Co jeść, żeby nie przytyć? To pytanie pada coraz częściej w kontekście nadchodzącej wiosny i starań o szczupłą sylwetkę. Okazuje się, że walka z nadmiernymi kilogramami może być przyjemna. Wystarczy stosować się do kilku ważnych zasad.
Podstawą diety jest eliminacja przetworzonej żywności oraz ograniczenie wysokokalorycznych dań. Podczas odchudzania rezygnujemy z niezdrowych przekąsek, słodyczy, czy nadmiaru węglowodanów. Dobrze odżywiony organizm to taki, do którego dostarczamy odpowiednią dawkę białka i tłuszczu. Istotne są także produkty bogate w błonnik oraz woda. W ten sposób szybciej oczyszczamy organizm z toksyn i pobudzamy przemianę materii.
W trakcie odchudzania możemy jeść niektóre warzywa bez ograniczeń. Warto dodać, że ich spożywanie może przybierać różnorodną formę. Dzięki temu nie tylko nie będziemy głodni, ale także nie przytyjemy.
Dietetyczka Marzena Rojek przyznaje, że dbając o szczupłą sylwetkę, bez obaw możemy jeść takie pyszności jak:
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Ważną zasadą przyjemnego odchudzania jest zmiana w postrzeganiu całego procesu. Często popełnianym błędem jest traktowanie diety jako przykrego obowiązku lub co gorsza, kary. Psychika ma bardzo duże znaczenie, w końcu bez wytrwałości trudno o uzyskanie pożądanych efektów.
Dlatego, jeśli chcemy zrzucić kilka zbędnych kilogramów w pierwszej kolejności, należy zaakceptować nową formę jedzenia oraz postrzegać ją jako zmianę dotychczasowych nawyków. Wówczas istnieje duża szansa, że polubimy to, czego do tej pory nie jedliśmy.