Czego nie lubi trzustka? Lista produktów, które już dziś wyrzuć ze swojego menu

Trzustka wydziela enzymy pomagające rozkładać tłuszcz, białka i węglowodany i to ona reguluje poziom cukru we krwi. Bez niej nie moglibyśmy funkcjonować. Warto o nią dbać. Czego zatem nie lubi trzustka?

Im mniej tłuszczu spożywasz, tym mniej obciążasz trzustkę. Mądrze jest więc unikać żywności i napojów, które zawierają duże ilości tłuszczu, a także tych, które są wręcz naładowane cukrem i wysokoprzetworzone. Trzustka nie lubi też alkoholu.

Przyjrzyj się tłuszczom, które lądują na twoim talerzu

Tłuszcze to z pewnością coś, za czym nasza trzustka nie przepada, gdy dostaje w większych ilościach. Tłuszcze są jednak niezbędnym elementem zbilansowanej diety, ale - o czym trzeba pamiętać - w rozsądnych ilościach (stanowią magazyn energii oraz pomagają w przyswajaniu niektórych witamin i składników odżywczych). Zaleca się, aby jak ograniczać spożywanie tłuszczów nasyconych tak, aby dostarczały one maksymalnie 5-6 proc. dziennego spożycia kalorii.

Ogólnie rzecz biorąc tłuszcze dzielimy na dwa rodzaje, nasycone i nienasycone, które różnią się budową i wpływem na organizm. Z punktu widzenia zdrowia lepiej jest wybierać tak zwane zdrowe źródła tłuszczów, głównie nienasyconych, a unikać nadmiaru tłuszczów nasyconych.

Tłuszcze nasycone znajdują się przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego. Znajdziemy je w mięsie, serach, maśle, tłustym mleku, ale także w oleju palmowym i kokosowym.

Praktyczne porady, jak "zarządzać" tłuszczem w zdrowej diecie:

  • wybieraj chude mięso
  • odetnij z mięsa cały widoczny tłuszcz
  • jedz drób, czyli kurczaki, kaczki i indyka bez skóry.
  • jedz ryby - wiele rodzajów ryb, takich jak łosoś, pstrąg, tuńczyk, śledź (i inne) to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3. Radzi się jednak unikać ryb konserwowanych w oleju, takich jak sardynki w oliwie itd.
  • piecz, smaż lub grilluj mięso, drób lub ryby, zamiast smażyć je na maśle lub innym tłuszczu
  • ogranicz tłuszcze i oleje, takie jak masło, margaryna, majonez i sos sałatkowy, do nie więcej niż jednej łyżki stołowej na posiłek
  • unikaj posiłków typu fast food i gotowe dania 
  • zastanów się, zanim sięgniesz po gotowe przekąski, takie jak chipsy ziemniaczane czy batoniki
  • po kiełbasę, salami i boczek sięgaj możliwie najrzadziej

Więcej artykułów na temat zdrowia przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Anatomia człowieka - trzustka

Ogranicz cukier i żywność wysokoprzetworzoną

Może warto też zastanowić się nad ilością zjadanego (i wypijanego) cukru i nieco go ograniczyć. Trzustka produkuje co prawda insulinę, która pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi, jednak przetworzona żywność o wysokiej zawartości cukru może spowodować gwałtowne wzrosty i spadki, które wpływają na ogólny stan zdrowia.

Żywność wysokoprzetworzona, zgodnie z aktualną definicją klasyfikacji żywności NOVA, to przemysłowa żywność, zawierająca pięć lub więcej składników, z których niektóre pochodzą bezpośrednio z żywności, takie jak oleje, tłuszcze, skrobie i cukry, inne zaś uzyskiwane są w wyniku dalszego przetwarzania różnych związków. Zawiera więc substancje spożywcze, które zwykle nie występują w zwykłych daniach, takie jak uwodornione oleje i skrobie modyfikowane. Liczbowo zdecydowana większość składników w produktach ultraprzetworzonych to różnego rodzaju dodatki, do których należą m.in. wypełniacze, słodziki, wzmacniacze smaku, aromaty i barwniki.

Wysokoprzetworzona żywność to dla przykładu:

  • napoje gazowane i napoje energetyczne lub sportowe
  • pakowane ciasteczka
  • cukierki
  • wstępnie przygotowana pizza
  • pakowane dania mięsne
  • jogurty słodzone i smakowe
  • zupy błyskawiczne i inne mieszanki
  • słodzone soki
  • pieczywo (ciastka) z dodatkiem uwodornionego tłuszczu roślinnego, emulgatorów i podobnych składników
Więcej o: