Kawa odzyskała dobrą opinię. Jakie korzyści dla zdrowia przynosi codzienna dawka kawy?

Kawa poprawia jasność umysłu, działa dobroczynnie na układ krążenia, polepsza nastrój, a więc działa jak naturalny antydepresant. A to jeszcze nie wszystkie zalety tego napoju. Najlepiej jest wypijać od 3 do 5 filiżanek dobrej kawy dziennie - mówią naukowcy.

Co rusz słyszymy ostatnio o niezwykłych zaletach kawy. Po latach "posądzania" tego napoju o wywoływanie, a to wrzodów żołądka, a to chorób trzustki, a to o niekorzystne działanie na serce, okazało się, że jest wręcz przeciwnie.

Odkryliśmy, że picie kawy miało albo neutralny wpływ na zdrowie - co oznacza, że nie zaszkodziło, albo wiązało się z korzyściami dla zdrowia serca

- mówił dr Peter M. Kistler z Alfred Hospital and Baker Heart Institute w Melbourne w Australii podczas wystąpienia na 71. sesji American College of Cardiology na początku 2022 roku.

Same dobre wiadomości

Eksperci ds. żywienia z Johns Hopkins University School of Medicine pokusili się o wyliczenie prozdrowotnych zalet kawy, na które wskazują badania prowadzone w ostatnich latach.

- Ostatnie badania wykazały, że osoby pijące kawę rzadziej umierają z powodu takich schorzeń, jak choroba niedokrwienna serca, udar mózgu, cukrzyca i choroby nerek.

- Twoje ciało, dzięki kawie, może lepiej przetwarzać glukozę. Wykazano bowiem, że ludzie, którzy piją więcej kawy, są mniej narażeni na cukrzycę typu 2.

- U osób pijących od jednej do dwóch filiżanek kawy dziennie ryzyko wystąpienia niewydolności serca jest mniejsze.

- Kofeina nie tylko wiąże się z mniejszym prawdopodobieństwem rozwoju choroby Parkinsona, ale może również pomóc chorym lepiej kontrolować ruchy.

- Wydaje się, że zarówno kawa zwykła, jak i bezkofeinowa, mają działanie ochronne na wątrobę. Badania pokazują, że osoby częściej pijące kawę mają korzystniejszy dla zdrowia poziom enzymów wątrobowych niż osoby, które nie piją kawy.

- Mocno palona kawa zmniejsza uszkodzenia nici DNA, które są czymś występującym naturalnie, ale mogą prowadzić do raka lub guzów, jeśli nie zostaną naprawione przez organizm.

- Naukowcy odkryli, że osoby pijące kawę,bezkofeinową lub zwykłą, były o 26 procent mniej narażone na rozwój raka jelita grubego.

- Pijąc kawę można też zmniejszyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera. Naukowcy odkryli, że kobiety w wieku 65 lat i starsze, które piły od dwóch do trzech filiżanek kawy dziennie, były ogólnie mniej narażone na demencję.

- Dzięki piciu kawy zmniejszasz ryzyko udaru. W przypadku kobiet picie co najmniej jednej filiżanki kawy dziennie wiąże się z niższym ryzykiem udaru mózgu, który według statystyk jest czwartą najczęstszą przyczyną śmierci kobiet.

Eksperci przypominają też, że na prozdrowotne działanie kawy mają wpływ dodatki, z którymi ją pijemy. Odradzają śmietankę i cukier. Zamiast tego proponują dodanie do dwóch łyżek mleka, substytutu mleka lub pół na pół oraz użycie naturalnie słodkich przypraw i aromatów (np. wanilii).

Komu kawa może zaszkodzić?

Trzeba mieć jednak świadomość, że kofeina zawarta w kawie może być dla niektórych grup osób szkodliwa. Niewiele bowiem wiadomo na temat wpływu kawy na dzieci. Przypomina się, że ciężarne kobiety powinny unikać nadmiaru kawy. Wysokie spożycie kofeiny podczas ciąży może bowiem przyczynić się do niższej wagi urodzeniowej dziecka. Zwiększa także ryzyko utraty ciąży - przypominają eksperci.

Ponadto picie dużych ilości napojów energetycznych zawierających kofeinę, zwłaszcza w połączeniu z alkoholem, grozi zaburzeniami sercowo-naczyniowymi, z także psychologicznymi i neurologicznymi. Nadmiar kofeiny może również wywołać niepokój u osób z zaburzeniami lękowymi.

Więcej na temat zdrowia przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Czy kawa to dobry sposób na kaca? [NaZdrowie]

Źródła: Hopkinsmedicine.org, hsph.harvard.edu, American College of Cardiology

Więcej o: