Jajka najlepiej jeść na śniadanie. Jakie przynoszą korzyści dla zdrowia

Jajka należą do jednych z najzdrowszych (i jednych z najsmaczniejszych) produktów spożywczych. Są zdrowe, a zjadane w rozsądnych ilościach, szczególnie na śniadanie, mogą nawet przyspieszyć utratę wagi.

Warto jeść jajka

W jajku kurzym znajduje się 6 gramów pełnowartościowego białka, mnóstwo witaminy A, witaminy E, witaminy D, witaminy B12, witaminy B9 (kwas foliowy) i luteiny. Przy czym, podczas, gdy żółtko zawiera więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (takich jak witamina D i E) oraz kwasów tłuszczowych, białko jest bogatsze w aminokwasy.

Jaja są uznawane za kompletne źródło białka, ponieważ zawierają wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów (tzw. aminokwasów egzogennych), które musimy dostarczać organizmowi wraz z pożywieniem.

Witamina A wspomaga zdrowie oczu, metabolizm i rozwój komórek, witamina E z kolei to przeciwutleniacz, związek chroniący komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, witamina B12 odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowych komórek nerwowych oraz krwinek, a kwas foliowy (czyli witamina B9) jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu, ponadto bierze udział w produkcji czerwonych krwinek. Luteina, czyli związek z grupy karotenoidów, chroni nasz wzrok, przeciwdziała bowiem zwyrodnieniu plamki żółtej, do którego dochodzi wraz z wiekiem.

Jaja to ponadto źródło selenu, fosforu oraz ważnej dla pracy mózgu choliny. Należy podkreślić, że to właśnie jajka (oprócz mleka) są jednym z najbogatszych dietetycznych źródeł tego związku. Cholina to substancja witaminopodobna, która bierze udział w bardzo wielu procesach biologicznych. Jest, między innymi, odpowiedzialna za tworzenie oraz kontrolę prawidłowej struktury komórek, ma też wpływ na pracę mózgu (poprawia pamięć długotrwałą, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji).

Jak wspomniano wyżej, białko i żółtko jajka różnią się składem, a zatem mają nieco inne właściwości. W białku koncentruje się około 60 procent aminokwasów, a w żółtku natomiast jest więcej witamin, luteiny, tłuszczów nasyconych i cholesterolu.

Jajka są zdrowe

Amerykańscy naukowcy zauważyli, że dwa jajka dziennie zjadane na śniadanie co prawda podwyższają poziom cholesterolu w organizmie, ale nie zmieniają równowagi pomiędzy "złym" (LDL) a "dobrym" (HDL) cholesterolem. Dodatkowo podają, że jedzenie jaj, zwłaszcza tych wzbogaconych w nienasycone kwasy tłuszczowe (takie jak omega-3, co osiąga się karmiąc kury odpowiednią karmą), wydaje się obniżać poziom trójglicerydów we krwi.

Obecność kwasów tłuszczowych w żółtku powoduje, że jajka posiadają pewne właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, pomagają ponadto w poprawie pamięci i zapewniają ochronę układu sercowo-naczyniowego. Istnieją badania sugerujące, że jajka spożywane w całości mogą pozytywnie wpływać na masę mięśniową (a to dzięki wysokiej zawartości wartościowego białka).

Reasumując: nie ma wątpliwości, że warto jeść jajka, należą bowiem do jednych z najzdrowszych produktów spożywczych. Natomiast co do tego, ile powinniśmy ich jeść, istnieją pewne rozbieżności. Zdrowa osoba, nie mająca specjalnych problemów z wysokim cholesterolem oraz z chorobami sercowo-naczyniowymi, bez żadnego ryzyka dla zdrowia może spożywać jedno-dwa jajka dziennie (lub jedno żółtko plus dwa białka co dnia).

- Jeśli cierpisz z powodu choroby sercowo-naczyniowej lub masz wysoki poziom cholesterolu, powinieneś ograniczyć spożycie jaj do trzech-czterech tygodniowo - zalecają dietetycy. To dotyczy także osób, które zjadają większe ilości jajek na raz, na przykład jajecznicę złożoną z kilku jaj.

Dietetycy radzą ponadto, aby podczas przyrządzania potraw z jajek unikać dodawania dodatkowych tłuszczów zwierzęcych, takich jak masło, bekon i smalec, ponieważ one również zawierają tłuszcze nasycone.

Więcej artykułów na temat zdrowia przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Jajko to samo zdrowie! Co zatem z cholesterolem i salmonellą?

Dlaczego warto jeść jajka na śniadanie?

- Zjedz jajko na śniadanie, a poczujesz się syty na dłużej. To sprawi, że będziesz mniej jeść w ciągu dnia - mówią dietetycy.

Chodzi o to, że jajka są pełne białka, które jest bardziej sycące niż tłuszcze czy węglowodany. Badania pokazują, że śniadanie składające się z jaj daje uczucie sytości na dłużej niż niż śniadanie węglowodanowe o porównywalnej liczbie kalorii. Oznacza to, że po takim śniadaniu później zgłodniejemy (tłumi hormon głodu, czyli grelinę). Uważa się nawet, że jajka mogą nam pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Jedno duże jajko zawiera około 80 kilokalorii,

Źródła: health.clevelandclinic.org, webmd.com

Więcej o: