Bardzo istotnym elementem leczenia cukrzycy jest wprowadzenie zdrowej diety. Jak więc powinien wyglądać jadłospis u pacjentów, a także u osób, u których występuje ryzyko rozwoju schorzenia? Oto kilka prostych wskazówek.
Istnieje cała lista produktów, których w takich przypadkach powinniśmy unikać. W szczególności powinno się wykluczyć następujące produkty:
Poza tym zgodnie z zaleceniami portalu Diety NFZ powinniśmy pamiętać o następujących zasadach:
Musimy też pamiętać o tym, że odwodnienie i wysoki poziom cukru idą niestety ze sobą w parze. Dlatego też picie wody pomaga go obniżyć. Jak wyjaśnił na ethatis.com dietetyk Justin Chan:
Woda pomaga zapobiegać koncentracji glukozy we krwi. A to z kolei wpływa na jej obniżenie.
Na koniec warto wspomnieć też o tym, jaka jest norma cukru we krwi u osoby dorosłej. W standardowych warunkach obowiązują poniższe przedziały:
Jednak nieco inaczej normy te prezentują się u osób starszych i dzieci. W przypadku seniorów na czczo cukier powinien mieścić się w przedziale 80-140 mg/dl, a po posiłku nie przekraczać 180 mg/dl. Natomiast u najmłodszych glukoza na czczo powinna zamykać się między 70-100 mg/dl.