Niestety często ignorujemy sygnały płynące z organizmu, które w gruncie rzeczy powinny nas martwić. Bagatelizowanie niektórych objawów może nieść groźne konsekwencje dla zdrowia. Nawracające bóle brzucha, mrowienie kończyn czy nieznośne zmęczenie i senność mogą świadczyć o zaburzonej gospodarce cukrowej lub być pierwszymi objawami cukrzycy typu 2. Mając podwyższony cukier, objawy hiperglikemii mogą, choć nie muszą być oczywiste. Stąd istotna jest uważność.
Długotrwały nadmiar cukru w organizmie to niemały kłopot. Przecukrzenie wynika nie tylko z chorób i zaburzonej gospodarki cukrowej, lecz jedną z jego przyczyn jest źle zbilansowana dieta.
Objawy hiperglikemii nie są jednak jednoznaczne. Za przecukrzenie uważa się poziom cukru we krwi wynoszący powyżej 110 mg/dl, a 2 godziny po spożytym posiłku powyżej 140 mg/dl. Ten stan nieleczony może w efekcie przyczynić się do uszkodzenia lub utraty wzroku, rozwoju chorób serca, udaru mózgu, a także owrzodzenia stóp i występowania innych infekcji skóry lub układu moczowego.
Nawet diabetycy cierpiący na cukrzycę od wielu lat nie zawsze są w stanie wyłapać alarmujące zmiany w organizmie. Z tego powodu powinniśmy zwracać szczególną uwagę na:
Jeżeli chorujemy na cukrzycę najważniejsze jest wdrożenie odpowiedniego leczenia oraz regularne przyjmowanie insuliny lub innych leków. Niesamowicie ważne jest także zjadanie posiłków o stałych porach oraz wybieranie produktów o niskim indeksie glikemicznym (IG).
Również osoby, u których nie stwierdzono rozwoju choroby, lecz zmagają się z przecukrzeniem powinny zwrócić większą uwagę na swoje nawyki żywieniowe. Poza konsultacją z lekarzem warto wprowadzić kilka zmian do codziennej diety. Odpowiednie nawodnienie może okazać się kluczowe. Specjaliści mówią bowiem, że organizm pozbywa się nadmiaru cukru wraz z moczem dlatego warto regularnie uzupełniać płyny i wspierać swoje ciało w tym procesie. Należy zachować jednak rozsądek i nie przyjmować więcej niż litr płynów w ciągu jednej godziny. Szklanka wody wypita raz na 60 minut w zupełności wystarczy.
Powinno się także wybierać pełnoziarniste pieczywo, niedojrzałe owoce oraz otręby. Posiłki powinny być skomponowane tak, by były lekkostrawne i o niskim IG. Dodatkowo badania pokazują, że obecność zdrowych tłuszczy w diecie spowalniają uwalnianie cukru do krwi. Z tego powodu warto sięgnąć po awokado, orzechy lub oliwę z oliwek. Pamiętajmy, że zdrowa dieta to klucz do dobrego samopoczucia.
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl