Cukrzyca - choroba cywilizacyjna XXI wieku. Cierpi na nią wiele gwiazd, a dane są zatrważające

Cukrzyca poprzez częste występowanie w społeczeństwie jest uznawana za jedną z chorób cywilizacyjnych naszych czasów. Jak się okazuje, każdego roku co czwarta osoba po 60. roku życia ma zdiagnozowaną cukrzycę. Liczba osób na całym świecie drastycznie wzrosła, a najbliższym otoczeniu spotykamy ludzi, którzy starają się żyć z tą przypadłością. Osoby z pierwszych stron gazet także borykają się z tym problemem. Kto choruje na cukrzycę i dlaczego ten problem narasta? Wyjaśniamy.
Zobacz wideo Cukrzyca: problem narodowy, a wiemy o niej tak niewiele. Poznaj najważniejsze fakty (nie mity)

Cukrzyca to choroba cywilizacyjna, która nie tylko wpływa negatywnie na jakość życia, ale także jest wyjątkowo groźna i jej skutki mogą prowadzić nawet do śmierci. Jest to problem globalny, który pomimo rozwoju medycyny nadal narasta. Dużą rolę w jej występowaniu odgrywa codzienny styl życia oraz dieta. Brak czasu, niezdrowe jedzenie, nadużywanie przetworzonej żywności i nadmierne zjadanie słodyczy znacznie podnosi poziom cukru w organizmie, co w procesie długofalowym może prowadzić do cukrzycy.

Cukrzyca, co to za choroba?

Cukrzyca to schorzenie metaboliczne, które jest ściśle związane z nieprawidłowym poziomem cukru we krwi. Wyróżniamy kilka rodzajów cukrzycy. Cukrzyca typu I to choroba autoimmunologiczna, często dziedziczna i polegająca na braku zdolności organizmu do samodzielnego wytwarzania insuliny. Hormon ten jest odpowiedzialny za przetwarzanie glukozy w energię. 

Cukrzyca typu II jest uznawana za przypadłość nabytą na skutek niewłaściwej diety i braku aktywności fizycznej. Niestety w przypadku tej odmiany mówimy często o podstępności choroby, ponieważ może się ona rozwijać przez wiele lat, nie dając żadnych objawów.

Cukrzyca ciążowa to zaburzenie, które rozwija się u zdrowych dotąd kobiet. Wywołana jest przez nieprawidłowości zachodzące w gospodarce hormonalnej, przez co dochodzi do zaburzenia regulacji metabolizmu cukrów.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Cukrzyca w świecie gwiazd

Choć cukrzyca stała się bardzo popularnym problemem, to często wydaje się nam, że osoby z pierwszych stron gazet są mniej narażone na różne choroby. Przyczyną tego rodzaju stwierdzeń może być fakt, że wielu z nich dzięki lepszej sytuacji materialnej ma szansę sięgać po zdrowszą kuchnię i pozwolić sobie na lepszą jakość życia. Jednak jak się okazuje, gwiazdy także zapadają na cukrzycę. 

Z tego typu schorzeniem zmaga się Olaf Lubaszenko, Mandaryna, Rudi Schuberth, czy Michał Piela. Jednak choroba ta dotyka także młodsze pokolenie. Na cukrzycę choruje Damian Kordas, czy nawet mistrz olimpijski, Michał Jeliński. Pośród zagranicznych celebrytów możemy wymienić takie osoby jak Tom Hanks, Halle Berry, Nick Jonas, czy Larry King.

Cukrzyca w liczbach. Wyniki są zatrważające

Na co dzień niezbyt często zdarza się nam pochylać nad badaniami naukowymi dotyczącymi występowania danej choroby. Dlatego przybliżamy w skrócie analizę Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, jej wynik jest zatrważający.

Z danych jasno wynika, że mamy do czynienia z pandemią cukrzycy.

  1. Już co 11 osoba na świecie choruje na cukrzycę.
  2. Co czwarty obywatel Polski po 60. roku życia jest zdiagnozowanym cukrzykiem.
  3. Co 6 sekund umiera jeden człowiek z powodu cukrzycy lub jej następstw.
  4. Liczba osób na świecie cierpiących na cukrzycę wzrosła z 108 mln w 1980 roku, do 422 mln w 2014 roku.
  5. Według prognoz (WHO) do 2030 roku cukrzyca będzie siódmą z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie.

Dane są niepokojące. Dlatego warto znać metody zapobiegania cukrzycy. W tym celu należy przestrzegać zasad zdrowego żywienia obrazowane często w formie piramidy żywieniowej. Pamiętajmy, że nie wystarczy ograniczyć spożywanie samego cukru lub słodyczy. Wszystko dlatego, że występuje on w niemal każdym produkcie takim jak chleb, bułki, sosy, koncentraty, gotowa żywność etc.

Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy, należy spożywać dużo warzyw, pieczywa pełnoziarnistego, jeść otręby, płatki owsiane, ryby, chude mięso, czy kaszę, unikać przetworzonej żywności. Ważnym elementem jest także aktywność fizyczna, dzięki której zadbamy nie tylko o kondycję, ale zminimalizujemy szansę zachorowania na cukrzycę.

Więcej o: