Wegetarianki, bardziej niż kobiety jedzące mięso, są narażone na złamania bioder w późniejszym życiu

Dieta wegetariańska zmniejsza ryzyko rozwoju wielu groźnych chorób, jest przy tym przyjazna dla środowiska i warta polecenia. Niemniej jednak, jak pokazują badania, ma też swoją "ciemniejszą stronę". Wegetarianki, częściej niż kobiety jedzące mięso, ulegają złamaniom kości biodrowej w starszym wieku.

Więcej artykułów o zdrowiu przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

Korzystając z danych brytyjskiego Biobanku, naukowcy przeanalizowali wyniki dotyczące zdrowia ponad 26 tys. kobiet w wieku od 35 do 69 lat i porównali ze stosowaną przez nie dietą. Około 28 proc. kobiet było wegetariankami, a weganki stanowiły 1 proc. badanych.

Okazało się, że w perspektywie 22 lat wegetarianki były o jedną trzecią bardziej narażone na złamanie biodra, niż kobiety jedzące mięso na co dzień. Wśród możliwych przyczyn słabości kości wymieniono niedobór żelaza i witaminy B12, które grożą wegetarianom, jeżeli nie dbają o uzupełnianie tych składników w pożywieniu. Naukowcy zwrócili uwagę, że wegetarianki uczestniczące w badaniu, miały niższy wskaźnik masy ciała (BMI) niż kobiety regularnie jedzące mięso, spożywały mniej białka i mniej witaminy D.

Prawdopodobnie wegetarianie, z tego czy innego powodu, a potencjalnie także z powodu mniejszego spożycia ważnych składników odżywczych, mają słabsze kości i niższą masę mięśniową, a obie te rzeczy predysponują ludzi do złamań biodra

- wyjaśnia dr James Webster, naukowiec z Uniwersytetu w Leeds, gdzie przeprowadzono badanie.

Oprócz mniejszej masy ciała (a czasem nawet niedowagi) wegetarianki mogą mieć też mniej tłuszczu, a zatem nic ich nie chroni przy upadkach (eksperci podkreślają, że tłuszcz działa niczym poduszka amortyzująca uderzenie). Trzeba ponadto pamiętać, że ryzyko upadków wzrasta wraz z wiekiem i około 90 proc. złamań biodra dotyczy osób starszych.

Badaniem objęto kobiety, które były albo wegetariankami, albo jadły także ryby lub spożywały mięso co najmniej pięć razy w tygodniu. W tym eksperymencie nie brali udziału mężczyźni-wegetarianie, stąd nie wiadomo, czy większe ryzyko złamań kości dotyczy także ich.

Badania dotyczące różnic w ryzyku złamań między wegetarianami, weganami i niewegetarianami prowadzone były także w przeszłości. Dwa lata temu zespół z Uniwersytetu Oksfordzkiego odkrył, że wegetarianie mają o 25 proc. wyższe ryzyko złamania biodra niż osoby jedzące mięso. W przypadku wegan podwyższone ryzyko pojawiało się już w wieku 31 lat.

Osoby niejedzące mięsa (zwłaszcza weganie), miały wyższe ryzyko złamań całkowitych lub niektórych złamań miejscowych, szczególnie złamań biodra

- pisali naukowcy na lamach czasopisma "BMC Medicine".

Zobacz wideo Mięso z in vitro? Pierwszy raz zjedzono je w 2013 roku [Next Station]

Ważna równowaga

Istnieje sporo dowodów, że dieta wegetariańska zmniejsza ryzyko cukrzycy, otyłości, chorób serca i niektórych nowotworów. Ale jest przy tym niezwykle istotne - przypominają eksperci - aby dostarczać organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach. Stąd zalecenia dla wegetarian, aby sięgali po artykuły wzbogacane w żelazo i witaminę B12 (ich głównym źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego, stąd możliwe niedobory u wegetarian i wegan) oraz po dobre źródła białka (orzechy, rośliny strączkowe).

Nie chodzi o to, aby wegetarianie rezygnowali ze swojej diety, jest ona zdrowa pod wieloma względami, a także przyjazna dla środowiska, ale aby starali się dobrze planować posiłki i nie zapominali o uzupełnianiu tych składników odżywczych, których może im brakować, gdy odrzucają mięso czy ryby

- mówi dr Webster.

Źródła: The Guardian, BMC Medicine, University of Leeds

Więcej o: