Co jeść na noc, żeby przyspieszyć spalanie tłuszczu z brzucha? Weź pod uwagę te produkty

Zima to czas, w którym często przybieramy na wadze. Nie ma w tym nic dziwnego. Trudno o świeże i smaczne owoce i warzywa, aura nie sprzyja aktywności na zewnątrz, a wigilijne i karnawałowe spotkania obfitują w smaczne i kaloryczne przekąski. Jeśli jednak martwią cię zgromadzone kilogramy, wyjaśniamy, jak spalić tłuszcz z brzucha. Pomogą w tym konkretne produkty.

Oponka na brzuchu potrafi być zmorą wielu osób. Choć tak naprawdę nie jest ona faktycznym problemem, dopóki nie powoduje zdrowotnych komplikacji, często uważamy, że wygląda nieestetycznie i marzymy o pozbyciu się nadprogramowych kilogramów. Warto jednak zachować przy tym zdrowy rozsądek i nie nadwyrężać swojego organizmu, ponieważ gwałtowny spadek masy ciała może niekorzystnie odbić się między innymi na naszej gospodarce hormonalnej. Wyjaśniamy więc, jak spalić tłuszcz z brzucha zdrowo i skutecznie.

Czy można schudnąć z konkretnych partii ciała?

Nasz organizm nie zawsze działa tak, jakbyśmy tego chcieli. Jak spalić tłuszcz z brzucha? Niestety, nie da się zrzucić zbędnych kilogramów z konkretnej, wybranej partii ciała. Kiedy planujemy wejście na deficyt kaloryczny, musimy mieć na uwadze fakt, że schudnie całe nasze ciało. Jeśli zależy nam na wymodelowaniu sylwetki, warto włączyć do codziennej rutyny aktywność fizyczną i ćwiczenia, które pomogą wypracować wymarzony efekt. 

Wprowadź do swojej diety te produkty. Zdziałają cuda

Nie trzeba przypominać, że podstawą w zrzucaniu kilogramów jest dobrze zbilansowana dieta o odpowiedniej kaloryczności. Zdarza się jednak, że brzuch wydaje się duży, ponieważ cierpimy na wzdęcia. Warto jednak wiedzieć, że istnieją jednak produkty, które mogą pomóc w pozbyciu się tego problemu i osiągnięciu płaskiego brzucha. Warto włączyć je do swojej diety.

Zobacz wideo Detoks to dobry pomysł? Odpowiedź nie jest oczywista

Otręby i płatki owsiane. Czy pozwolą spalić tłuszcz z brzucha? 

Produkty owsiane są doskonałym źródłem błonnika, który pomaga w uregulowaniu perystaltyki jelit. Są doskonałym dodatkiem do jogurtów, domowych słodyczy czy owocowych smoothie i świetnie pokrywają zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Dodatkowo są bardzo sycące, dzięki czemu podjadanie między posiłkami nie będzie nas więcej kusiło.

Płatki owsiane to doskonałe źródło błonnika.Płatki owsiane to doskonałe źródło błonnika. Fot. Stefan Romanik / Agencja Wyborcza.pl

Jabłko, czyli zdrowy owoc pełen witamin

Ten często niedoceniany owoc to kolejne doskonałe źródło błonnika. Chociaż często obieramy owoce przed spożyciem, jabłka najlepiej jeść ze skórką. Ich olbrzymią zaletą jest to, że są niskokaloryczne oraz bogate w antyoksydanty. Warto jednak uważać, jeśli cierpimy na wzdęcia, w takiej sytuacji warto spożywać ugotowane lub podpieczone owoce. 

Jabłka warto jeść ze skórką.Jabłka warto jeść ze skórką. Fot. Adam Stępień / Agencja Wyborcza.pl

Cynamon - niepozorna przyprawa, która ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie  

Jak zrzucić tłuszcz z brzucha? Oprócz deficytu kalorycznego warto podkręcić przemianę materii. Świetnym produktem, który może w tym pomóc, jest cynamon. Dodawaj tę przyprawę do jogurtów, owsianek lub posypuj nią owoce. Cynamon jest świetnym źródłem wapnia, żelaza i manganu. 

Cynamon wspiera procesy termogenezy.Cynamon wspiera procesy termogenezy. Fot. Grzegorz Celejewski / Agencja Wyborcza.pl / Agencja Wyborcza.pl

Kefir, czyli naturalny probiotyk, który przyśpieszy przemianę materii 

Kefir to jeden z najlepszych produktów wspomagających odchudzanie. Jest niezwykle sycący oraz, dzięki wysokiej zawartości kultur drożdży i bakterii kwasu mlekowego, przyspiesza przemianę materii. Jeśli chcesz wesprzeć pracę swoich jelit, bogaty w probiotyki kefir powinien znaleźć się na twojej liście zakupów.

Warto spożywać szklankę kefiru do posiłku.Warto spożywać szklankę kefiru do posiłku. Fot. Tomasz Kamiński / Agencja Wyborcza.pl

Orzechy, czyli zdrowe przekąski, które wspomagają pracę mózgu

Choć wydawać by się mogło, że tłuste i kaloryczne orzechy nie będą służyć gubieniu kilogramów, jest zupełnie odwrotnie. Jest to jedna z najzdrowszych przekąsek. Garść orzechów dziennie dostarcza sporo białka bardzo potrzebnego w budowaniu tkanki mięśniowej. Zawarty w nich błonnik reguluje pracę jelit, niweluje problem zaparć oraz sprzyja procesom chudnięcia. Dobrym orzechowym dodatkiem do diety będzie również niesłodzone masło orzechowe. Warto jednak pamiętać, by nie spożywać ich na czczo, gdyż mogą powodować zgagę. 

Orzechy to skarbnica witamin i minerałów.Orzechy to skarbnica witamin i minerałów. Fot. Piotr Skórnicki / Agencja Wyborcza.pl

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Więcej o: