Kasztany to jadalne orzechy drzewa z rodziny bukowatych. W naszym kraju rosną tylko, albo prawie tylko, na Pomorzu Zachodnim oraz Dolnym Śląsku. Drzewo ma spore wymagania, jeżeli chodzi o temperatury i nasze zimy nie bardzo mu odpowiadają. Zebrane kasztany można jeść na surowo, ale też pieczone (są smaczniejsze), a masa kasztanowa bywa dodawana do wypieków. Z kasztana jadalnego przyrządza się też zupy i inne potrawy.
Jakie wartości odżywcze mają jadalne kasztany? W 100 gramach surowych orzechów znajdziemy: 2,0 g białka, 2,7 g tłuszczu, 36,6 g węglowodanów, 7,0 g cukru, 500 mg potasu i aż 5,5 g błonnika. Jeśli chodzi o kaloryczność to te 100 gramów da nam 170 kcal.
W kasztanach jadalnych znajduje się cale mnóstwo ważnych dla zdrowia substancji. To przede wszystkim przeciwutleniacze, czyli związki chemiczne, które neutralizują wolne rodniki. Dzięki temu chronią komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i spowalniają procesy starzenia się.
Kasztany są zasobne w witaminę C i karotenoidy (luteina i zeaksantyna), a także w polifenole, takie jak kwas galusowy i garbniki. Dzięki tym związkom kasztan pomoże bronić organizm przed przewlekłymi chorobami.
Jedzenie kasztanów przynosi też korzyści jelitom, a to dzięki błonnikowi, którego w kasztanach jest całkiem sporo. Oznacza to nie tylko wsparcie dla pracy żołądka, ale i pomoc dla jelit. Kasztany jadalne, a dokładniej zawarty w nich błonnik, jest także prebiotykiem, czyli związkiem, który wspomaga wzrost naturalnej mikroflory jelitowej. Dzieje się tak, ponieważ prebiotyki stanowią pożywkę dla bakterii. Prebiotykami są niestrawne składniki żywności, takie jak błonnik lub oligosacharydy.
Kasztany są dobrym źródłem potasu, czyli związku, który pomaga obniżyć ciśnienie. Ponadto dzięki obecności polifenoli kasztany zdają się też chronić serce przed stresem oksydacyjnym.
Ponadto kasztany sprzyjają utrzymywaniu wagi. Są bowiem stosunkowo mało kaloryczne i mają niewiele tłuszczu (jak na orzechy), a dostarczając organizmowi błonnika zapewniają uczucie sytości (dzięki czemu nie przejadamy się) oraz usprawniają trawienie.
Uważa się również, że dwa związki zidentyfikowane w kasztanach jadalnych - kwas galusowy i elagowy - mogą poprawić zarządzanie poziomem cukru we krwi.
Jednak czy kasztany są dla wszystkich? Uwaga, należą do roślin alergizujących. Ponadto trzeba pamiętać, że w surowych kasztanach jest sporo garbników, a te mogą spowodować zaburzenia trawienia i nudności. Garbniki roślinne, nazywane także taninami, nadają roślinie gorzkawego lub cierpkiego posmaku, mają działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i wpływają na pracę układu pokarmowego.
Więcej artykułów o zdrowiu przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.
Źródła: BBC GoodFood