Ocet jabłkowy wykorzystywany jest głównie jako dodatek do sałatek lub innych dań. Skrapiając nim mięso, potrawa będzie soczysta i delikatna. Jednak coraz częściej słyszymy o kuracji prozdrowotnej właśnie przy użyciu octu jabłkowego.
Picie octu jabłkowego od pewnego czasu stało się popularnym trendem. Wszystko za sprawą właściwości roztworu. Kwas octowy przyczynia się do lepszej wchłanialności składników ze spożywanej żywności. Ponadto dzięki kwasowi octowemu i chlorogenowemu zawartymi w occie jabłkowym, następuje przyspieszenia rozszczepianie się tłuszczów. W uproszczeniu dochodzi do zwiększonego spalania kalorii.
Jednak nie należy traktować octu jabłkowego jako magicznego eliksiru na odchudzanie. Niezbędna jest właściwa dieta oraz aktywność fizyczna. Sięgając jednak po ocet jabłkowy, należy wybierać wyłącznie ekologiczne i niefiltrowane i niepasteryzowane produkty. Wówczas mamy pewność, że ocet będzie bogaty w niezbędne enzymy, aminokwasy, bioflawonoidy i żywe kultury bakterii.
Naukowcy także potwierdzają skuteczność octu jabłkowego. A artykule autorstwa dr hab. inż. Hany Kowalskiej, prof. dr hab. Andrzeja Lenarta, dr hab. inż. Agaty Marzec, dr hab. inż. Jolanty Kowalskiej, mgr inż. Kingi Samborskiej oraz inż. Magdaleny Anny Żebrowskiej z Katedry Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji, Wydział Nauk o Żywności Szkoła Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie czytamy:
Ocet jabłkowy aktywizuje naturalne procesy spalania tłuszczu. Jego wpływ na IO wynika przede wszystkim z jego właściwości wspomagających odchudzanie. Pomaga zmniejszyć otłuszczenie narządów, co wpływa na ograniczenie dolegliwości związanych z insulinoopornością
- piszą specjaliści.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Dodatkowym atutem kuracji octowej jest obniżenie poziomu cukru we krwi. Picie roztworu umożliwia utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy także po posiłku. Codzienne spożywanie octu jabłkowego wspomaga walkę z cukrzycą typu drugiego, dlatego warto włączyć go do jadłospisu.
Przyjmuje się, że kuracja octem jabłkowym polega na przyrządzeniu roztworu. Proporcje to łyżka octu na szklankę przegotowanej, letniej wody. Mieszamy składniki i pijemy na czczo. W przypadku osób cierpiących na cukrzycę typu II zalecane jest spożycie roztworu przed snem. Badania wykazują, że ocet reguluje syntezę glukozy w wątrobie i spowalnia rozkład węglowodanów. Dzięki temu stabilizuje się poziom cukru.
Lekarze przestrzegają jednak przed nadmiernym stosowaniem octu jabłkowego. Osoby cierpiące na choroby układu pokarmowego, choroby wątroby i kobiety w ciąży powinny unikać spożywania octu. Ponadto spożywanie octu w nadmiernych ilościach przez dłuższy czas może powodować znaczny spadek poziomu potasu we krwi lub przyczynić się do wystąpienia osteoporozy.