Więcej artykułów o zdrowiu przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.
Istnieje coraz więcej dowodów łączących spożywanie wysokoprzetworzonej żywności z depresją, chorobami sercowo-naczyniowymi i śmiertelnością z jakiejkolwiek przyczyny. Teraz naukowcy poszukali dowodów na związek pomiędzy demencją z jakiejkolwiek przyczyny, obejmującą chorobę Alzheimera i otępienie naczyniopochodne, a dietą, w której przeważają ultra przetworzone produkty.
- Osoby, które jedzą duże ilości wysokoprzetworzonej żywności, takiej jak napoje bezalkoholowe, frytki i słodzone lub słone przekąski, są bardziej narażone na demencję niż osoby, które jedzą najmniej tego typu produktów - przestrzegają autorzy badań zrealizowanych przez Uniwersytet Medyczny w Tianjin w Chinach. Wyniki opublikowało czasopismo "Neurology".
Produkty wysokoprzetworzone są niezdrowe między innymi dlatego, że zawierają duże ilości cukru, soli, tłuszczu, natomiast o wiele mniej błonnika, witamin, białka czy minerałów, jeśli porównać ich skład do żywności nieprzetworzonej lub przetworzonej w niewielkim stopniu. Wśród ultra przetworzonych produktów znajdziemy wiele smacznych i popularnych dań, w tym kiełbasę i podobne produkty mięsne, słone i słodkie przekąski, lody, ketchup, majonez, pakowane pieczywo i smakowe płatki zbożowe oraz napoje bezalkoholowe. To także makarony instant, wstępnie przygotowane dania do pizzy, herbatniki i wyroby cukiernicze itp. Chodzi tutaj o takie produkty, w których łączy się surowce z dodatkami, takimi jak aromaty, barwniki i emulgatory, a następnie poddaje wielu procesom przemysłowym.
Żywność ultra przetworzona może być wygodna i smaczna, ale obniża jakość diety. Nasze badania nie tylko wykazały, że ultra przetworzona żywność jest powiązana ze zwiększonym ryzykiem demencji, okazało się także, że zastąpienie jej zdrowymi produktami może zmniejszyć to ryzyko
- mówi dr Huiping Li, autor badania.
Badaniami objęto grupę ponad 72 tys. osób, które przekazały swoje dane medyczne do brytyjskiego Biobanku. Uczestnicy mieli powyżej 55 lat i w momencie rozpoczęcia obserwacji nie wykazywali żadnych oznak demencji. Ich stan zdrowia śledzono przez 10 lat. W tym okresie u 518 osób zdiagnozowano demencję. Uczestnicy eksperymentu wypełniali też kwestionariusze, dotyczące ich diety i na tej podstawie naukowcy obliczyli, jaki był procentowy udział żywności ultra przetworzonej w ich codziennych posiłkach. Następnie podzielili uczestników na cztery grupy, w zależności od tego, jak dużą część ich posiłków stanowiły produkty wysokoprzetworzone.
Analizy pokazały, że żywność ultra przetworzona stanowiła 9 proc. dziennej diety osób z grupy najzdrowiej się odżywiającej (średnio 225 gramów dziennie), w porównaniu do 28 proc. w przypadku osób z grupy jedzącej najwięcej żywności przetworzonej (średnio 814 gramów dziennie). Były to w kolejności: napoje, następnie produkty słodkie i ultra przetworzone produkty mleczne.
- Każdy 10-procentowy wzrost dziennego spożycia ultra przetworzonej żywności oznacza, że ryzyko demencji wzrasta o 25 proc. - przestrzegają badacze.
Jeżeli jednak zastąpimy 10 proc. wysokoprzetworzonej żywności takimi produktami jak świeże owoce, warzywa, rośliny strączkowe i produkty w niewielkim stopniu przetworzone, to ryzyko demencji znacznie spada.
- Nasze analizy pokazują, że zwiększenie ilości zjadanej nieprzetworzonej lub minimalnie przetworzonej żywności o zaledwie 50 gramów dziennie (co odpowiada połowie jabłka, porcji kukurydzy lub misce płatków z otrębów), przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości ultra przetworzonej żywności o 50 gramów dziennie (odpowiednik tabliczki czekolady lub porcji paluszków rybnych), wiąże się z 3-procentowym zmniejszeniem ryzyka demencji - mówi dr Huiping Li.
Źródła: MedicalXPress.com, Neurology