Odpowiednia dieta jest niezwykle ważnym elementem prawidłowego funkcjonowania. Organizm potrzebuje wielu witamin i minerałów oraz innych wartości odżywczych. Niestety, czasem nasze nawyki żywieniowe nie do końca są dobre dla zdrowia. Kardiolog wyjaśnia, jakich produktów nie powinniśmy spożywać w trosce o serce.
Na myśl o diecie wiele osób ma ciarki na całym ciele. Jednak, a by zrozumieć, jak ważne jest właściwe odżywianie, należy przyjrzeć się skutkom zjadania niektórych produktów. Okazuje się, że to, co znajduje się w naszym codziennym menu, ma ogromny wpływ na zdrowie. Niewłaściwe odżywianie i brak aktywności fizycznej to przyczyny chorób sercowo-naczyniowych, które każdego roku odpowiadają za około 30 procent wszystkich zgonów.
Zatem nie jeść, aby cieszyć się zdrowym sercem? Elizabeth Klodas, kardiolog z Mayo Clinic i Johns Hopkins University oraz autorka książki pt. "Zabić Olbrzyma. Potęga profilaktyki w walce z chorobami serca" (org. "Slay the Giant: The Power of Prevention in Defeating Heart Disease") wyjaśnia, które produkty należy wykluczyć.
Zaskakujące jest to, że poza przetworzoną żywnością oraz jedzeniem typu fast food lekarka wymienia produkty, które na pozór postrzegane są jako zdrowe. Co, więcej są również takie, po które powszechnie sięgamy bez świadomości, że mogą mieć niekorzystny wpływ na zdrowie serca.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Dr Elizabeth Klodas podaje listę produktów, których należy unikać, aby chronić serce przed różnymi chorobami.
Do kwestii żywieniowej w zakresie dbałości o zdrowe serce i zapobieganie chorobom sercowo-naczyniowym odnieśli się także specjaliści z Zakładu Medycyny Zapobiegawczej i Higieny WUM w Warszawie Instytutu Żywności i Żywienia. Z artykułu autorstwa Longiny Kłosiewicz-Latoszek dowiadujemy się, że wyniki badań wskazują, iż zmiana nawyków żywieniowych zmniejsza ryzyko występowania chorób przewlekłych.
Kwasy tłuszczowe nasycone i trans mogą przyspieszać rozwój miażdżycy poprzez podwyższenie stężenia cholesterolu całkowitego i cholesterolu frakcji LDL (LDL-C), a także poprzez działanie prozapalne i prozakrzepowe. Z tego względu produkty zawierające te tłuszcze, czyli tłuszcze pochodzenia zwierzęcego oraz produkty cukiernicze i fast-food należy ograniczać
- czytamy.
W dalszej części artykułu naukowego autorka zwraca uwagę, że spożycie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, także może wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu. Warto wprowadzić do codziennej diety więcej tłuszczów pochodzenia roślinnego. Dobrym przykładem jest awokado, orzechy, olej kokosowy, oliwa z oliwek. Jedzmy ryby bogate w tłuszcze OMEGA-3. Istotne jest również włączenie do jadłospisu warzyw i owoców. Aby cieszyć się zdrowiem, należy także ograniczyć spożycie alkoholu i zrezygnować z palenia papierosów i postawić na aktywność fizyczną.
Należy również pamiętać, iż nadmierne spożycie kalorii przy małej aktywności fizycznej prowadzi do otyłości, cukrzycy i zespołu metabolicznego, co z kolei zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, które są główną przyczyną zgonów w wielu krajach
- pisze Longina Kłosiewicz-Latoszek.