Imbir lekarski to roślina, której rdzenne pochodzenie upatruje się w Melanezji, czyli zachodniej części Oceanii. Jednak od ponad trzech tysięcy lat stanowi jedną z kluczowych upraw w Azji. Jego walory smakowe oraz działanie prozdrowotne zyskało sławę na całym świecie. Dzięki temu dziś z powodzeniem możemy go dodawać do różnych dań, deserów lub napojów.
Prozdrowotne właściwości imbiru były znane już w starożytności. Medycyna chińska uznawała go nie tylko za afrodyzjak, miał wspomagać także walkę z różnymi chorobami. Dawne azjatyckie mikstury owiane były tajemnicą, a wierzące w magię kobiety Wschodu dostrzegały niesamowite efekty spożywania imbiru.
Nie wiedziały wtedy, że to kwestia budowy chemicznej rośliny. Dziś wiemy, że to wszystko za sprawą seskwiterpeny, monoterpeny oraz związków z grupy gingeroli czy shogaoli. Te ostatnie po wysuszeniu imbiru zwiększają swoją liczbę i wykazują działanie przeciwbólowe.
Przede wszystkim dodając imbir do ciepłej wody z miodem lub pysznej herbaty, będzie działał rozgrzewająco na cały organizm i pomoże zwalczyć przeziębienie. Jego właściwości lecznicze mają bardzo szerokie zastosowanie. Imbir leczniczy uśmierzy ból brzucha, pomoże w niestrawności, uśmierzy zgagę, złagodzi kaszel oraz ból gardła.
Dobrym sposobem na walkę z infekcją jest przyrządzenie dania rozgrzewającego. Wystarczy dodać odrobinę imbiru i anyżu.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Imbir lekarski łagodzi niestrawność oraz zmniejsza uczucie mdłości często towarzyszących kobietom w ciąży. W artykule Katedry i Zakładu Farmakognozji, Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, autorstwa Dominiki Łażewskiej, Kingi Miętkiewskiej oraz Elżbiety Studzińskej-Sroki, zamieszczonym na postepyfitoterapii.pl, czytamy, że imbir wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające oraz neurochronne. W treści wyników badań możemy przeczytać, że za wiele chorób neurodegeneracyjnych odpowiada stan zapalny ośrodkowego układu nerwowego.
W ostatnim czasie wykazano, że stosowanie imbiru może znacząco zwiększać funkcje poznawcze w przebiegu chorób neurologicznych, a także w zdrowym mózgu
- wyjaśniają specjaliści.