Jak wspomóc odporność i pracę jelit? Złoty shot Anny Lewandowskiej to zastrzyk energii i witamin

Zdrowotne shoty popularne są szczególnie w okresie jesienno-zimowym, jednak warto stosować je także wczesną wiosną. W ten sposób wspomożemy organizm i dostarczymy ogrom witamin i cennych minerałów. Złoty shot z przepisu Lewandowskiej nie tylko podreperuje odporność, ale i wykaże zbawienne działanie na pracę jelit.

Więcej ciekawych porad znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kurkuma słynie ze swojego zbawiennego działania na organizm i wszelakie choroby. Roślina robi furorę nie tylko w kuchni, ale i medycynie naturalnej - znajdziemy ją w wielu preparatach, także tych na przeziębienie czy problemy z jelitami. 

Złoty shot Lewandowskiej, czyli kurkuma w roli głównej 

Napój, który uwielbia i serdecznie poleca Ania Lewandowska, opiera się na kurkumie. Roślina od pokoleń znana jest w medycynie naturalnej i nie tylko. Orientalna przyprawa zawiera kurkuminę, a ta wspiera procesy pozytywnie oddziałujące na pojedyncze komórki i cały organizm. Dzięki temu pomaga m.in. zapobiegać stanom zapalnym, zwalczać bakterie, wirusy i grzyby, spowolnić utlenianie się lipidów, zwiększyć poziom glutationu, który wspomaga procesy antyoksydacyjne oraz pomaga w utrzymaniu zdrowia i elastyczności stawów.

Kolejną zaletą kurkumy jest wspomaganie pracy jelit - regularne picie koktajlu z jej dodatkiem pomoże nam na problemy trawienne, wspomoże metabolizm tłuszczów i wyleczy zapalenia dróg moczowych. To zatem prawdziwy zastrzyk energii i zdrowia. 

Zobacz wideo W roli głównej: kurkuma. Z tym napojem odporność wzrośnie

Przepis na złoty shot Anny Lewandowskiej

Do przygotowania zdrowotnego, złotego koktajlu potrzebne są: 

  • łyżeczka kurkumy,
  • łyżka oleju lnianego,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne.

Sposób przygotowania:

  1. Do szklanki wsypujemy kurkumę, pieprz czarny i cayenne. Mieszankę zalewamy wodą, olejem lnianym, sokiem z cytryny i octem jabłkowym. 
  2. Całość dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. 
  3. Złoty koktajl pijemy na raz. Warto przygotować także większą porcję i przelać ją do mniejszych butelek lub jednej większej i stosować kilka razy w tygodniu. Wówczas przechowujemy miksturę w lodówce, a przed spożyciem należy pamiętać o wstrząśnięciu butelką, ponieważ może wytworzyć się naturalny osad.  
Więcej o: