Więcej artykułów o zdrowiu przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.
Nie ulega wątpliwości, że regularne spożywanie śniadań ma ogromne znaczenie dla zdrowia psychicznego i fizycznego dzieci i młodzieży. Poprawia bowiem pamięć i funkcje poznawcze, daje energię, dzięki czemu sprzyja wyższej aktywności fizycznej dziecka, ma wpływ na jego zachowanie i funkcjonowanie społeczne.
Psychospołeczne problemy behawioralne u dzieci i młodzieży wiążą się z takimi cechami jak samoocena, nastrój oraz lęk. Podkreśla się, że jednym z ważnych czynników związanych z ryzykiem pojawienia się tego typu powikłań psychospołecznych u dzieci i młodzieży, jest nieprzestrzeganie zdrowej diety. Tym zagadnieniem zajęli się niedawno naukowcy z kilku wiodących instytucji naukowych w Hiszpanii oraz w Wielkiej Brytanii.
- Zaburzenia afektywne, a wśród nich lęk, są głównymi przyczynami chorób i niepełnosprawności, a także lat straconych z powodu niepełnosprawności wśród dzieci i młodzieży - przypominają eksperci z Universidad de Castilla-La Mancha w Hiszpanii i przekonują, że zjadanie pożywnych śniadań w domu jest kluczowe dla prawidłowego psychospołecznego rozwoju dzieci i młodzieży.
Wyniki tych badań opublikowało czasopismo "Frontiers in Nutrition".
Hiszpańscy naukowcy analizowali dane dotyczące zdrowia dzieci i młodzieży w wieku od czterech do 14 lat, pochodzące z krajowego badania zdrowia z 2017 roku. Podstawą były wypełniane przez rodziców lub opiekunów ankiety dotyczące nawyków dietetycznych ich dzieci. Pytania dotyczyły także samooceny, nastroju i lęków przejawianych przez dzieci i nastolatki. W tym badaniu wzięło udział w sumie 3772 dorosłych osób.
Dla zachowań psychospołecznych dzieci i młodzieży ważne jest nie tylko to, żeby dostały śniadanie, ale także to, aby zjadły posiłek w domu
- przekonują eksperci.
Jeżeli młodzi ludzi jedzą nieregularnie lub też spożywają śniadania poza domem, rośnie ryzyko pojawienia się u nich psychospołecznych zaburzeń behawioralnych. Co więcej, naukowcy zauważyli, że spożywanie śniadań poza domem jest dla dzieci równie szkodliwe, jak całkowite pominięcie tego posiłku. Powodem jest prawdopodobnie niższa jakość jedzenia w stołówkach czy barach. Takie śniadanie może być po prostu mniej pożywne, zawierać za to nadmiar kalorii i tłuszczu.
Okazało się także, że lepiej aby na śniadanie dziecka składało się mleko, herbata, czekolada, kakao, jogurt, chleb, tosty, płatki zbożowe i ciastka, a nawet kawa, ponieważ wiąże się to z mniejszym ryzykiem pojawienia się problemów psychospołecznych niż zjadanie jajek, sera i szynki.
Nasze badania wyraźnie pokazują, jak ważne dla zdrowia psychicznego dzieci jest śniadanie, a także, że powinno być ono spożywane w domu
- mówią naukowcy.
Dr José Francisco López-Gil z Uniwersytetu Kastylii-La Manchy w Cuenca uważa, że jest to ważna wskazówka dla rodziców, dzięki której mogą uniknąć wielu problemów z dziećmi, i to zarówno zdrowotnych, jak i wychowawczych.
To nie pierwsze badanie wskazujące na to, jak istotny dla zdrowia dzieci jest pierwszy posiłek dnia. Dla przykładu duża, obejmująca w sumie 14 badań i 399 550 uczestników metaanaliza wykazała, że pomijanie śniadania wiąże się z wyższym ryzykiem stresu, depresji i dystresu psychicznego we wszystkich grupach wiekowych, a także z lękiem w okresie dojrzewania (badania z czerwca 2022 r.). Dystres psychiczny to inaczej stres szkodliwy, nieprzyjemny powodujący cierpienie i dezintegrację psychiczną (w odróżnieniu od eustresu, który jest czynnikiem motywującym, korzystnym, prowadzącym do rozwoju psychicznego).
Hiszpańscy eksperci zalecają, aby poranny posiłek dziecka składał się z produktów mlecznych (jedna szklanka mleka, jeden świeży jogurt lub ser), zboża (chleb, ciastka, pieczywo pełnoziarniste, domowe wypieki lub płatki śniadaniowe). Do tego zestawu dodajemy owoce lub naturalny sok. W niektórych przypadkach można śniadanie uzupełnić innymi produktami białkowymi, takimi jak jajka, szynka, orzechy itp.
Źródła: MedicalXPress.com, frontiersin.org, PubMed.gov