Syrop z pędów sosny, na co stosować znany od lat eliksir o pięknym zapachu i wyjątkowym smaku? To pytanie zadaje sobie wielu z nas, zwłaszcza w okresie wzmożonej zachorowalności, jakim jest jesień i zima. Właściwości i zastosowanie syropu znane są od pokoleń.
Tradycyjna medycyna naturalna od wieków sięgała po młode pędy sosny zwyczajnej. Pączki są pełne olejków eterycznych, a te z kolei zawierają nie tylko żywicę, lecz również, borneol, alfa i beta-pinen, limonen i kwas askorbinowy. Wdychanie olejków wspomaga walkę z uciążliwym kaszlem i wspiera pracę układu oddechowego.
Syrop z pędów sosny jest używany jako naturalne wsparcie organizmu. Dzięki zawartej w nim witaminie C wzmacnia odporność oraz jest silnym antyoksydantem zwalczającym wolne rodniki.
Syrop z młodych pędów sosny jest często stosowany w trakcie przeziębienia. Kiedy borykamy się z chrypką, katarem, kaszlem, zapaleniem gardła, zapaleniem oskrzeli, innymi chorobami górnego układu oddechowego czy ogólnym osłabieniem organizmu.
Pędy sosny zawierają także flawonoidy, wykazujące działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, rozkurczowe i moczopędne. Kolejną zaletą młodych pączków sosny jest fakt, iż za sprawą naturalnych goryczy roślina wpływa pozytywnie na układ trawienny oraz działa uspokajająco.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Aby przygotować domowy syrop z pędów sosny, należy zebrać pączki wczesną wiosną, najlepiej na przełomie kwietnia i maja. Roślina wypuszcza jasnozielone pędy bogate w lecznicze właściwości. Ważne, aby zrywać jedynie boczne przyrosty, dzięki czemu nie wpłyniemy negatywnie na wzrost drzewa. Do samego procesu zbierania przydadzą się także rękawice, ponieważ pędy są pełne żywicy i łatwo pobrudzić ręce.
Wykonanie syropu nie jest trudne, a oto dokładny przepis:
Składniki:
Sposób przygotowania: