Bez wątpienia zdrowie jest jedną z najważniejszych wartości w ludzkim życiu. Od lat zwiększa się świadomość na temat zdrowego stylu życia, a szkodliwe wzorce coraz częściej zastępowane są tymi korzystniejszymi dla nas samych. Pocieszającym jest również fakt, że dbanie o zdrowie nie musi być skomplikowane i trudne. Czasami wystarczą proste nawyki takie jak szklanka tego napoju dziennie, by być zdrowym całą zimę, a nawet dłużej.
Ta aromatyczna roślina znana była już w starożytnej Grecji, Chinach czy Indiach. Jest niezwykle istotnym elementem kuchni azjatyckiej, niezależnie od tego, czy mówimy o kuchni hinduskiej, japońskiej czy jakiejkolwiek innej. Niesamowite właściwości lecznicze imbiru, choć nie da się nie wspomnieć również o walorach smakowych, są znane ludziom od tysięcy lat. Jednak co dokładnie sprawiło, że traktujemy imbir jako jedno z najlepszych naturalnych lekarstw? Roślina ta przede wszystkim:
Jak widać, nie bez przyczyny jest to tak powszechnie uwielbiany dodatek do herbat, napojów, ciast czy potraw. To doskonałe połączenie smacznego ze zdrowym.
Imbir można jeść na surowo, w plastrach, trzeć go do potraw czy spożywać kandyzowany lub kiszony. Sposobów jest naprawdę wiele, ale nie zawsze imbir komponuje się z naszymi posiłkami. Dlatego najłatwiejszym i być może najlepszym sposobem, by nie omijać codziennej dawki imbiru, jest picie go z wodą! Wystarczą dwa plastry surowego imbiru wrzucone do szklanki letniej wody. Taki napój najlepiej spożyć na czczo przed śniadaniem, by wszystkie zdrowe składniki mogły szybko się wchłonąć, a imbir mógł pobudzić nasz żołądek do pracy, po całej nocy.
Jeśli chcemy jednak naprawdę wzmocnić swoją odporność i cieszyć się właściwościami tego niezwykłego korzenia, najlepiej taki sam napój wypijać również przed snem. Wyrobienie takiego nawyku nie tylko zapewni nam lepsze nawodnienie organizmu, ale po regularnym spożywaniu tej mikstury będziemy mogli cieszyć się doskonałym zdrowiem, nawet w jesienno-zimowych miesiącach, gdy grypa i przeziębienie są chlebem powszednim.
Warto wspomnieć, że jeśli nie posiadamy świeżego imbiru, śmiało możemy sięgnąć po ten sproszkowany. Jest on co prawda mniej intensywny i z pewnością nie, aż tak bogaty w składniki aktywne, ale nadal jest to zaskakująco dobra alternatywa.
Znajdą się również tacy, dla których woda z samym imbirem będzie zbyt intensywna. Nie traktujmy jednak tego jako wymówki. Smak imbiru można łatwo złagodzić, dodając do wody miód, cytrynę czy domowy syrop. Tym sposobem nie tylko wpłyniemy na smak napoju, ale również wzbogacimy go o dodatkowe właściwości prozdrowotne, szczególnie jeśli połączymy imbir zarówno z miodem, jak i cytryną. Taka mieszanka to dosłownie bomba witaminowa. Wasz organizm na pewno za nią podziękuje.
Trzeba jednak pamiętać, że choć imbir jest uznany za bezpieczny, nie dla każdego będzie dobrym wyjściem. Imbir może wchodzić w interakcję z niektórymi lekami, szczególnie tymi przyjmowanymi na stałe np. obniżającymi krzepliwość krwi. Przez swoje właściwości obniżające glukozę, jego nadmierne spożycie może być również niebezpieczne dla diabetyków. Dodatkowo nie warto spożywać dużych ilości imbiru, jednocześnie przyjmując go np. w pastylkach. Najlepiej zrezygnować z jego suplementacji, jeśli planujemy spożywać imbir regularnie.