Choroba trzewna, czyli celiakia. Kto jest na nią narażony?

Choroba trzewna jest chorobą autoimmunologiczną. W ostatnich latach dużo mówi się o niej w mediach i często ludzie twierdzą, że chorują na celiakię, choć w rzeczywistości jest to np. zwykła alergia pokarmowa. Na czym polega celiakia i jak się ją leczy?

Choroba trzewna u dzieci – jak ją rozpoznać?

Choroba trzewna dzięki mediom stała się dla nas wszystkich bardziej zrozumiała. Do tej pory wiele osób zmagających się z jej objawami nawet nie podejrzewało, że może to być poważny problem zdrowotny. Tymczasem celiakia występuje nie tylko u dorosłych, ale też u dzieci. Jeśli u dziecka występują:

  • bóle brzucha,
  • biegunki,
  • utrata wagi i apetytu,
  • zaparcia,
  • opóźnione dojrzewanie płciowe,
  • uszkodzenia szkliwa na zębach,
  • trudności w nauce,
  • uporczywe afty, 

a w rodzinie występowały przypadki potwierdzonej celiakii lub też dziecko choruje na cukrzycę, autoimmunologiczną chorobę tarczycy lub ma zespół Downa, to może świadczyć o tym, że mamy do czynienia z celiakią. Może też pojawić się opryszczkowe zapalenie skóry. Choroba trzewna dzieci diagnozowana jest najczęściej w wieku szkolnym i przedszkolnym. Zawsze jednak warto wykonać badania, by nie opierać się na przypuszczeniach. Diagnozę stawia się poprzez wykonanie badań krwi na obecność przeciwciał, które pojawiają się po zjedzeniu pokarmów zawierających gluten. Czasem wykonuje się też biopsję celem pobrania wycinka jelita cienkiego. Można też wykonać badania genetyczne, które wykluczyć mają obecność genów odpowiedzialnych za celiakię.

Obecność pasm włóknistych (Ladda) może sprzyjać niedrożności jelita cienkiegoNieszczelne jelita: objawy, dieta, leczenie

Choroba trzewna u dorosłych – objawy i diagnostyka

Celiakia dotykać może nie tylko dzieci, a pojawić się może w różnym wieku. Według statystyk ok. 70% przypadków wykrywana jest u osób dorosłych po 20. roku życia. Choroba trzewna u dorosłych ma podobne objawy jak u dzieci m.in.:

  • biegunki,
  • utrata masy ciała,
  • bóle brzucha,
  • niski wzrost, brak masy mięśniowej,
  • utrata apetytu,
  • afty,
  • przewlekłe zmęczenie i senność,
  • wczesna osteoporoza,
  • bóle kostne, stawowe, mięśniowe,
  • problemy skórne.

Diagnostyka jest również analogiczna jak u dzieci - przeprowadza się badania na obecność przeciwciał i testy genetyczne, które potwierdzą lub wykluczą istnienie genów związanych z celiakią. Poza tym wykonuje się biopsję jelita cienkiego.

Zobacz wideo Czy gluten to cichy zabójca? [NaZdrowie]

Choroba trzewna – co to właściwie jest?

Jak już wspomniano, jest to choroba autoimmunologiczna, ale też genetyczna. Organizm w niewłaściwy sposób reaguje na gluten, czyli białko występujące w zbożach. Reakcja organizmu skierowana jest więc przeciwko własnym komórkom – tutaj akurat głównie w jelicie cienkim. Prowadzi to do stanu zapalnego, który uszkadza kosmki jelitowe i utrudnia wchłanianie. Czasem reakcja organizmu nie ogranicza się tylko do jelita, ale obejmuje też inne organy. Dlatego występuje tak szerokie spektrum objawów w przypadku tej choroby.

Osoby zdrowe nie powinny rezygnować z glutenuNie masz celiakii, dieta bezglutenowa nie daje ci żadnych korzyści zdrowotnych - dowodzą najnowsze badania

Choroba trzewna: co to takiego z punktu widzenia pacjenta? Otóż jest to schorzenie, które wymaga ścisłej eliminacji glutenu z diety. Oznacza to, że leczenie opiera się głównie o stworzenie diety pozbawionej tej substancji. Co więcej chorzy zmuszeni są do przestrzegania zaleceń dietetycznych przez całe życie - choroba ta jest nieuleczalna, ale pozwala na zupełnie normalne funkcjonowanie pod warunkiem eliminacji glutenu z pożywienia. 

Zobacz też: Biegunka - rodzaje biegunek, przyczyny, leczenie

Więcej o: