Redukcja kalorii obniża poziom białka związanego z procesem starzenia

Umiarkowane zmniejszenie ilości zjadanych kalorii pomaga w zachowaniu młodości na dłużej. Powoduje bowiem obniżenie poziomu białka związanego ze stanem zapalnym i procesem starzenia się organizmu.

Więcej artykułów o zdrowiu przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

Mniej kalorii oznacza lepsze zdrowie i wolniejsze starzenie się organizmu, jak przekonują naukowcy z Uniwersytetu Yale (USA) na łamach czasopisma "Immunity". Badania prowadzono w ramach projektu o nazwie Comprehensive Assessment of Long-term Effects of Reducing Intake of Energy (CALERIE), finansowanego przez National Institutes of Health, czyli instytucję rządową w USA. Były to pierwsze kontrolowane badania dotyczące ograniczania kalorii w diecie zdrowych ludzi.

Uczestnicy badania zostali wcześniej podzieleni na dwie grupy, z których jedna zjadała w sumie o 14 proc. kalorii mniej, niż druga. Obserwacje, czy takie zmniejszenie ilości zjadanych kalorii powoduje skutki zdrowotne, prowadzono przez dwa lata.

Analizując dane kliniczne naukowcy zauważyli, że umiarkowana ilość kalorii wiąże się z zmniejszeniem produkcji białka SPARC (secreted protein acidic and rich in cysteine czyli kwasowe białko wydzielnicze bogate w cysteinę).

Podczas badań genetycznych tkanki tłuszczowej odkryli, że ci, którzy spożywali mniej kalorii, mieli też w organizmie mniej białka SPARC, które powiązane jest z otyłością, cukrzycą i stanem zapalnym. Chcąc lepiej zrozumieć rolę tego białka w wywoływaniu zapalenia naukowcy przyjrzeli się bliżej komórkom odpornościowym myszy.

Mniej kalorii to mniejsze ryzyko stanów zapalnych

- Ponieważ stan zapalny odgrywa tak dużą rolę w procesie starzenia się, chcieliśmy lepiej zrozumieć, jak ograniczenie kalorii wpływa na białko SPARC, a w efekcie, jak wiąże się ze stanem zapalnym i odpowiedzą immunologiczną - mówi Vishwa Deep Dixit, jeden z autorów badania.

Naukowcy odkryli, że białko SPARC wywołuje stan zapalny przekształcając przeciwzapalne komórki odpornościowe (makrofagi) w komórki prozapalne. Dokładniej rzecz ujmując, SPARC zmienia makrofagi M2 w makrofagi M1 poprzez aktywację receptora Toll-like 4 (TLR4). Jest to białko kodowane przez gen TLR4, będące jednym z narzędzi, którymi dysponuje układ odpornościowy. Aktywacja tego receptora powoduje wzrost produkcji prozapalnych cytokin, czyli związków inicjujących reakcję zapalną organizmu.

- Obniżenie produkcji białka SPARC przez komórki tłuszczowe u myszy zmniejszyło stan zapalny w ich organizmie, poprawiło metabolizm i w efekcie przedłużyło czas, gdy zwierzęta cieszyły się dobrym zdrowiem - odkryli badacze.

Istnieje zatem coraz więcej dowodów na to, że ograniczenie kalorii (bez niedożywienia) może wydłużyć żywotność i opóźnić moment, gdy zaczniemy odczuwać dolegliwości związane z wiekiem.

- Toczy się tak wiele debat na temat tego, jaki rodzaj diety jest lepszy – niskowęglowodanowa lub tłuszczowa, zwiększona ilość białka, przerywany post itp. – i myślę, że czas pokaże, które z nich są rzeczywiście pożyteczne - podsumowuje dr Dixit.

Zobacz wideo Popularny w dietach odchudzających seler ma też działanie... odmładzające!

Źródła: MedicalXPress.com, Immunity,

Więcej o: