Cukrzyca typu 2 - czego nie jeść? Te produkty są zakazane w codziennej diecie

Cukrzyca typu 2 wymaga przestrzegania określonej diety. Lekarze nieustannie zwracają uwagę, aby pacjenci nie lekceważyli zaleceń związanych z odżywianiem. Istnieje bowiem lista zakazanych produktów, po które nie mogą sięgać chorzy na cukrzycę. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej informuje, czego pod żadnym pozorem nie wolno jeść.
Zobacz wideo Cukrzyca: problem narodowy, a wiemy o niej tak niewiele. Poznaj najważniejsze fakty (nie mity)

Cukrzyca typu 2 to choroba metaboliczna, jej charakterystyczną cechą jest wysoki poziom cukru we krwi także na czczo. Bezpośrednią przyczyną schorzenia są czynniki środowiskowe takie tak otyłość, brak aktywności fizycznej oraz dieta bogata w produkty wysoko przetworzone, żywność typu fast-food, słodycze etc. To wszystko prowadzi do zaburzeń pracy trzustki i upośledzenia wydzielania insuliny przez ten organ.

Dieta a cukrzyca typu 2. Lista zakazanych produktów

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej zwraca uwagę na to, jak ważna jest odpowiednia dieta nie tylko wśród osób chorych na cukrzycę typu 2. Specjaliści podkreślają, że jednym z czynników występowania cukrzycy w społeczeństwie jest niewłaściwe odżywianie. 

Prawdopodobnie, wielu przypadkom tej choroby można by zapobiec lub spowolnić jej rozwój, wprowadzając odpowiednie nawyki żywieniowe

- czytamy opinię ekspertów.

Specjaliści podkreślają, że warto stosować się do tabeli, która podzielona jest na produkty dozwolone oraz zakazane. W ten sposób łatwiej możemy przyrządzać codzienne potrawy. Poniżej prezentujemy listę zakazanych produktów.

  • Chleb pszenny, chleb na miodzie i wypieki z dodatkiem cukru, bułki pszenne, maślane, biszkopty z cukrem, drożdżówki, ciasta kruche, kluski francuskie, biszkoptowe na jajach, groszek ptysiowy, makaron pszenny z mąki oczyszczonej, ryż biały.
  • Mleko i przetwory > 2% tłuszczu, napoje mleczne słodzone cukrem, miodem, dżemem, z dużą ilością owoców, tłuste sery podpuszczkowe (żółte, pleśniowe, topione), ser twarogowy tłusty.
  • Smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde, olej kokosowy, masło, śmietany.
  • Mięsa tłuste, np. baranina, wieprzowina, wołowina, konina, podroby, gęsi, kaczki, tłuste części kurczaka (udka, skrzydełka), tłuste wędliny, np. kaszanka, parówki, konserwy mięsne, pasztetowa, salceson, pasztety.
  • Sałatki i surówki tłuste, z dodatkiem dużej ilości śmietany, majonezu, cukru, frytki, ziemniaki smażone na maśle, smalcu lub margarynie.
  • Owoce w syropach, kompoty z cukrem, galaretki ze śmietaną, owoce kandyzowane, dżemy wysokosłodzone.
  • Kremy, torty, marmolady, wszystkie desery z cukrem, z dużą ilością tłuszczu, pączki, faworki, chałwa, czekolada, lody, budynie na pełnym mleku, orzechy kokosowe, orzechy solone.
  • Napoje typu coca-cola, gazowane, słodzone cukrem, napoje alkoholowe, owocowe, lemoniada
  • Cukier, miód, fruktoza, glukoza.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Cukrzyca typu 2. Co można jeść?

Jak widać, lista zakazanych produktów jest dość długa. Jednak uspokajamy wszystkich przerażonych, osoby cierpiące na cukrzycę typu 2 także mogą jeść smaczne i zróżnicowane posiłki. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej przygotowało listę zalecanych i dozwolonych produktów. Oto lista:

  • Chleb żytni, graham, razowy, ryż brązowy, kasze gruboziarniste, np. gryczana, pęczak, makaron pełnoziarnisty, makaron z mąki durum (semolina).
  • Jogurty naturalne, kefir, maślanka, ser twarogowy chudy, naturalne chude serki homogenizowane, mleko mniej niż 2 proc. tłuszczu.
  • Chude mięso z kurczaka, indyka (piersi), cielęcina, młoda wołowina, królik, ryby, chude wędliny, polędwica, wędliny drobiowe, jajka.
  • Olej rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, lniany, z pestek winogron), oliwa z oliwek, margaryny miękkie wysokogatunkowe.
  • Warzywa świeże i mrożone.
  • Owoce świeże i mrożone, nieprzejrzałe owoce (banany, winogrona, owoce suszone i dżemy niskosłodzone w ograniczonej ilości).
  • Kisiele, galaretki, budynie na chudym mleku, sorbety, sałatki owocowe.
  • Woda mineralna, herbata i kawa bez cukru, kawa zbożowa, soki z warzyw, soki owocowe w ograniczonych ilościach.
Więcej o: