Jak zbić cukier? Nie uda ci się to, jak tak będzie wyglądał twój talerz

Jak obniżyć poziom cukru we krwi? Ta kwestia zastanawia wiele osób. Podpowiadamy, jakich potraw należy unikać i jakich zasad żywieniowych warto się trzymać.

Bardzo istotnym elementem leczenia cukrzycy jest wprowadzenie zdrowej diety. Jak więc powinien wyglądać jadłospis u pacjentów, a także u osób, u których występuje ryzyko rozwoju schorzenia? Oto kilka prostych wskazówek.

Zobacz wideo Ewa Chodakowska o przyczynach otyłości wśród polskich dzieci:

Jak obniżyć poziom cukru we krwi? Tego unikaj

Istnieje cała lista produktów, których w takich przypadkach powinniśmy unikać. W szczególności powinno się wykluczyć następujące produkty:

  • fast foody,
  • słodkie napoje,
  • słodycze,
  • jasne pieczywo, 
  • tłuste mięso, parówki,
  • cukier,
  • niektóre owoce - winogrona, banany, śliwki, mandarynki,
  • biały ryż, zwykły makaron.

Poza tym zgodnie z zaleceniami portalu Diety NFZ powinniśmy pamiętać o następujących zasadach:

  1. Regularność posiłków.
  2. Wybieranie produktów pełnoziarnistych.
  3. Unikanie słodyczy.
  4. Woda zamiast napojów smakowych.

Jak obniżyć poziom cukru? Zacznij od prostego nawyku

Musimy też pamiętać o tym, że odwodnienie i wysoki poziom cukru idą niestety ze sobą w parze. Dlatego też picie wody pomaga go obniżyć. Jak wyjaśnił na ethatis.com dietetyk Justin Chan: 

Woda pomaga zapobiegać koncentracji glukozy we krwi. A to z kolei wpływa na jej obniżenie.

Normy cukru we krwi

Na koniec warto wspomnieć też o tym, jaka jest norma cukru we krwi u osoby dorosłej. W standardowych warunkach obowiązują poniższe przedziały:

  • poziom glukozy 70-99 mg/dL (czyli od 3.9 do 5.5 mmol/L) - prawidłowy cukier; norma,
  • poziom glukozy 100-12 mg/dL (a zatem od 5.6 do 6.9 mml/L) - tzw. stan przedcukrzycowy - nieodpowiedni poziom cukru na czczo. W takich przypadkach wykonuje się doustny test obciążenia glukozą.
  • min. 126 mg/dL (czyli 7.0 mmol/L) w minimum dwóch pomiarach - najprawdopodobniej u pacjenta występuje cukrzyca.

Jednak nieco inaczej normy te prezentują się u osób starszych i dzieci. W przypadku seniorów na czczo cukier powinien mieścić się w przedziale 80-140 mg/dl, a po posiłku nie przekraczać 180 mg/dl. Natomiast u najmłodszych glukoza na czczo powinna zamykać się między 70-100 mg/dl.

Więcej o: