Niepokojący ból brzucha i mrowienie w stopach? To może być hiperglikemia. Podwyższony cukier - objawy

Wszechobecny cukier niezwykle negatywnie wpływa na stan naszego zdrowia. Pierwsze oznaki hiperglikemii pozostają jednak często niezauważone, co pozwala na rozwój choroby. Jednakże niekontrolowane wzrosty cukru we krwi są bezpośrednim zagrożeniem dla zdrowia oraz życia człowieka. Jeśli podejrzewasz u siebie podwyższony cukier, objawy te powinny Cię zaalarmować.

Niestety często ignorujemy sygnały płynące z organizmu, które w gruncie rzeczy powinny nas martwić. Bagatelizowanie niektórych objawów może nieść groźne konsekwencje dla zdrowia. Nawracające bóle brzucha, mrowienie kończyn czy nieznośne zmęczenie i senność mogą świadczyć o zaburzonej gospodarce cukrowej lub być pierwszymi objawami cukrzycy typu 2. Mając podwyższony cukier, objawy hiperglikemii mogą, choć nie muszą być oczywiste. Stąd istotna jest uważność. 

Podwyższony cukier - objawy, które powinny martwić

Długotrwały nadmiar cukru w organizmie to niemały kłopot. Przecukrzenie wynika nie tylko z chorób i zaburzonej gospodarki cukrowej, lecz jedną z jego przyczyn jest źle zbilansowana dieta.

Objawy hiperglikemii nie są jednak jednoznaczne. Za przecukrzenie uważa się poziom cukru we krwi wynoszący powyżej 110 mg/dl, a 2 godziny po spożytym posiłku powyżej 140 mg/dl. Ten stan nieleczony może w efekcie przyczynić się do uszkodzenia lub utraty wzroku, rozwoju chorób serca, udaru mózgu, a także owrzodzenia stóp i występowania innych infekcji skóry lub układu moczowego.

Nawet diabetycy cierpiący na cukrzycę od wielu lat nie zawsze są w stanie wyłapać alarmujące zmiany w organizmie. Z tego powodu powinniśmy zwracać szczególną uwagę na:

  • pogorszenie wzroku,
  • migreny, bóle i zawroty głowy,
  • częstomocz,
  • zwiększone pragnienie,
  • senność,
  • trudności z koncentracją,
  • bóle brzucha,
  • problemy z erekcją,
  • przewlekłe biegunki bądź zaparcia,
  • infekcje skóry,
  • nawracające infekcje intymne,
  • mrowienie i drętwienie stóp oraz dłoni.
Zobacz wideo Miód jest lepszy od cukru przetworzonego?

Profilaktyka to podstawa. Jak samodzielnie obniżyć poziom cukru?

Jeżeli chorujemy na cukrzycę najważniejsze jest wdrożenie odpowiedniego leczenia oraz regularne przyjmowanie insuliny lub innych leków. Niesamowicie ważne jest także zjadanie posiłków o stałych porach oraz wybieranie produktów o niskim indeksie glikemicznym (IG).

Również osoby, u których nie stwierdzono rozwoju choroby, lecz zmagają się z przecukrzeniem powinny zwrócić większą uwagę na swoje nawyki żywieniowe. Poza konsultacją z lekarzem warto wprowadzić kilka zmian do codziennej diety. Odpowiednie nawodnienie może okazać się kluczowe. Specjaliści mówią bowiem, że organizm pozbywa się nadmiaru cukru wraz z moczem dlatego warto regularnie uzupełniać płyny i wspierać swoje ciało w tym procesie. Należy zachować jednak rozsądek i nie przyjmować więcej niż litr płynów w ciągu jednej godziny. Szklanka wody wypita raz na 60 minut w zupełności wystarczy. 

Powinno się także wybierać pełnoziarniste pieczywo, niedojrzałe owoce oraz otręby. Posiłki powinny być skomponowane tak, by były lekkostrawne i o niskim IG. Dodatkowo badania pokazują, że obecność zdrowych tłuszczy w diecie spowalniają uwalnianie cukru do krwi. Z tego powodu warto sięgnąć po awokado, orzechy lub oliwę z oliwek. Pamiętajmy, że zdrowa dieta to klucz do dobrego samopoczucia. 

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: