Każdy z nas choć raz przechodził grypę lub przeziębienie. Często tego typu chorobom towarzyszą infekcje górnych dróg oddechowych. Zawsze należy uważnie obserwować swój stan zdrowia, jednak nie zawsze konieczna jest wizyta u lekarza. Ból gardła pojawia się czasem przez długie przebywanie w klimatyzowanym pomieszczeniu lub towarzyszy imprezowiczom po koncertach. Warto najpierw wyeliminować potencjalne zagrożenia dla stanu naszego gardła, dbać o odpowiednie nawilżenie czy wypoczynek. Istnieją jednak konkretne sposoby na złagodzenie bólu gardła i pozbycie się chrypki bez konieczności przyjmowania leków.
Sól kuchenna poza tym, że konserwuje, ma również działanie przeciwbakteryjne. Taka płukanka doskonale odkazi gardło. Choć zdecydowanie nie jest to smaczne rozwiązanie, mikstura zadziała również przeciwobrzękowo, co jest niezwykle ważne przy infekcji gardła. Przygotowanie płukanki jest banalnie proste. W szklance ciepłej wody należy rozpuścić 2-3 łyżeczki soli. Gardło powinniśmy płukać od około 30 do 60 sekund, a roztworu nie należy połykać! Powtarzamy czynność trzy razy dziennie. Jest to rozwiązanie bezpieczne dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.
Jeśli perspektywa płukania gardła solą nas przeraża, warto spróbować płukanek ziołowych. Można zioła parzyć pojedynczo lub mieszać czy korzystać z gotowych herbatek. W tym przypadku doskonale sprawdzą się szałwia, rumianek i tymianek.
Zioła te działają przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie oraz przeciwgrzybiczo. Dodatkowo tymianek działa wykrztuśnie, dobrze sprawdzi się więc w przypadku kaszlu. Taką mieszankę należy parzyć w małej ilości wody według instrukcji na opakowaniu. Pamiętajmy, że płukanki używamy, dopiero gdy wystygnie! Do przygotowanej, ostudzonej esencji najlepiej dolać wodę i takim roztworem płuczemy gardło około minuty.
Imbir działa silnie przeciwzapalnie oraz przeciwbakteryjnie. Dodanie go do wody lub herbaty to świetny pomysł w trakcie infekcji dróg oddechowych. Regularne spożywanie imbiru wzmocni również naszą odporność i zadba o nasze zdrowie, nawet w tzw. sezonie chorobowym.
Czosnek to bezapelacyjny bohater wśród leczniczych roślin. Poza doskonałym smakiem, który większość uwielbia, czosnek hamuje rozwój bakterii, działa przeciwzapalnie i traktuje się go jako naturalny antybiotyk. Gdy tylko czujemy, że zaczyna boleć nas gardło, warto po niego sięgnąć. Możemy jeść go pokrojonego w plastry, dodawać do masła lub pić z mlekiem. Opcji jest mnóstwo więc tak długo, jak nie mamy uczulenia, warto włączyć go do swojej codziennej diety, by zapobiegać nawrotom infekcji.
Słodki dodatek do herbaty czy deserów okazuje się również niesamowitym naturalnym lekarstwem. Wiele preparatów dostępnych w aptece swoje właściwości lecznicze zawdzięcza obecności miodu w składzie. Zawarte w miodzie substancje zwalczają drobnoustroje odpowiedzialne za infekcje i ból. Miód działa przeciwzapalnie oraz zmniejsza obrzęk błon śluzowych. Warto pamiętać, że miód traci niektóre właściwości w wysokich temperaturach. Z tego powodu lepiej dodawać go do letniej wody lub smarować nim kanapki, by cieszyć się pełnią właściwości.