Chyba nikt nie ma wątpliwości, jak poznać, że dopadło nas przejedzenie. Objawy mogą być dość łagodne, o ile z reguły nie mamy problemów z układem pokarmowym. Niemniej i tak, dolegliwości związane z przejedzeniem nie należą do najprzyjemniejszych. Toteż zdecydowanie lepiej jest im zapobiegać. Jeśli jednak nam się to nie uda, przejedzenie może wywołać następujące objawy:
Co zrobić, gdy dopadło nas przejedzenie? Leczenie można przeprowadzić z pomocą gotowych preparatów leczniczych, dostępnych w aptekach. Warto zacząć od ziołowych kropli żołądkowych, w szczególności skuteczne mogą okazać się Krople żołądkowe z papaweryną. Preparaty ziołowe są szczególnie polecane na dolegliwości związane z przejedzeniem. Warto wypróbować preparat Bittner Oryginalne Zioła Szwedzkie, który zawiera aż 25 ziół wspomagających proces trawienia, czy takie produkty jak Iberogast lub Tabletki przeciw niestrawności. Dobrze jest też sięgnąć po preparaty osłaniające i barierowe na żołądek, takie jak na przykład Neo Bianacid, Gastrotuss czy Esoxx One. Ulgę przynieść mogą leki zobojętniające kwas solny, na przykład Manti, Rennie Antacidum, Maalox. Warto też sięgnąć po leki, które hamują wytwarzanie kwasu w komórkach żołądka, w których składzie znajduje się omeprazol (np. Ortanol Max, Helicid Control, Bioprazol Bio Max) albo pantoprazol (np. Controloc Control, Anesteloc Max, Nolpaza Control). Przejedzeniu towarzyszą zwykle dolegliwości bólowe. Nie pomogą na nie jednak klasyczne leki przeciwbólowe. Dużo skuteczniejsze okażą się leki rozkurczowe. Ulgę mogą przynieść preparaty z drotaweryną (No-Spa, Spastyna Max, Deespa) albo hioscyną (Scopolan, Buscopan). Pomocne mogą też okazać się preparaty zawierające trimebutynę, takie jak choćby Tribux Bio. Na przejedzenie stosuje się także preparaty zawierające dimetikon lub simetikon (Espumisan, Esputicon, Ulgix Wzdęcia Max, Simetigast Forte). Jeśli przejedzeniu towarzyszy biegunka, dobrze jest sięgnąć po preparat z loperamidem (Stoperan, Laremid), pomocne mogą też okazać się probiotyki (Enterol, Enteromax). Trawienie wspomagają takie preparaty, jak Raphacholin, Ulgix, Verdin Complexx, by zniwelować zgagę, warto sięgnąć po Ranigast, Polprazol MAX lub Neobianacid. Pamiętaj jednak, aby przyjmowanie jakichkolwiek leków najpierw skonsultować z lekarzem.
Jeśli już nas ono dotknęło, co zrobić po przejedzeniu? Na pewno nie należy kłaść się po posiłku. Zdecydowanie bardziej wskazana jest umiarkowana aktywność fizyczna, na przykład pójście na spacer. Jeśli przejedzenie jest skutkiem spożywania ciężkostrawnych potraw, warto pamiętać, by nie łączyć ich z zimnymi napojami. Niewskazane jest też sięganie po napoje gazowane. W przypadku przejedzenia pomocne może być picie dużej ilości wody z cytryną. Warto też sięgnąć po kleik z mielonego siemienia lnianego (łyżeczka zalana gorącą wodą), albo przygotować napój z octu jabłkowego (jedna łyżka octu na szklankę przegotowanej wody).
Co na przejedzenie się warto zastosować? Jakie domowe sposoby pomogą nam zniwelować dolegliwości z nim związane? Doskonałym pomysłem w takiej sytuacji okaże się ciepła herbata – pobudza ona wydzielanie soków żołądkowych, a dodatkowo wspomaga trawienie tłuszczów. Do czarnej herbaty warto dodać szczyptę imbiru lub cynamon, pomóc też może herbata zielona lub czerwona. Warto sięgnąć po herbaty ziołowe, szczególnie wskazana jest mięta lub rumianek, ale doskonale sprawdzi się również pokrzywa, melisa, dzika róża, dziurawiec czy koper. Zbawienne działanie na układ pokarmowy może mieć też napar z imbiru lub majeranku. Warto także sięgnąć po ciepły kompot z suszonych owoców. Jeśli objawy przejedzenia są bardzo intensywne, nasilają się lub nie ustępują przez dłuższy czas, należy udać się na wizytę do lekarza pierwszego kontaktu.
Przejedzenie się pojawia się zwykle po bardzo obfitym, często tłustym i ciężkostrawnym posiłku – zatem szczególnie narażeni na nie jesteśmy w okresie świąt. Objętość spożytego jedzenia jest większa, niż zwykle, toteż przewód pokarmowy ma problemy z efektywnym procesem trawienia. Zdecydowanie łatwiej, niż niwelować skutki przejedzenia, jest mu zapobiegać. Dlatego nie należy głodzić się przed świątecznym biesiadowaniem. Warto jest pić dużo wody (do pół godziny przed i po posiłku – by nie rozcieńczyć soków trawiennych). Wskazane jest dodawanie do przygotowywanych dań dużych ilości ziół i naturalnych przypraw, takich jak majeranek, bazylia, koper, tymianek, cynamon czy czosnek. Pamiętajmy, by nakładać niewielkie porcje, za to sięgać po dodatki warzywne, w szczególności kiszonki. Jedzmy wolno, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Jeśli to możliwe, zrezygnujmy z deseru, lub zjedzmy go później.
Zobacz też: Jedzenie kompulsywne, czyli niepohamowany apetyt