Napar z imbiru to zastrzyk witamin i energii. Domowy medykament warto na stałe wpisać do diety

W okresie jesienno-zimowym domowe menu warto wzbogacić o zdrowe produkty, które dostarczą witamin i energii na pochmurne dni. Korzeń imbiru to prawdziwy must have, po który warto sięgać nawet codziennie. Pyszny, gorący napój jest też medykamentem, który zapobiega rozwojowi infekcji, pobudza krążenie krwi i działa przeciwzapalnie.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Korzeń imbiru to prawdziwy super food szczególnie jesienią. Chłodny okres sprzyja przeziębienia, a brak słonecznych dni potrafi przytłoczyć nawet największych optymistów. Warto zatem postawić na odpowiednią dietę i wprowadzenie do domowego menu smacznych przepisów takich jak zdrowe i rozgrzewające napary. 

Imbir - właściwości zdrowotneImbir - poznaj właściwości i zastosowanie tej wyjątkowej rośliny

Imbir - lecznicza i smaczna roślina znana od wieków

W okresie jesiennym ważnym elementem, który gwarantuje odporność i dobre samopoczucie jest dieta. Gdy słonecznie dni zastępuje ponura aura, opady deszczu i niemal niemijające zachmurzenie warto sięgnąć po niektóre produkty, które nie tylko rozpieszczą kubki smakowe, ale i dadzą prawdziwy zastrzyk witamin oraz energii. Egzotyczny korzeń imbiru sprawdzi się w tej roli idealnie. Już w starożytności (ok VI w. p.n.e.) był już znany i uważany za produkt o niezwykłych właściwościach leczniczych. Roślina o charakterystycznym kształcie nie tylko pięknie i intensywnie pachnie, ale i smakuje. W domowym menu króluje jako dodatek do herbaty, składnik naparów czy deserów lub przekąska dań azjatyckich. 

Imbir słynie jako cenny składnik w kuchni, ale i z medycznego zastosowania. Smak jest charakterystyczny, wręcz niemożliwy do pomylenia - ostry, wyrazisty i pikantny. Orientalny składnik bogaty jest także w witaminę C, A, K, B9 czy żelazo, potas i fosfor. Wśród zalet warto wymienić działanie przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe, poprawę pracy jelit, niwelujące cholesterol, pobudzającym krążenie czy przeciwbólowe. Warto podkreślić, że zawarte w imbirze substancje aktywne działają jak naturalny środek odkażający i rozgrzewający. W okresie jesienno-zimowym warto włączyć roślinę do stałej diety. Gwarantuje to poprawę odporności, dostarczenie witamin, polepszenie samopoczucia, wsparcie organizmu w wydaleniu szkodliwych substancji. 

Zobacz wideo Jak łatwo obrać imbir i nie stracić jego cennych właściwości?

Napar z imbiru - remedium na gorsze dni i domowy medykament

Imbir można stosować w wielu potrawach i przekąskach, jednak najchętniej wykorzystujemy go jako dodatek do herbaty lub rozgrzewający napar. Przepis jest banalnie prosty a działanie zbawienne dla organizmu. Wystarczy pokroić lub zetrzeć korzeń rośliny, zalać wrzątkiem i parzyć przez kilka minut. Ta klasyka to remedium na wiele schorzeń i dolegliwości takich jak bóle głowy, bolesne miesiączki, przeziębienie, ból gardła lub uszkodzenia w jamie ustnej, dolegliwości trawienne czy bóle brzucha. Warto wspomnieć, że do naparu można dodać sok z cytryny lub pomarańczy, odrobinę miodu lub świeżą gałązkę rozmarynu.

W ten sposób otrzymamy prawdziwą bombę witaminową i smaczny, gorący napój. Innym sposobem jest przygotowanie rozgrzewającego shota - wówczas imbir ścieramy na tarce, zalewamy wrzątkiem, odcedzamy, parzymy i łączymy z kurkumą, sokiem z cytryny i ewentualnie odrobiną chilli. Efekt? Zastrzyk witamin i pobudzenie i rozgrzanie organizmu. 

Wielu lekarzy i dietetyków twierdzi, że napar z imbiru lub dodanie rośliny do codziennej diety jest nawet wskazane. Taki ruch gwarantuje zwiększenie odporności i zniwelowanie różnych dolegliwości, ale także lepsze samopoczucie. Warto jednak podkreślić, że dla niektórych zbyt duże ilości rośliny mogą działać drażniąco na układ pokarmowy. Nadużywanie produktu odradza się osobą, które na co dzień zmagają się z wrzodami lub refluksem żołądka, schorzeniami dwunastnicy bądź zespołem jelita drażliwego. 

Więcej o: