Co jeść, by schudnąć? Wystarczy, że zamienisz w diecie te trzy nawyki, a nie przybierzesz na wadze

Otyłość i nadwaga już wiele lat temu zostały okrzyknięte tytułem problemu globalnego, który coraz częściej dotyka także młodych ludzi oraz dzieci. Powodów tycia upatruje się w czynnikach genetycznych, braku ruchu czy złej diecie. Jednak eksperci wskazali trzy główne przyczyny.

"Nature Food" to serwis publikujący oryginalne analizy, recenzje, komentarze i opinie na temat żywności. Niedawno na jego łamach pojawiły się najnowsze badania, które wyłoniły trzy główne powody przybierania na wadze. Zdaniem autorów wyeliminowanie ich z diety może pozwolić nam ograniczyć przyrost masy ciała oraz łatwiej zrzucić zbędne kilogramy. Badania dotyczyły grupy 35 osób w wieku 18-50 lat oraz aż 2,7 tys. jedzonych przez nich posiłków. 

Zobacz wideo Czy otyłość mamy wpisaną w genach [NaZdrowie]

Od czego tyjemy? Jedzenie o wysokiej gęstości energetycznej

Autorzy badania wykazali, że najbardziej tuczące są m.in. produkty oraz posiłki o dużej gęstości energetycznej. Oznacza to, że na niewielką porcję jedzenia przypada duża liczba kalorii. Wymienia się tu przede wszystkim batony, ciastka, tłuszcze roślinne i zwierzęce czy orzechy. 

Warto więc sięgać po produkty o niskiej gęstości energetycznej, takie jak owoce, warzywa, ziemniaki, rośliny strączkowe, chude mięsa i ziarna zbóż. 

Trzy rzeczy, od których tyjemy. Produkty pobudzające apetyt

Kolejnym powodem przybierania na wadze jest żywność pobudzająca apetyt (tzw. high palatable food). Co to oznacza? Rozumiemy przez to produkty zawierające duże ilości cukru, tłuszczu, często w połączeniu z solą i dodatkami polepszającymi smak. Zauważyliście, że nie potraficie przestać na jednej garści czipsów czy kawałku czekolady? Ta mieszanka składników sprawia, że wariujemy na ich punkcie i nie możemy powstrzymać się przed wzięciem kolejnego kęsa. Do tego grona należą różnego rodzaju krakersy, ciasteczka, ciasta czy właśnie czipsy i czekolada. 

Wzrost masy ciała a szybkie jedzenie

Warto także zwrócić uwagę na tempo spożywanych posiłków. Ma to związek z sygnałami sytości, które żołądek wysyła do mózgu w ciągu 15-20 minut. Oznacza to, że jeśli zjemy danie lub przekąskę zbyt szybko, przez pewien czas możemy nie rejestrować sygnałów sytości i... zwyczajnie się przejeść. 

Więcej informacji na temat aktualnych wydarzeń znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o: