Syrop z pędów sosny. Na co pomaga ten wyjątkowo smaczny eliksir?

Syrop z pędów sosny, na co pomaga? Jego dobroczynne działanie znane jest od lat. To naturalne wsparcie organizmu w walce z chorobą ma szerokie zastosowanie. Jednak należy pamiętać, aby nie spożywać go w nadmiernych ilościach. Można go wykonać samodzielnie, dzięki czemu zyskujemy domowy i ekologiczny preparat.
Zobacz wideo Z cebuli i nie tylko! Domowe syropy z warzyw i owoców wspomogą twoją odporność i pomogą w walce z przeziębieniem [PRZEPISY]

Syrop z pędów sosny, na co stosować znany od lat eliksir o pięknym zapachu i wyjątkowym smaku? To pytanie zadaje sobie wielu z nas, zwłaszcza w okresie wzmożonej zachorowalności, jakim jest jesień i zima. Właściwości i zastosowanie syropu znane są od pokoleń.

Syrop z pędów sosny - na co? Właściwości

Tradycyjna medycyna naturalna od wieków sięgała po młode pędy sosny zwyczajnej. Pączki są pełne olejków eterycznych, a te z kolei zawierają nie tylko żywicę, lecz również, borneol, alfa i beta-pinen, limonen i kwas askorbinowy. Wdychanie olejków wspomaga walkę z uciążliwym kaszlem i wspiera pracę układu oddechowego. 

Syrop z pędów sosny jest używany jako naturalne wsparcie organizmu. Dzięki zawartej w nim witaminie C wzmacnia odporność oraz jest silnym antyoksydantem zwalczającym wolne rodniki.

Działanie syropu z pędów sosny. Na co pomaga?

Syrop z młodych pędów sosny jest często stosowany w trakcie przeziębienia. Kiedy borykamy się z chrypką, katarem, kaszlem, zapaleniem gardła, zapaleniem oskrzeli, innymi chorobami górnego układu oddechowego czy ogólnym osłabieniem organizmu.

Pędy sosny zawierają także flawonoidy, wykazujące działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, rozkurczowe i moczopędne. Kolejną zaletą młodych pączków sosny jest fakt, iż za sprawą naturalnych goryczy roślina wpływa pozytywnie na układ trawienny oraz działa uspokajająco.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jak zrobić syrop z pędów sosny?

Aby przygotować domowy syrop z pędów sosny, należy zebrać pączki wczesną wiosną, najlepiej na przełomie kwietnia i maja. Roślina wypuszcza jasnozielone pędy bogate w lecznicze właściwości. Ważne, aby zrywać jedynie boczne przyrosty, dzięki czemu nie wpłyniemy negatywnie na wzrost drzewa. Do samego procesu zbierania przydadzą się także rękawice, ponieważ pędy są pełne żywicy i łatwo pobrudzić ręce.

Wykonanie syropu nie jest trudne, a oto dokładny przepis:

Składniki:

  • litrowy słoik młodych pędów sosny,
  • cukier,
  • woda.

Sposób przygotowania:

  1. Pędy sosny płuczemy pod chłodną, bieżącą wodą. Dzielimy na trzy części.
  2. Pierwszą część wrzucamy do czystego i wyparzonego słoika, zasypujemy czubatą łyżką cukru. Obijamy za pomocą kuchennego tłuczka, tak aby pędy puściły sok.
  3. Na wierzch wrzucamy kolejną warstwę pędów sosny, ponownie zasypujemy cukier i ugniatamy.
  4. Czynność powtarzamy z pozostałą częścią pędów, dolewamy odrobinę wody.
  5. Słoik zakręcany i stawiamy w nasłonecznionym miejscu na około 7 dni.
  6. Po tym czasie odcedzamy klarowny syrop i zlewamy do małego, czystego słoiczka.
  7. Przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu.
Więcej o: