Trzustka. Gdzie jest ten niezwykle ważny narząd? Po lewej czy po prawej stronie? Często zadajemy sobie tego typu pytania, zwłaszcza kiedy doskwierają nam dolegliwości bólowe i próbujemy samodzielnie zlokalizować przyczynę.
Trzustka jest narządem położonym zaotrzewnowo, znajduje się w tylnej, górnej części jamy brzusznej na wysokości powyżej żołądka, a ściślej na lewo od kręgosłupa w okolicy kręgów lędźwiowych L1 i L2. Ten narząd gruczołowy ma od 10 do 20 cm długości, a na jego budowę składa się głowa, trzon i ogon. Cechuje ją szaro-różowe zabarwienie.
Trzustka pełni dwie kluczowe funkcje. Po pierwsze dostarcza do jelita cienkiego niezbędne enzymy, dzięki którym organizm może trawić białka, tłuszcze, czy węglowodany. Po drugie, zadaniem tego narządu jest produkcja hormonów takich jak insulina i glukagon, odpowiedzialnych za regulację poziomu cukru we krwi.
Odpowiedź brzmi, zdecydowanie tak. Dolegliwości są spowodowane zapaleniem, które rozwija się w trzustce. Lekarze wyodrębniają trzy rodzaje choroby.
Ostre Zapalenie Trzustki (OZT) - główną przyczyną jest nadmierne spożycie alkoholu lub kamica żółciowa. Do objawów zalicza się ostry ból w nadbrzuszu, wymiony, nudności, biegunkę, przyspieszone bicie serca oraz wzmożone pragnienie.
Przewlekłe Zapalenie Trzustki (PZT) - to schorzenie spowodowane częstym i nawracającym stanem zapalnym, które z kolei prowadzą do zwłóknienia miąższu trzustki. Efektem czego dochodzi do postępującej niewydolności narządu. Objawy towarzyszące tego typu chorobie to: ból w nadbrzuszu, biegunka, wzdęcia, utrata masy ciała, świąd skóry.
Autoimmunologiczne Zapalenie Trzustki (AZT) - wyróżnia się dwa rodzaje schorzenia. Pierwszy typ charakteryzuje podwyższone stężenie immunoglobin IgG4 w surowicy. Istotną kwestią, jest fakt, że ten rodzaj zapalenia może rozprzestrzeniać się na inne narządy wewnętrzne takie jak pęcherzyk żółciowy, nerki, wątrobę czy gruczoł krokowy. Natomiast w przypadku drugiego rodzaju AZT nie występuje podwyższenie wspomnianych immunoglobin, a stan zapalny obejmuje jedynie trzustkę.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przede wszystkim warto ograniczyć spożycie alkoholu oraz tłustych i ciężkostrawnych potraw. Korzystny wpływ na pracę narządu mogą mieć niektóre zioła takie jak jaskółcze ziele, piołun, pokrzywa, czarnuszka siewna, tymianek, czy mniszek lekarski.
W tym celu poleca się przygotowywanie naparu i spożywanie go raz dziennie. Należy jednak pamiętać, że istotny jest umiar. Nie zaleca się przyjmowanie zbyt dużej dawki ziół, ponieważ może to wpłynąć niekorzystnie na inne narządy. Dlatego, zanim zdecydujemy się na kurację, warto przedyskutować tę kwestię z lekarzem.
Wbrew krążącym opiniom, świadczącym o tym, że nie można żyć bez trzustki, stwierdzenie to nie jest prawdziwe. Pacjent, któremu usunięto trzustkę, może nadal funkcjonować, jednak jego stan wymaga wielu wyrzeczeń. Po pierwsze osoba pozbawiona tego narządu przechodzi początkowo na dietę płynną, a z czasem może spożywać dania niskotłuszczowe i ubogoresztkowe. Zalecana ilość posiłków wynosi od pięciu do 6 dań w ciągu dnia.
Pacjenci poddani resekcji trzustki muszą także do końca życia przyjmować enzymy trzustkowe oraz kontrolować nabytą cukrzycę.