Mandarynki to cytrusy, które są słodkie, malutkie i wciągające. Ich zaletą jest prostota i szybkość obierania. Zanim sięgniemy po jabłka, gruszki, śliwki czy inne owoce przede wszystkim dokładnie je myjemy. W przypadku mandarynek zdejmujemy skórkę i gotowe, ale czy słusznie?
Mandarynki nie rosną w Polsce, wiemy to nie od dziś. Dlatego, zanim do nas dotrą, muszą przemierzyć długą drogę. W tym celu plantatorzy z Hiszpanii lub Portugalii zabezpieczają owoce, aby nie zgniły podczas transportu. Używają preparatów grzybobójczych, które w swoim składzie posiadają związki chemiczne takie jak tiabendazol i imazalin.
Choć stosowane są wyłącznie powierzchniowo poprzez zanurzanie mandarynek w roztworze, to jednak stanowią zagrożenie dla zdrowia. Przedostając się do organizmu, mogą powodować bezpłodność uszkadzać układ nerwowy, działać rakotwórczo.
Jeżeli borykamy się z refluksem, powinniśmy unikać spożywania mandarynek. Kwasy zawarte w tych cytrusach podrażniają błonę śluzową i prowadzą do nasilenia dolegliwości. Mogą pojawić się nudności oraz wymioty.
Wrzody żołądka i dwunastnicy również nie sprzyjają spożywaniu cytrusów. Kwasy owocowe nasilają wydzielanie soków trawiennych, co może ostatecznie doprowadzić do perforacji wrzodu. Taki stan jest wyjątkowo niebezpieczny dla zdrowia, a nawet życia.
Mandarynki wykazują duży poziom alergizacji, dlatego najmłodszy maluch, który sięgnie po mandarynkę, musi mieć ukończone 12 miesięcy. Jeśli mimo określonego wieku zaobserwujemy u dziecka wysypkę, świąd, zaczerwienienia lub ostrą biegunkę należy udać się na Szpitalny Oddział Ratunkowy.
Nie wolno lekceważyć żadnych objawów, ponieważ zdarzają się sytuacje, że w ostrym przebiegu alergii może dojść do duszności i utraty przytomności.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przede wszystkim higiena. Mycie owoców jest bardzo ważne, bez względu na ich gatunek. Co więcej, stosowane środki antygrzybiczne zabezpieczające mandarynki podczas transportu, należy usunąć przed spożyciem owoców. Dlatego lekarze zalecają, aby przed obraniem dokładnie wyczyścić owoce za pomocą czystej ostrej gąbki. Następnie osuszyć mandarynki, zdjąć skórkę i wtedy zjeść środek cytrusów.