Siemię lniane warto wprowadzić do swojej diety, ponieważ to bogate źródło m.in. kwasów tłuszczowych omega- 3, witamin z grupy B, A, D, kwasu foliowego oraz magnezu, potasu czy wapnia. Zanim jednak zdecydujemy się na taki krok, warto skonsultować to z lekarzem.
Jeśli chcemy zmniejszyć dolegliwości związane ze zgagą, refluksem, bólami żołądka czy nadkwasotą, powinniśmy zdecydować się na picie siemienia lnianego rano. Ważne jest, by robić to na czczo. Jeśli zastosujemy się do tej zasady, będziemy czuć się bardziej syci i nie będziemy odczuwać aż tak dużego głodu. Co więcej, przy dłuższym stosowaniu tej metody, będziemy mogli pozbyć się problemów z trawieniem.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli mamy problem z zaparciami i pracą jelit, powinniśmy wypić siemię lniane wieczorem. Co ciekawe, to również doskonałe rozwiązanie dla osób, które mają problem z zasypianiem. Tryptofan, czyli aminokwas w nim zawarty, przyspiesza wytwarzanie melatoniny.
Przygotowanie naparu z siemienia lnianego nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Wystarczy wymieszać 2-3 łyżki nasion z ciepłą wodą i odstawić na godzinę. Po tym czasie należy odcedzić nasiona, a kisiel będzie gotowy do picia.
Osoby, które nie mają dużych dolegliwości związanych z układem trawiennym, mogą pić je codziennie. Muszą jednak pamiętać, by się nawadniać, ponieważ mogą narobić sobie więcej szkód niż pożytku.