Co zawiera puryny? Sprawdź, czym są puryny i czy mogą zagrażać ludzkiemu zdrowiu

Pytanie o to, co zawiera puryny, stawiane jest przede wszystkim przez osoby, u których stwierdzono podwyższony poziom kwasu moczowego. Sprawdzamy, czym są puryny i kiedy mogą one zagrażać ludzkiemu zdrowiu.

Co to są puryny?

Zacznijmy od tego, co to są puryny. Puryny, znane również pod nazwą imidazolopirymidyny, to heterocykliczne, aromatyczne związki organiczne, które naturalnie występują w produktach spożywczych, w szczególności w tych bogatych w białko. Puryny to główne składniki kwasów nukleinowych DNA i RNA, obecnych w każdej żywej komórce, roślinnej i zwierzęcej. Puryny mają charakter zarówno endogenny, gdyż produkowane są przez organizm, jak i egzogenny, gdyż wchłaniane są przezeń z pożywienia. Spożywane wraz z jedzeniem ulegają przemianom metabolicznym, a produktem końcowym metabolizmu puryn jest kwas moczowy. Organizm nie potrzebuje puryn do sprawnego funkcjonowania, są one zatem w dużej mierze wydalane, właśnie w postaci kwasu moczowego. Około 75 procent kwasu moczowego wydalane jest z organizmu wraz z moczem, pozostałe 25 procent trafia do układu trawiennego, gdzie większość usuwana jest przez jelita. Niewielka ilość kwasu moczowego znajduje się w krwi człowieka, u osoby zdrowej stężenie kwasu moczowego w litrze krwi powinno wynosić poniżej 70 mg (norma u kobiet to 60 mg/l, a u mężczyzn - 68 mg/l).

Puryny: gdzie występują?

Z czym spożywamy puryny? Gdzie występują? Okazuje się, że puryny obecne są niemal we wszystkich produktach spożywczych. Niektóre z nich jednak są szczególnie bogate w związki purynowe. Chodzi tu przede wszystkim o:

  • tłuste i wędzone mięso ryb (łosoś, karp, śledzie, makrela, sardynki),
  • krewetki,
  • mięso i przetworzone produkty mięsne (zwłaszcza cielęcinę, wołowinę, jagnięcinę, wieprzowinę, pieczonego kurczaka, gęś, zająca, dziczyznę, a także konserwy mięsne i wywary z mięsa),
  • smalec,
  • słoninę.

Spore stężenie puryn występuje także w:

  • rabarbarze,
  • kalafiorach,
  • brokułach,
  • brukselce,
  • kukurydzy,
  • zielonym groszku,
  • porze,
  • szpinaku,
  • soi,
  • papryce,
  • niektórych grzybach (boczniakach, prawdziwkach, pieczarkach),
  • czekoladzie,
  • przyprawach korzennych,
  • pieprzu i innych ostrych przyprawach,
  • musztardzie.

Duże ilości puryn obecne są również w takich napojach, jak herbata (szczególnie bogaty w puryny jest mocny napar z czarnej herbaty), kawa, kakao, płynna czekolada, nierozcieńczone soki owocowe czy słodkie napoje gazowane.

Zobacz wideo Najlepsze źródła błonnika: naturalny sposób na sprawną przemianę materii

Jak zwalczyć puryny?

Zastanawiając się, jak zwalczyć puryny, należy pamiętać, że nie jest możliwe całkowite wyeliminowanie puryn z diety. Trzeba mieć jednak świadomość, że zaburzenia w metabolizmie puryn mogą prowadzić do nadmiernego nagromadzenia kwasu moczowego w organizmie. Stan ten nazywany jest hiperurykemią i towarzyszy mu odkładanie nadmiaru kwasu moczowego w postaci mikroskopijnych kryształków m.in. w stawach. Może to prowadzić do poważnych schorzeń, takich jak dna moczanowa (inaczej podagra, przewlekła choroba objawiająca się dotkliwymi bólami i zniekształceniami stawów, a w konsekwencji nieodwracalnymi uszkodzeniami narządu ruchu), kamica nerkowa (powstawanie złogów w nerkach lub drogach moczowych) czy problemy z układem krążenia. Dlatego warto kontrolować stężenie kwasu moczowego we krwi oraz zadbać o to, by nie dostarczać z pożywieniem zbyt dużej ilości puryn. Ostatni posiłek w ciągu dnia powinno się jeść na 3-4 godziny przed snem, gdyż ilość zatrzymywanego w organizmie kwasu moczowego zwiększa się w nocy. U osób zagrożonych ryzykiem wystąpienia zaburzeń metabolizmu puryn wskazana jest dieta ubogopurynowa. Szacuje się, że dziennie powinno się dostarczać do organizmu nie więcej niż 300 mg związków purynowych. Zaleca się wyeliminowanie z diety alkoholu, ograniczenie produktów wysokobiałkowych i wysokoprzetworzonych na rzecz większej ilości warzyw, owoców, pełnych ziaren i kiełków. W diecie ubogopurynowej wskazane są:

  • warzywa: cebula, cukinia, czerwone buraki, kapusta pekińska, kapusta kiszona, ziemniaki, pomidory, ogórki, sałata, marchew;
  • owoce: kiwi, agrest, brzoskwinie, gruszki, jabłka, czereśnie, wiśnie, porzeczki, maliny, winogrona, truskawki, ananasy;
  • jajka,
  • miód,
  • oliwa z oliwek,
  • chleb razowy,
  • chude i gotowane mięso,
  • makaron,
  • kasze,
  • ryż,
  • niskotłuszczowe produkty mleczne,
  • orzechy.

Dieta ubogopurynowa powinna zawierać możliwie mało tłuszczu, posiłki warto gotować w sporej ilości wody lub na parze. Piekąc potrawy w folii lub dusząc je nie należy ich wcześniej podsmażać.

Jak wypłukać puryny?

Niektórzy pytają, jak wypłukać puryny z organizmu. Pytanie jest o tyle zasadne, że rzeczywiście w celu zmniejszenia stężenia kwasu moczowego we krwi należy zapewnić organizmowi odpowiedni poziom jego nawodnienia. Wskazane jest więc przyjmowanie dużych ilości płynów, powinno się wypijać przynajmniej 2 litry płynów dziennie. Warto dodatkowo spożywać produkty bogate w wodę. Pomocne mogą być też napary z liści brzozy, mniszka lekarskiego bądź pokrzywy, gdyż stymulują one proces wydalania kwasu moczowego z organizmu. Warto rozważyć picie wody alkalicznej (o pH powyżej 8,5), gdyż podnosi ona pH moczu, a w konsekwencji ułatwia pozbywanie się kwasu moczowego i zapobiega jego odkładaniu w stawach. Można też dwa razy dziennie pić koktajl ze zmiksowanych: średniej wielkości ogórka, dwóch łodyg selera, plasterka cytryny i jednej łyżeczki startego imbiru. Jednak w przypadku podejrzenia zaburzenia metabolizmu puryn należy najpierw skonsultować się z lekarzem i wykonać stosowne badania.

Puryny w alkoholu

Puryny w alkoholu zawarte są w dużych ilościach. Puryny zawiera przede wszystkim piwo (co ciekawe, również bezalkoholowe). Dlatego też warto ograniczyć spożycie alkoholu, szczególnie piwa i napojów wysokoprocentowych, gdyż jest to czynnik ryzyka podwyższonego stężenia kwasu moczowego we krwi.

Zobacz też: Mikcja - czym jest, jakie są normy oddawania moczu?

Więcej o: