Granaty na zdrowie! Pij soki, posypuj sałatkę nasionami. Twoje serce to doceni

Obniżają ciśnienie, walczą ze "złym" cholesterolem, a dodają dobrego. Dlaczego jeszcze warto jeść granaty i pić sok z tych smacznych owoców?

Więcej artykułów o zdrowiu przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

Granaty mogą mieć do trzech razy więcej przeciwutleniaczy niż zielona herbata czy czerwone wino, co oznacza, że skuteczniej chronią komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, zmniejszając ryzyko raka i spowalniając starzenie się. Co więcej, obniżają ciśnienie krwi i zwalczają "zły" cholesterol.

Sok z granatów ceni się od niepamiętnych czasów. Był wykorzystywany do celów leczniczych medycynie tradycyjnej, w tym w Yunani (tradycyjna medycyna persko-arabska) oraz Ayurvedzie (tradycyjna medycyna indyjska). Swoje działanie prozdrowotne granaty zawdzięczają obecności takich związków czynnych, jak  antocyjany (grupa organicznych związków chemicznych z grupy flawonoidów) i kwas elagowy (organiczny związek chemiczny z grupy polifenoli), które mają działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające, hepatoprotekcyjne, czyli ochronne dla wątroby oraz sercowo-naczyniowe.

Świeży granat jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga utratę wagi i łagodzi zaparcia. W granatach znajdziemy też takie ważne składniki jak folian, witamina K, witamina E, witamina B6, potas.

Granaty są pełne przeciwutleniaczy

Przeciwutleniacze to związki chroniące komórki przed niekorzystnym wpływem środowiska, w tym przed zanieczyszczeniami, a także przed skutkami promieniowania ultrafioletowego. Są w stanie naprawiać te uszkodzenia DNA, które wynikają z oddziaływania otoczenia i mają związek z rozwojem raka. W tym kontekście można powiedzieć, że granaty wspierają profilaktykę antyrakową.

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles odkryli, że sok z granatów wspiera procesy zdrowienia u mężczyzn z rakiem prostaty, co oznacza, że sok z granatów i owoce granatu powinny być włączane do diety możliwie najczęściej.

Znaleziono też dowody, że sok z granatów zmniejszyć powikłania reumatoidalnego zapalenia stawów poprzez zmniejszenie stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego.

Granaty i sok z granatów wspierają zdrowie serca

Istnieją dowody, że spożywanie granatów i picie soku z tych owoców, przynoszą sercu znaczące korzyści. Okazuje się ten owoc zawiera składniki, które pomogą obniżyć ciśnienie krwi, zmniejszając tym samym ryzyko chorób serca.

Badanie przeprowadzone w 2021 roku na zwierzętach sugeruje, że granat jest też skutecznym pogromcą cholesterolu. Podczas doświadczeń naukowcy wykazali, że sok z granatów zmniejszył stężenie LDL („zły" cholesterol) o 39 proc. i zwiększył stężenie HDL („dobry" cholesterol) o 27 proc., prowadząc do 12-18 proc. spadku ryzyka choroby sercowo-naczyniowej. Oprócz obniżenia ciśnienia tętniczego o 24 proc. wykazywał również działanie przeciwmiażdżycowe poprzez obniżenie poziomu selektyn o 42 proc. (to rodzina białek, które biorą zasadniczy udział w reakcji zapalnej).

Oznacza to, że picie soku z granatu to sposób na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi ina ochronę naczyń krwionośnych przed osadzaniem się płytek miażdżycowych. Nie bez znaczenia są też jego właściwości przeciwzapalne.

Na koniec trzeba powiedzieć, że sok z granatów może, podobnie jak sok grejpfrutowy, może wpływać na skuteczność niektórych leków.

Więcej artykułów o zdrowiu przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Renklody, węgierki, mirabelki... Śliwki walczą z cholesterolem!

Źródła: ScienceDaily.com, PubMed.gov, PubMed.gov, everydayhealt.com

Więcej o: