Ten napój to dietetyczny hit. Sprawi, że nie będziesz podjadać między posiłkami

Dla dobrego zdrowia i dla wsparcia układu pokarmowego korzystne jest spożywanie 2 łyżek siemienia lnianego. Najlepiej jednak albo je zmielić tuż przed spożyciem i dodać do potraw, albo przygotować napój. Pity na czczo działa cuda. Błonnik zawarty w nasionach rozprawi się z zaparciami, a także zapewni nam uczucie pełności, na dłuższy czas.

Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego, wykorzystywanego od tysięcy lat do produkcji włókna. Len jest znany i uprawiany od tysięcy lat. Roślinę ceniono w Babilonie, w starożytnym Egipcie, w basenie Morza Śródziemnego, a nawet w Chinach, a do nas przywędrowała z Bliskiego Wschodu. Włókna służą do produkcji tkanin, a z nasion tłoczy się wartościowy olej, ponadto len i jego nasiona wykorzystuje się w zielarstwie.

Napój z siemienia lnianego

Aby zrobić napój trzeba łyżkę siemienia zalać wodą i odstawić na kilka godzin, najlepiej na noc, aby napęczniało i pokryło się śluzem. Taki płyn będzie działał ochronnie na żołądek oraz wspierał przemianę materii. Przy czym należy pamiętać, aby - jak wszystkie pokarmy zawierające sporo błonnika - popijać siemię dużą ilością wody lub innych płynów.

Jeśli jednak chcemy jeść siemię "na sucho", dodając do płatków czy jogurtu, najlepiej je wcześniej zmielić (wystarczy użyć zwykłego młynka do kawy). Zmielone siemię jest bowiem łatwiejsze do strawienia, a całe może przejść przez jelita niestrawione, co oznacza, że nie zostaną wykorzystane wszystkie jego zalety. A jest ich całkiem sporo.

Siemię lniane - co kryją w sobie te niepozorne nasionka

Jedna łyżka (7 gramów) mielonego siemienia lnianego zawiera 2 gramy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym omega-3), 2 gramy błonnika pokarmowego, 1,28 g białka i 37 kalorii. Nasiona lnu są też bogate w fitochemikalia zwane lignanami. To związki podobne do estrogenów endogennych (tj. wewnętrznych). Mogą do pewnego stopnia wpływać na gospodarkę tymi hormonami w organizmie. Dlatego też siemię lniane wydaje się być pomocne w okresie menopauzy, ponieważ lignany przyczyniają się do zmniejszenia intensywności takich objawów, jak uderzenia gorąca (choć trzeba też wiedzieć, że badania, prowadzone na ten temat, nie przyniosły jednoznacznych wyników).

Bogate w błonnik i kwasy tłuszczowe omega-3 (kwas alfa-linolenowy), a także w lignany, nasiona lnu działają na układ pokarmowy niczym swoista "miotła". Poprawiają pracę układu pokarmowego i likwidują zaparcia (powodują pęcznienie i powiększanie objętości kału oraz pobudzają perystaltykę jelit), działają też ochronnie i łagodząco na błonę śluzową przewodu pokarmowego i żołądka.

Napój z siemienia lnianego zaleca się przy dolegliwościach wrzodowych i refluksie oraz stanach zapalnych śluzówki. Śluz, który wydziela się podczas moczenia siemienia, może przynieść ulgę przy suchym kaszlu, chrypce czy zapaleniu gardła. Wskazuje się także na korzystne działanie siemienia lnianego na zdrowie serca. Uważa się, że obniża poziom cholesterolu całkowitego we krwi oraz poziom lipoprotein o niskiej gęstości (czyli LDL, nazywanych też „złym" cholesterolem). Siemię lniane zawiera bowiem fitosterole. Te związki mają podobną budowę do cholesterolu, w jelitach zapobiegają wchłanianiu cholesterolu do krwioobiegu. Badania wykazały również, że kwasy omega-3 zmniejszają stan zapalny w organizmie.

Więcej artykułów o zdrowiu przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Siemię lniane to samo zdrowie. Przekonaj się, dlaczego

Jakie mogą być niekorzystne skutki spożywania siemienia lnianego?

Mielone siemię lniane jest bogate w błonnik, jego nadmierne spożycie może jednak prowadzić do problemów trawiennych, w tym gazów i wzdęć. Dlatego trzeba pamiętać, aby zawsze pić przy tym dużo wody. Ponadto zaleca się zachowanie ostrożności i nie jeść większych ilości siemienia lnianego podczas ciąży lub w czasie karmienia piersią. Ponieważ len jest bogaty w potas nie jest też zalecany osobom z chorobami nerek, a także cierpiących na nowotwory związane z zaburzeniami hormonalnymi, takie jak rak jajnika lub piersi.

Więcej o: