Czego nie lubi twoje serce - najgorsze pokarmy, które mogą doprowadzić cię do zawału serca

To, co jemy, wpływa bezpośrednio na nasze zdrowie, w tym na zdrowie serca. Oto lista produktów, które można uznać za głównych winowajców zawałów serca.

Większość czynników ryzyka chorób serca związanych jest z jedzeniem, które nakładamy na swój talerz. Dieta wysokotłuszczowa, bogata w sól i cukier, może prowadzić do zaburzeń w pracy serca. Nadmiar soli zaburza równowagę płynów w organizmie i odpowiada za wzrost ciśnienia krwi. Tłuszcze i cukry powiązane są z obrastaniem naczyń krwionośnych płytką miażdżycową. Czego unikać, aby przysłużyć się zdrowiu serca?

Przetworzone mięso i nieprzetworzone czerwone mięso

Kiełbasa, szynka, boczek, parówki, hot-dogi pełne są tłuszczów nasyconych, szczególnie niekorzystnych dla serca. Dla przykładu w boczku tłuszcze nasycone mogą stanowić nawet połowę zawartym w tym produkcie kalorii. Tłuszcze nasycone sprzyjają gromadzeniu się nadmiary cholesterolu, szczególnie "złego" cholesterolu (LDL) w organizmie (hipercholesterolemia), a co za tym idzie, podnosi się ryzyko choroby niedokrwienna serca, miażdżycy tętnic szyjnych lub miażdżycy tętnic kończyn dolnych. Zwiększa się ryzyko ataku sercowo-naczyniowego lub udaru mózgu. 

Ponadto do przetworów mięsnych dodaje się duże ilości soli. Skutkiem spożywania nadmiaru słonych potraw mięsnych jest nadciśnienie. Przetworzone mięso zawiera też zwykle sporo konserwantów, co nie jest korzystne dla układu krążenia.

Spożywanie dużych ilości nieprzetworzonego czerwonego mięsa, takiego jak wołowina i wieprzowina, może również zaszkodzić sercu. Czerwone mięso ma wysoką zawartość tłuszczów nasyconych, co prowadzi do podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi.

Żywność o wysokiej zawartości soli

Nadmiar soli w żywności jest zdecydowanie szkodliwy dla serca. Przede wszystkim dlatego, że zaburza gospodarkę sodowo-potasową i sprzyja nadciśnieniu. A jest to podstawowy czynnik ryzyka sercowo-naczyniowego. Badania wskazują, że nadciśnienie jest jedną z głównych przyczyn zgonów i niepełnosprawności dorosłych na całym świecie. Odpowiada za około połowę zgonów z powodu choroby niedokrwiennej serca i ponad 60 proc. zgonów z powodu udaru mózgu.

Żywność o wysokiej zawartości tłuszczu

Już jeden wysokotłuszczowy posiłek może zagrozić sercu. Zatem nie tylko długotrwałe spożywanie tłustych pokarmów, ale nawet okazjonalnie, jest po prostu niezdrowe. Dlaczego tak się dzieje?

Okazuje się, że tłuszcz zaburza funkcjonowanie czerwonych ciałek krwi, a ponadto zwiększa produkcję enzymu o nazwie mieloperoksydaza (MPO). Nadmiar tego białka prowadzi do utraty elastyczności naczyń krwionośnych i do utleniania cholesterolu lipoprotein o dużej gęstości, czyli "dobrego" cholesterolu.

Chodzi tutaj o takie produkty wysokotłuszczowe jak:

  • masło
  • sery żółte i pleśniowe

Ponadto ostrożnie z margaryną - przypominają eksperci - która może być pełna wysoce szkodliwych tłuszczów trans. Tego typu tłuszcze podnoszą poziom "złego" cholesterolu i obniżają poziom "dobrego" oraz pogrubiają i usztywniają naczynia krwionośne.

Fast-food

Właściwie nie trzeba chyba już nikomu tłumaczyć, że hamburgery i każda inna żywność typu fast-food, nie służą zdrowiu, w tym zdrowiu serca. Są nadmierne tłuste, mają za dużo soli, a biała mąka, z której pieczone są bułki, pozbawiona jest dobroczynnego błonnika. Dieta, której podstawą są dania typu fast-food, przyczynia się do wysokiego poziomu cholesterolu, sprzyja nadciśnieniu, dodaje kilogramów. Nadwaga i otyłość to jeden z głównych czynników ryzyka chorób układu krążenia.

Drugi problem z fast-foodami jest taki, że są to zwykle potrawy smażone w głębokim tłuszczu. Mówimy tutaj o frytkach, smażonych krążkach cebuli, donatach, zwykłych pączkach, a także o daniach w tempurze itp. Zwykle bowiem do smażenia wykorzystuje się ten sam tłuszcz i to wielokrotnie, co oznacza, że obfituje w tłuszcze trans.

Więcej artykułów o zdrowiu przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Czy "bio" warzywa i owoce są zdrowsze? [NaZdrowie]

Żywność o wysokiej zawartości cukru

Cukier znajdziemy we wszelkiego rodzaju wyrobach cukierniczych, ciastach i ciasteczkach, w napojach gazowanych - praktycznie w większości pokarmów wysokoprzetworzonych, takich jak chociażby muesli, płatki śniadaniowe, smakowe jogurty itd. Dieta bogata w sacharozę zwiększa skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi.

Ponadto nadmiar cukru w pożywieniu może wpływać na poziom lipidów we krwi. Okazuje się, że cukier powoduje obniżanie się poziomu "dobrego" cholesterolu, czyli HDL, który bierze udział w oczyszczaniu krwi z nadmiaru lipidów poprzez wiązanie się wolnych cholesterolem. W ten sposób przyczynia się do ochrony organizmu przed rozwojem chorób układu krążenia. A zatem zbyt niski poziom "dobrego" cholesterolu jest niebezpieczny dla zdrowia serca. Dodatkowe kalorie, pochodzące z przesłodzonych potraw, prowadzą również do nadmiaru trójglicerydów.

Cukier w diecie sprzyja nadwadze i otyłości, zaburza gospodarkę lipidową, podnosi ciśnienie tętnicze, ma związek z insulinoopornością i niesie ze sobą ryzyko rozwoju stanu zapalnego naczyń krwionośnych.

Żywność wysokoprzetworzona

Istnieje coraz więcej dowodów łączących spożywanie wysokoprzetworzonej żywności z depresją, chorobami sercowo-naczyniowymi i śmiertelnością z jakiejkolwiek przyczyny. Do żywności wysokoprzetworzonej zaliczamy napoje bezalkoholowe, frytki i słodzone lub słone przekąski, lody, ketchup, majonez, pakowane pieczywo i smakowe płatki zbożowe, a także makarony instant, wstępnie przygotowane dania do pizzy, herbatniki i wyroby cukiernicze itp. Prawdopodobnie połowę zjadanych przez nas dań można zaliczyć do żywności wysokoprzetworzonej.

Kłopot w tym, że takie dania są tak pełne dodatków, polepszaczy smaków, spulchniaczy, środków barwiących i konserwantów, ze podstawowego składnika jest tam niewiele, a przynajmniej o wiele mniej, niż się zwykle spodziewamy. Nie trzeba dodawać, że są zapchane cukrem lub solą "po brzegi". To nie może się podobać sercu.

Więcej o: