żyły i zwykle ocenia stan na czczo. Sprawdzanie poziomu cukru we krwi jest również ważne u kobiet w ciąży i osób z grup ryzyka, do których należą: osoby z nadwagą lub otyłością, nieaktywne fizycznie, pochodzące z rodzin obciążonych cukrzycą, z nadciśnieniem tętniczym, z hiperlipidemią, z chorobami sercowo-naczyniowymi, kobiety z zespołem policystycznych jajników oraz osoby, u których stwierdzono stan przedcukrzycowy.

Więcej artykułów na temat zdrowia przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Cukrzyca: problem narodowy, a wiemy o niej tak niewiele. Poznaj najważniejsze fakty (nie mity)

Wysoki poziom cukru we krwi - co mogę zrobić?

W przypadku, gdy mamy wysoki poziom cukru we krwi, lekarz zapewne przepisze nam leki oraz zachęci do modyfikacji diety i zmiany stylu życia. Aby lepiej kontrolować poziomu cukru we krwi powinniśmy:

  • być aktywni fizycznie (regularne ćwiczenia poprawiają wrażliwość organizmu na insulinę)
  • jeść o stałych porach (nie pomijajmy posiłków, ponieważ może to spowodować przejadanie się i spożywanie zbyt dużej ilości węglowodanów na raz)
  • jeść mniej tłuszczów nasyconych (tłuszcze nasycone mogą zmniejszać reakcję organizmu na insulinę)
  • pić dużo wody, co pomaga tymczasowo obniżyć stężenie glukozy we krwi
  • osoby z cukrzycą muszą skrupulatnie przyjmować przepisane przez lekarza leki, nie pomijać dawek, ponieważ obniża się wówczas stężenie leków we krwi, co zmniejsza ich skuteczność
Więcej o: